Skocz do zawartości

Skarb dla Wrocławia!!!!!!!

KudłatyHD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zwracam się z apelem do Forumowiczów:

Pomóżmy uzbierać pieniądze na kawałek skarbu z Bremy.
Niech wróci do Wrocławia.
Juz sa pieniądze na 10 eksponatów.

Mamy czas tylko do 9 marca.
Pieniądze można wpłacac na specjalne konto Muzeum Miejskiego.

Nazwiska wszystkich, którzy wpłacili, zostaną wydrukowane w katalogu.

oto numer konta:
60109023980000000104825432
Z dopiskiem Skarb Wrocławia

Każde 10 zł sie liczy.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora KudłatyHD 18:22 25-02-2006
Napisano
witam
jesli ktos moglby przyblizyc eksponaty wchodzace w sklad skarbu, podac link lub cos podobnego...
chetnie sie dolacze do zrzutki
pozdrawiam
Napisano

Puchar łabędzi księcia Hohenlohe-Öhringen. Wrocław ok. 1690/1700, srebro odlewane, trybowane, grawerowane i złocone. Wymiar - 27 cm, waga 1245 gramów. Bogato zdobiony figurkami łabędzi na stopach oraz łabedziem jako uchwytem wieka. Autor - Gottfried Heintze (1673-1707),

Napisano
Marek twoja wypoowiedz jest conajmniej dziwna ?
Czyli w/g Ciebie lepiej aby kolekcja zostala rozdzielona i sprzedana kolekcjonerom i sie rozeszla niz aby w calości trafila do Wrocławia.
Marek a gdzie Twoje przywiazanie do Wrocławia no chyba jeszcze tu mieszkasz.

Pzdr Jacek
Napisano
Z kasy jaka zwykli szarzy forumowicze by dali to nie starczyło by na odkupienie najmniejszej ozdupki z tych świecidełek. Trzeba poszukać jakiegos sensownego sponsora albo milonera":)
Napisano
Ja nie mam dobrego zdania o naszych muzeach, kto wie, czy te skarby nie dostaną nóżek, lub z dnia na dzień nie staną się kopiami.
Pozdrawiam
Napisano
Jeśli ktoś chce więcej sie dowiedzieć to tu jest link http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=308497 Bogata dyskusja, linki, fotografie skarbu :)
Btw.. wpłaciłem 50 zł do czego zachęcam innych breslauerów i nie tylko.
Napisano
Cronos, dlatego właśnie Wrocławianie są inni My się potrafimy integrowąc, czego reszta kraju nam zazdrości hehe. U nas rynek żyje 24 godziny na dobe a nie tylko w godzinach targu hehe;)
bez urazy
Juz dużo Wrocławian wpłaciło kase, łącznie ze mna.
Drugie tyle co dadzą mieszkancy wykłąda prezydent Wrocławia.
Przedwczoraj powiedział, że nie sądził, że tyle Wrocławian wpłaci sianko:)))
Więc niemozliwe staje się możliwym.
Napisano
Kudłaty a moze by tak poprosic o datek Zarząd Dróg i Komunikacji we Wrocławiu - tak chojnie szermujacy mandatami za parkowanie szczególnie dla osob z prowincji wrocławskiej nie wiedzących ze bilet parkingowy wykupuje sie w kiosku a facet udajacy parkingowego wypisuje tylko mandaty .
Napisano
Nie no Kudłaty ,nie chcałem nikogo urazić!! Bez obrazy ale to sie wam chwali. Chodziło mi tylko o to że takie świecidełka anie" nie są i trudno będzie zdobyć pieniądze z prywatnych źródeł na ich odkupienie. Raczej tak na chłopski rozum trudno, bo widze jakie jest podejście moich Ślązoków do kwestii Śląskiej Lini Umocnień i innych zabytków na Śląsku. I płakać mi se chce z jaka łatwością rozbieraja zabytkowe budynki i fabryki:/ Ogólnie Polacy mają dość dziwne podejście do zabytków uznając je za zbędne relikty przeszłosci. Nie na miejscu jest porównywać te świecidełka np: z Wieżą Ciśnień Huty Zabrze która znika w zastraszającym tępie, ale nawet w prywatnych rękach to je będze można zawsze oglądać a niektóre zabytki znikaja na zawsze:(
Napisano
Cronos o ile sie uda / a jestem przekonany ze tak /
to będzie to największa kolekcja wyrobów ze zlota znajdujaca sie w mieście gdzie zostala wykonana w calej Europie.
Co do prywatnych kolekcji tego typu wyrobów to jestem ciekawy w jaki sposób byś je ogladał.
Jeden kielich w USA a jego braciszek z tej samej pracowni zlotniczej w np. Izraelu.
Tylko dzieki pracownikom domu aukcyjnego nikt nie sprzedal zbioru na sztuki a wręcz zwrocono sie do muzeum we Wroclawiu z propozycją pierwokupu.
pzdr jack61
Napisano
Cronos Chodziło mi tylko o to że takie świecidełka "tanie nie są i trudno będzie zdobyć pieniądze z prywatnych źródeł na ich odkupienie. "

Cycat z wrocławskiej prasy z ostatnich dni...... Dyrektor Jarosław Broda ma nadzieję, że Wrocławiowi uda się kupić 31 przedmiotów ze skarbu - tych najważniejszych dla miasta. "To pierwsza taka sytuacja w powojennej historii miasta, że sponsorzy kupują zabytki dla muzeum - cieszy się dyrektor Broda. Niemało też uzbierali prywatni darczyńcy - na koncie muzeum znajduje się już ponad 27 tysięcy złotych . Do dziś dzięki sponsorom udało się kupić 10 przedmiotów za sumę 450 tysięcy euro."
... większość przedmiotów kupili prywatni sponsorzy - wrocławskie firmy. A i zwykli" wrocławianie zebrali 27 tyś zł czyli jakieś 7 tyś E co na jeden element skarbu wystarczy. Także jak widzisz udaje się to co teoretycznie niemożliwe.
Btw...podoba mi sie podejscie kilku warszawiaków ze strony www.scyscrapercity.com - wpłacają pewne kwoty na skarb w ramach zwrotu kosztów" za ich cześć" wrocławskich cegieł z rozebranych budynków które w latach 45-50 pojechały do Warszawy ;) Bardzo miły gest który wielu wrocławiaków doceni z pewnością.
Napisano
No to teraz trzeba go zabezpieczyć. A mówią, że we Wrocławiu były skarby ukyte, a tu proszę, kupuja z Niemiec.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie