Skocz do zawartości

Czołg w Oliwie.

SP17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ponownie. Kidyś wspomniałem o czołgu w Oliwie. Przypomnę, że chodziło o sprawdzenie tej informacji. Dostałem nawet dziwnego maila w tej sprawie i cisza. Tak więc należało by za pomocą magnetometru?, georadaru? sprawdzić podane miejsce. Sam nie dysponuję takimi możliwościami. Dodam, że chodzi o Oliwę w Gdańsku. Pozdrawiam.
Napisano
Hmmm, myślisz że to może być Koenigstiger z 503. Schw.Pz.Abt. SS? Czy raczej coś powszedniejszego?

Napisz do mnie na priv. Jeżeli masz pewne informacje, to mam kontakt do osoby, która sprzęt być może sama posiada, a już z pewnością ma dostęp do niego. Może udałoby się ją tym zainteresować. Trzeba by tylko rozważyć pewne za i przeciw" - komu przypadłyby jakie zasługi - bo w końcu pomysł wypływa od Ciebie? Jest to oczywiście osoba z branży. Mam też namiary na drugą osobę, może nie kopacza (choć nie jestem pewien), ale jest znawcą tematu i posiada kontakty.
Mój interes w tym żaden, możliwości własne i doświadczenie = 0, ale żądny jestem odkrycia każdej tajemnicy w moim mieście :)

pozdr,M
Napisano
Problem w tym, że nie wiem czy informacja jest pewna. Gość,który opowiedział o tym twierdzi, że tak. Ma się on znajdować między budynkami, podobno zakopali go sami mieszkańcy bo wojsko nie spieszyło się z tym. Facet twierdził, że to niemiecka maszyna, z tego co pamiętam mówiło Tygrysie", ale czy to jest wyssane z palca tego nie wiem. Pozdrawiam.
Napisano
W sumie głupio to sformułowałem :)
Jakby była pewna, to łopaty w dłoń i po sprawie. A tak to potrzeba zajrzeć fachowym sprzętem. A nuż?

Co do Oliwy - koło dworca PKP, na placyku, po wojnie stały przez ponad rok pościągane z okolic wraki. Jest zdjęcie StuGa nawet.

A gdybyś faktycznie znalazł czołg? Co wtedy? Zanim nie będziesz w 100% pewny że towarzysz poszukiwań nie postawi go sobie na prywatnym podwórku za ogrodzeniem, to lepiej IMHO nikomu na ten temat nie mówić.
Tak czy inaczej sprawa do zbadania. Technicznie do zorganizowania, ale z udziałem osób trzecich. Moje kontakty są w miarę pewne, ale ich konsekwencje nie bardzo.

Z niemieckich pojazdów może to być wszystko, tylko chyba nie Tiger (dla cywila każdy niemiecki czołg to Tygrys). W Gdańsku było (teoretycznie) po kilka wozów typu: Koenigstiger (503 SS SPzAbt), Panther, Panzer IV, Jagdpanther, Jagdpanzer IV, StuG, haubice samobieżne Hummel i Wespe (wszystko 4 PzDiv). Wozy z 4. dyw były wycofywane na tyły do naprawy. Ale raczej nie aż do miasta, bo potem miałyby problem z przebiciem się na linię frontu w tym ogólnym chaosie. A 4. PzDiv walczyła bardziej na południe od Oliwy, od strony Rębiechowo-Brętowo-Piecki.
Napisano
panowie! zakopany czołg????stancie sobie przy t 34 i pomyslcie ile to roboty zeby takie cos zakopać szpadelkami....... ale..... teoretycznie wszystko jest mozliwe
Napisano
He, he, to kolega czołgu we wojsku nie okopywał szpadelkami ;-)??? Żaden problem, do rana ma tylko wieża wystawać :-))))))))
Napisano
czolg w oliwie
bierzesz czolg wkladasz do sloika zasypujesz
posiekana cebulka pieprz sol ziola do smaku
zalewasz oliwa odstawiasz conajmniej na 24h i masz czolg w oliwie:))))))))))))))))
pozdrawiam z usmiechem
Napisano
Ten przepis powinieneś zadedykować dyrektorom polskich muzeów militarnych :-))))))))
jako zabezpieczenie eksponatów tradycyjnym, domowym sposobem.

Pzdr,

jotes
Napisano
Witam ponownie. Ten czołg właśnie miał być zakopany w ciągu nocy. Facet chciał za tę informację 1500zł, ale gdy okazało się, że to znajomy znajomego znajomej w końcu powiedział. Nie chcę rozgrzewać emocji dlatego zaznaczam, że może okazać się to bajką.Chociaż inni z branży również niby słyszeli o nim ale miałaby to być maszyna sowiecka. To tyle ode mnie rozważcie czy warte jest to zachodu (ale nie dla Zachodu). Pozdrawiam.
Napisano
Ja słyszałem o 2 czołgach w Gdyni, pierwszy w lesie koło Witomina ,drugi w Wielkim Kacku .Ale ile w tym prawdy ??
Napisano
Witam!
Ja też słyszałem o tym w Kacku, a drugi to stał na Obłużu chyba do połowy lat 80 - potem przyjechali źli ludzie w mundurach, wyciągneli i do huty na żyletki ... :(((
A sprawa z oliwskim czołgiem jest warta przemyślenia, a co więcej zadziałania.
Pozdrawiam
Napisano
A tym czołgiem na Witominie to ja sam jestem ciekaw gdzie się on się znajduje. Czy ktoś mógłby mi więcej powiedzieć na ten temat.. (A w tej sadzawce koło wierzy obserwacyjnej na Krykulcu to na mur beton go nie ma). Z pozdrowieniami dla wszystkich....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie