kloki Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Witam.Kolejny wypad na okoliczne wsie przyniósł nam takie oto fanty. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu przede wszystkim tych skrzynek.
kloki Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Skrzynka nr 2, to według nas polska skrzynka na 24 sztuki zapalników R.Y.G. wz. 18. Prosze o potwierdzenie tej tezy oraz informacje n.t. tychże zapalników.
kloki Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Mosiężna tabliczka umieszczona pod zamknięciem skrzynki. Widoczne 24 szt. R.Y.G. wz. 18"
kloki Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 I wnętrze. Do czego służyły dziurki na pokrywie?
kloki Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Kolejny pojemnik to walcowata puszka z mocowaniem. Według nas od motocykla. Tylko - jakiego?
kloki Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Kolejny przedmiot to taka podstawa. Orientuje się ktoś od czego? Duża, solidna z grubymi nogami.
kloki Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Prosze o pomoc w identyfikacji tych fantów oraz o wszelkie dodatkowe informacje na ich temat.Pozdrawiam serdecznieklOki
satron1200 Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 Puszka motocyklowa , jest to arzędziówka" od motocykli SHL m04,m05 i wczesnych WFM-ek(chyba pominołem ,jeszcze jeden model?).Pozdrawiam.
kloki Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Dzieki satron, zakladalismy wlasnie SHLke. Prosze o identyfikacje reszty skarbow" :)Pozdrawiam.
Kiler Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 W polskiej skrzyneczce dziurki sluza do montazu drewnianych przegródek z wycieciami(na nich chyba lezaly zapalniki). Wewnatrz bylo wyslane jeszcze tkanina o ile dobrze pamietam. Poszukaj na forum, zamieszczalem taka.
kloki Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 Witam. Sprawdziłem teodolit i niwelator, to bedzie ktores z nich. Tylko ktore? Nie moge znalezc nic podobnego.Kiler - mogłbyś podać link do tych zdjęć tej skrzynki? Pozdrawiam.
ZnaChoR Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 ten trójnóg to obstawiałbym na niwelator, nogi tego trójnoga są nieregulowane (nie maja opcji wydłużania ich jak się nie myle), jeśli nie ma takiej opcji wydłużania nóg to teodolit odpada w 100%pozdr.ZnaChoR
kloki Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 Ok. Dzieki Znachor. Chodziło mi tylko o wyklucznie pochodzenia wojskowego tego trójnogu. Tak jak podejżewałem rzekoma podstawa pod działo" nie ma z nią w rzeczywistości nic wspólnego (jak to przewaznie bywa) ;)Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za okazaną pomoc!klOki
R51 Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Ta mała skrzynka z parcianymi uchwytami jest na niemiecki celownik artyleryjski. Przez przypadek posiadam takowy, może jakaś wymiana?Pozdrawiam
Kiler Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=60079#60079bylo jeszcze gdzies zdjecie kompletnej skrzynki na forum, ale nie moge znalezc.
ZnaChoR Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Kloki z tym Teodolitem i niwelatorem jest to tak jak ci wcześniej napisałem, teodolit ma podstawe z nogami wysuwnymi ponieważ służy do odmierzania kątów(ponieważ tutaj nieważne jest na jakiej wysokości jest on umieszczony) a niwelator ma podstawe z nogami trwałymi i słuzy do odmierzanie różnic wysokości pomiędzy dwoma punktami w terenie(zastosowanie nóg trwałych jest tu na tyle ważne aby poprawki w terenie nie odbiegały zbytnio od pierwszych pomiarów)więc jako niedoszłemu geodecie możesz mi wierzyć :-)pozdr.ZnaChoR
R51 Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Żeby nie być gołosłownym posyłam jako dowód fragment zdjątka z takim zasobnikiem i jego zawartością. Skrzynka, która widać na zdjęciu zachowała się słabo. Chętnie bym skompletował zestaw.Pozdrawiam
kloki Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Witam.Kolejny wypad na okoliczne wsie przyniósł nam takie oto fanty. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu przede wszystkim tych skrzynek.
kloki Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Skrzynka nr 1 jest niemiecka. Farba piaskowa została zastąpiona zielenią. Uchwyt parciany. Dziurki według nas służą do mocowania wewnątrz pojemnika drewnianych przegródek za pomocą śrób.
kloki Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Wewnątrz skrzynki dużo farby piaskowej. w prawym dolnym rogu pod klapą widnieje stempel z gapą i numerem WaA 253 (o ile dobrze pamiętam). Parciane uchwyty na coś w kształcie litery L".
Pytanie
kloki
Witam.
Kolejny wypad na okoliczne wsie przyniósł nam takie oto fanty. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu przede wszystkim tych skrzynek.
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.