Skocz do zawartości
  • 0

Urządzenie pomiarowe ???

radiostacja

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oczywiście że różne ale zawsze miały wskazówkę (zresztą zwykle bardzo lekkiej konstrukcji) a tej tu nie widzę. Jest natomiast skala i dzwignia przesuwana po niej, przypomina to autotransformator, regulowany opór lub pojemność. Jak nic podchodzi mi to pod mostek którego równoważenie wskazywał podłączny z zewnątrz galwanometr.
Napisano
Ja miałem, tylko że sprzęt wyglądał nieco mniej archaicznie, chociaż swoje lata też miał. Tabliczka jest oczywiście jednoznaczna i wszystko wyjaśnia.
Ironrat
Napisano
W szkole podstawowej u szalonego fizyka pomoce naukowe były tak zabytkowe, że wyglądały na pożyczone z gabinetu dr. Frankensteina, a galwanometr był bardzo duży w jebonitowej" (tak wymawiał to nasz fizyk) obudowie.
Napisano
Zaraz zaraz a gdzie tu widać galwanometr? Nie znam niemieckiego ale stawiałbym raczej na to że galwanomoter (to taki miernik, powienin mieć wskazówkę) podłacza się do tego urządzenia. Ja myślę że jst to jakiś mostek pomiarowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie