Skocz do zawartości
  • 0

Brzytwa

jacek_marr

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji oznaczeń na brzytwie. Nie zawracałbym nikomu głowy, ale orzełek i niemieckie napisy podsunęły mi myśl, że to brzytwa z czasów wojny. Proszę potwierdzić lub rozwiać moje wątpliwości.
Oznaczenia 42" potem orzełek i napis Hugo Kollen (lub Koller)Solingen". Rączka plastikowa.
Na sieci znalazłem tylko, że Solingen to firma która ją zrobiła. Nic innego nie mogę znaleźć

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Napisałem IMHO czyli: mojem skromnem zdaniem. Nie jestem pewien tych cyfrowych punc. Być może to nie data, być może moje przypuszczenie o militarnym" charakterze tych brzytew jest błędne. Wiem na pewno że dane na temat firmy są prawdziwe.
Czy istnieją jakieś fakty bądź okoliczności zaprzeczające temu, że Twoja brzytwa mogła powstać w 1910?
Napisano
Dzięki za odpowiedź, ale dalej nie ma pewności co do militarnego przeznaczenia brzytwy. Myślałem, że przemawia za tym orzełek, ale skoro to herb firmy to odpada. Cyferki też wcale nie muszą oznaczać roku produkcji, bo jeśli firma została założona w 1861 to co oznaczałyby np. cyfry 65? 1865 czy 1965 ?
Napisano
Firma o nazwie Solingen produkująca brzytwy!? Gdzie taka jest? Może wiesz dlaczego to miasto nazywa się w Niemczech die Klingenstadt"? Nie wiem czy komuś udało się policzyć wszystkie zakłady i manufaktury produkujące noże, brzytwy, nożyczki itp. w Solingen. Jeżeli chodzi o gary sprzedawane na targu to są bliżej Baoshan niż Solingen.
http://www.mt.com.pl/artykul.php?co=num/12_02/nozy.php
Co do orła na brzytwie to godło firmy Hugo Köller. Firma założona w 1861 roku, od 1991 wchodzi w skład koncernu Puma. IMHO Twoja brzytwa została wyprodukowana w 1942 dla wojska. Brzytwy na rynek cywilny były wykonywane ładniej.
http://cgi.ebay.ch/altes-Rasiermesser-Hugo-Koeller-Solingen-Neu_W0QQitemZ7218668088QQcategoryZ47923QQcmdZViewItem
Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji oznaczeń na brzytwie. Nie zawracałbym nikomu głowy, ale orzełek i niemieckie napisy podsunęły mi myśl, że to brzytwa z czasów wojny. Proszę potwierdzić lub rozwiać moje wątpliwości.
Oznaczenia 42" potem orzełek i napis Hugo Kollen (lub Koller)Solingen". Rączka plastikowa.
Na sieci znalazłem tylko, że Solingen to firma która ją zrobiła. Nic innego nie mogę znaleźć

Napisano
1910 i plastik, to się chyba wyklucza. Ja też mam Solingena po dziadku, nawet się tym golić próbowałem, ale tępa.
Pozdrawiam
Napisano
Słabo szukasz. Firma, która wyprodukowała tę brzytwę to Hugo Koller a Solingen, to miejscowość, w której się mieściła.
Napisano
W ciężkich bezżyletkowych czasach z przerażeniem zobaczyłem, że mój ojciec ma zamiar ogolić się brzytwą.
Na początek wyjął klocek z czarnego marmuru, polał go wodą i zaczął na nim ostrzyć brzytwę. Następnie wyrwał włos z głowy i jednym mistrzowskim cięciem podzielił go na dwoje.
Póżniej mydło do golenia (akurat szlag trafił kremy i pianki do golenia) spienił w miseczce, nałożył pędzlem na twarz i długo starannie pędzlował. Wreszcie brztwą, bez najmniejszego zacięcia ogolił twarz... Mój stary potrafi ogolić się brzytwą.

Na koniec dowcip. Sadysta dał dziewczynce brzytwę i powiedział jej, że to harmonijka ustna. Dziewczynka grała, grała i coraz bardziej się uśmiechała...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie