SP17 Napisano 30 Czerwiec 2003 Autor Napisano 30 Czerwiec 2003 Witam ponownie. Kidyś wspomniałem o czołgu w Oliwie. Przypomnę, że chodziło o sprawdzenie tej informacji. Dostałem nawet dziwnego maila w tej sprawie i cisza. Tak więc należało by za pomocą magnetometru?, georadaru? sprawdzić podane miejsce. Sam nie dysponuję takimi możliwościami. Dodam, że chodzi o Oliwę w Gdańsku. Pozdrawiam.
beaviso Napisano 30 Czerwiec 2003 Napisano 30 Czerwiec 2003 Hmmm, myślisz że to może być Koenigstiger z 503. Schw.Pz.Abt. SS? Czy raczej coś powszedniejszego?Napisz do mnie na priv. Jeżeli masz pewne informacje, to mam kontakt do osoby, która sprzęt być może sama posiada, a już z pewnością ma dostęp do niego. Może udałoby się ją tym zainteresować. Trzeba by tylko rozważyć pewne za i przeciw" - komu przypadłyby jakie zasługi - bo w końcu pomysł wypływa od Ciebie? Jest to oczywiście osoba z branży. Mam też namiary na drugą osobę, może nie kopacza (choć nie jestem pewien), ale jest znawcą tematu i posiada kontakty.Mój interes w tym żaden, możliwości własne i doświadczenie = 0, ale żądny jestem odkrycia każdej tajemnicy w moim mieście :)pozdr,M
SP17 Napisano 30 Czerwiec 2003 Autor Napisano 30 Czerwiec 2003 Problem w tym, że nie wiem czy informacja jest pewna. Gość,który opowiedział o tym twierdzi, że tak. Ma się on znajdować między budynkami, podobno zakopali go sami mieszkańcy bo wojsko nie spieszyło się z tym. Facet twierdził, że to niemiecka maszyna, z tego co pamiętam mówiło Tygrysie", ale czy to jest wyssane z palca tego nie wiem. Pozdrawiam.
beaviso Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 W sumie głupio to sformułowałem :)Jakby była pewna, to łopaty w dłoń i po sprawie. A tak to potrzeba zajrzeć fachowym sprzętem. A nuż?Co do Oliwy - koło dworca PKP, na placyku, po wojnie stały przez ponad rok pościągane z okolic wraki. Jest zdjęcie StuGa nawet.A gdybyś faktycznie znalazł czołg? Co wtedy? Zanim nie będziesz w 100% pewny że towarzysz poszukiwań nie postawi go sobie na prywatnym podwórku za ogrodzeniem, to lepiej IMHO nikomu na ten temat nie mówić.Tak czy inaczej sprawa do zbadania. Technicznie do zorganizowania, ale z udziałem osób trzecich. Moje kontakty są w miarę pewne, ale ich konsekwencje nie bardzo.Z niemieckich pojazdów może to być wszystko, tylko chyba nie Tiger (dla cywila każdy niemiecki czołg to Tygrys). W Gdańsku było (teoretycznie) po kilka wozów typu: Koenigstiger (503 SS SPzAbt), Panther, Panzer IV, Jagdpanther, Jagdpanzer IV, StuG, haubice samobieżne Hummel i Wespe (wszystko 4 PzDiv). Wozy z 4. dyw były wycofywane na tyły do naprawy. Ale raczej nie aż do miasta, bo potem miałyby problem z przebiciem się na linię frontu w tym ogólnym chaosie. A 4. PzDiv walczyła bardziej na południe od Oliwy, od strony Rębiechowo-Brętowo-Piecki.
Gość Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 panowie! zakopany czołg????stancie sobie przy t 34 i pomyslcie ile to roboty zeby takie cos zakopać szpadelkami....... ale..... teoretycznie wszystko jest mozliwe
jotes Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 He, he, to kolega czołgu we wojsku nie okopywał szpadelkami ;-)??? Żaden problem, do rana ma tylko wieża wystawać :-))))))))
yoony Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 czolg w oliwie bierzesz czolg wkladasz do sloika zasypujesz posiekana cebulka pieprz sol ziola do smaku zalewasz oliwa odstawiasz conajmniej na 24h i masz czolg w oliwie:))))))))))))))))pozdrawiam z usmiechem
jotes Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Ten przepis powinieneś zadedykować dyrektorom polskich muzeów militarnych :-))))))))jako zabezpieczenie eksponatów tradycyjnym, domowym sposobem.Pzdr,jotes
thor65 Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Oliwa oczywiście z pierwszego tłoczenia.Pozdrowienia.
SP17 Napisano 1 Lipiec 2003 Autor Napisano 1 Lipiec 2003 Witam ponownie. Ten czołg właśnie miał być zakopany w ciągu nocy. Facet chciał za tę informację 1500zł, ale gdy okazało się, że to znajomy znajomego znajomej w końcu powiedział. Nie chcę rozgrzewać emocji dlatego zaznaczam, że może okazać się to bajką.Chociaż inni z branży również niby słyszeli o nim ale miałaby to być maszyna sowiecka. To tyle ode mnie rozważcie czy warte jest to zachodu (ale nie dla Zachodu). Pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Powiem ino tyle na ten temat:)łopaty w dłoń i atak!!!no i życzę powodzenia oczywiscie!bjar_1
Tom Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Ja słyszałem o 2 czołgach w Gdyni, pierwszy w lesie koło Witomina ,drugi w Wielkim Kacku .Ale ile w tym prawdy ??
Franc106 Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Witam!Ja też słyszałem o tym w Kacku, a drugi to stał na Obłużu chyba do połowy lat 80 - potem przyjechali źli ludzie w mundurach, wyciągneli i do huty na żyletki ... :(((A sprawa z oliwskim czołgiem jest warta przemyślenia, a co więcej zadziałania.Pozdrawiam
Dziki Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Żeby tylko nic nie trafiło do prywaciarzy, albo na zachod...
Gość Napisano 2 Lipiec 2003 Napisano 2 Lipiec 2003 A tym czołgiem na Witominie to ja sam jestem ciekaw gdzie się on się znajduje. Czy ktoś mógłby mi więcej powiedzieć na ten temat.. (A w tej sadzawce koło wierzy obserwacyjnej na Krykulcu to na mur beton go nie ma). Z pozdrowieniami dla wszystkich....
Frozzer Napisano 2 Lipiec 2003 Napisano 2 Lipiec 2003 lepiej jak trafi do uczciwych prywaciarzy niz do MWP czy MOB
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.