KudłatyHD Napisano 25 Luty 2006 Autor Napisano 25 Luty 2006 Zwracam się z apelem do Forumowiczów:Pomóżmy uzbierać pieniądze na kawałek skarbu z Bremy. Niech wróci do Wrocławia. Juz sa pieniądze na 10 eksponatów.Mamy czas tylko do 9 marca.Pieniądze można wpłacac na specjalne konto Muzeum Miejskiego. Nazwiska wszystkich, którzy wpłacili, zostaną wydrukowane w katalogu. oto numer konta: 60109023980000000104825432 Z dopiskiem Skarb WrocławiaKażde 10 zł sie liczy.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora KudłatyHD 18:22 25-02-2006
jack61 Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 A może Redakcja Odkrywcy dołączy ?Sposobów chyba jest wiele ?Pozdrawiam Jack61
jack61 Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Do administratora !!Czy do 9 marca ten temat może być zawsze na górzePzdr Jack61
tosh Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 witamjesli ktos moglby przyblizyc eksponaty wchodzace w sklad skarbu, podac link lub cos podobnego...chetnie sie dolacze do zrzutkipozdrawiam
marecki. Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 we Wroclawiu jest jeszcze masa skarbow , lepiej te zbiorke poswiecic na ich odnalezienie
KudłatyHD Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 Ale tu juz jest wszystko zorganizowane, i prywatni sponsoży wywalili lwią częśc kasy. Wróca do na s min. Łyzki apostolskie za 120tyś euro.
KudłatyHD Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 Na fotce częśc skarbu.A oto link do reszty:http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3103294.html
KudłatyHD Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 Ponad 400 lat temu Christoph Stimmel wykonał ze złota i srebra komplet apostolskich łyżeczek.Sa juz kupione.
KudłatyHD Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 Kubek Christiana Winklera upamiętnia zwycięstwo Jana III Sobieskiego pod Wiedniem
KudłatyHD Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 Puchar łabędzi księcia Hohenlohe-Öhringen. Wrocław ok. 1690/1700, srebro odlewane, trybowane, grawerowane i złocone. Wymiar - 27 cm, waga 1245 gramów. Bogato zdobiony figurkami łabędzi na stopach oraz łabedziem jako uchwytem wieka. Autor - Gottfried Heintze (1673-1707),
jack61 Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Marek twoja wypoowiedz jest conajmniej dziwna ?Czyli w/g Ciebie lepiej aby kolekcja zostala rozdzielona i sprzedana kolekcjonerom i sie rozeszla niz aby w calości trafila do Wrocławia.Marek a gdzie Twoje przywiazanie do Wrocławia no chyba jeszcze tu mieszkasz.Pzdr Jacek
Cronos Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Z kasy jaka zwykli szarzy forumowicze by dali to nie starczyło by na odkupienie najmniejszej ozdupki z tych świecidełek. Trzeba poszukać jakiegos sensownego sponsora albo milonera":)
Boruta Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Ja nie mam dobrego zdania o naszych muzeach, kto wie, czy te skarby nie dostaną nóżek, lub z dnia na dzień nie staną się kopiami.Pozdrawiam
and_andrzej Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Jeśli ktoś chce więcej sie dowiedzieć to tu jest link http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=308497 Bogata dyskusja, linki, fotografie skarbu :)Btw.. wpłaciłem 50 zł do czego zachęcam innych breslauerów i nie tylko.
KudłatyHD Napisano 27 Luty 2006 Autor Napisano 27 Luty 2006 Cronos, dlatego właśnie Wrocławianie są inni My się potrafimy integrowąc, czego reszta kraju nam zazdrości hehe. U nas rynek żyje 24 godziny na dobe a nie tylko w godzinach targu hehe;) bez urazyJuz dużo Wrocławian wpłaciło kase, łącznie ze mna.Drugie tyle co dadzą mieszkancy wykłąda prezydent Wrocławia.Przedwczoraj powiedział, że nie sądził, że tyle Wrocławian wpłaci sianko:)))Więc niemozliwe staje się możliwym.
Lokomotywa Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Kudłaty a moze by tak poprosic o datek Zarząd Dróg i Komunikacji we Wrocławiu - tak chojnie szermujacy mandatami za parkowanie szczególnie dla osob z prowincji wrocławskiej nie wiedzących ze bilet parkingowy wykupuje sie w kiosku a facet udajacy parkingowego wypisuje tylko mandaty .
Cronos Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Nie no Kudłaty ,nie chcałem nikogo urazić!! Bez obrazy ale to sie wam chwali. Chodziło mi tylko o to że takie świecidełka anie" nie są i trudno będzie zdobyć pieniądze z prywatnych źródeł na ich odkupienie. Raczej tak na chłopski rozum trudno, bo widze jakie jest podejście moich Ślązoków do kwestii Śląskiej Lini Umocnień i innych zabytków na Śląsku. I płakać mi se chce z jaka łatwością rozbieraja zabytkowe budynki i fabryki:/ Ogólnie Polacy mają dość dziwne podejście do zabytków uznając je za zbędne relikty przeszłosci. Nie na miejscu jest porównywać te świecidełka np: z Wieżą Ciśnień Huty Zabrze która znika w zastraszającym tępie, ale nawet w prywatnych rękach to je będze można zawsze oglądać a niektóre zabytki znikaja na zawsze:(
jack61 Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Cronos o ile sie uda / a jestem przekonany ze tak /to będzie to największa kolekcja wyrobów ze zlota znajdujaca sie w mieście gdzie zostala wykonana w calej Europie.Co do prywatnych kolekcji tego typu wyrobów to jestem ciekawy w jaki sposób byś je ogladał.Jeden kielich w USA a jego braciszek z tej samej pracowni zlotniczej w np. Izraelu.Tylko dzieki pracownikom domu aukcyjnego nikt nie sprzedal zbioru na sztuki a wręcz zwrocono sie do muzeum we Wroclawiu z propozycją pierwokupu.pzdr jack61
and_andrzej Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 Cronos Chodziło mi tylko o to że takie świecidełka "tanie nie są i trudno będzie zdobyć pieniądze z prywatnych źródeł na ich odkupienie. "Cycat z wrocławskiej prasy z ostatnich dni...... Dyrektor Jarosław Broda ma nadzieję, że Wrocławiowi uda się kupić 31 przedmiotów ze skarbu - tych najważniejszych dla miasta. "To pierwsza taka sytuacja w powojennej historii miasta, że sponsorzy kupują zabytki dla muzeum - cieszy się dyrektor Broda. Niemało też uzbierali prywatni darczyńcy - na koncie muzeum znajduje się już ponad 27 tysięcy złotych . Do dziś dzięki sponsorom udało się kupić 10 przedmiotów za sumę 450 tysięcy euro."... większość przedmiotów kupili prywatni sponsorzy - wrocławskie firmy. A i zwykli" wrocławianie zebrali 27 tyś zł czyli jakieś 7 tyś E co na jeden element skarbu wystarczy. Także jak widzisz udaje się to co teoretycznie niemożliwe.Btw...podoba mi sie podejscie kilku warszawiaków ze strony www.scyscrapercity.com - wpłacają pewne kwoty na skarb w ramach zwrotu kosztów" za ich cześć" wrocławskich cegieł z rozebranych budynków które w latach 45-50 pojechały do Warszawy ;) Bardzo miły gest który wielu wrocławiaków doceni z pewnością.
KudłatyHD Napisano 2 Marzec 2006 Autor Napisano 2 Marzec 2006 Skarb już kupiony:)))))Dzięki Wrocławianom i Wrocławskim firmom.!!!!!!!
Boruta Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 No to teraz trzeba go zabezpieczyć. A mówią, że we Wrocławiu były skarby ukyte, a tu proszę, kupuja z Niemiec.Pozdrawiam
palacz Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 No Kudlaty, nie tylko dzieki nim, cala Polska robila na niego sciepe :P
KudłatyHD Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 Ale Wrocław to 90 procent:)) Jak nie wiecej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.