Skocz do zawartości

Proces Irvinga....

dr.faustus

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj dostałem dzieło Davida Irvinga zatytułowane Wojna Goringa. Biografia Marszałka Rzeszy" - wydane abogato" w twardej okładce, porządny papier, nie ważyłem ale ponad półtorej kilograma...

• Odpowiedzi 208
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Na zadniej okładce Wydawnictwo WINGERT zamieściło takie słowa:

Dawid Irving od lat prowadzi medialną kampanie na rzecz wolności słowa oraz prawa swobody wypowiedzi, nieograniczonej wymogami tzw. poprawności politycznej. W roku 1998 przegrał jednak proces o zniesławienie jaki wytoczył amerykańskiej publicystce Deborah Lipstadt i jej wydawcy Penguin Books. Kontrowersyjny werdykt londyńskiego sądu poparty opiniami powołanych ekspertów, którym broniący się sam Irving zarzucił – jak się wydaje nie bezpodstawnie – ignorancję lecz przede wszystkim stronniczość (szczegóły na jego stronie internetowej: http://www.fpp.co.uk) – przysporzył mu poważnych problemów życiowych.

A cóż ten obrońca wolności słowa, niestronniczy nieignorant napisał o działaniach Luftwaffe pod wodzą Göring w Polsce w 1939:

Wyjąwszy dwa szczególne epizody wojenne, mianowicie bombardowanie z powietrza Warszawy i Belgradu, Hermann Göring, jak przystało na ostatniego dowódcę pułku von Richthofena, nakazywał swojej Luftwaffe, by walczyła bardziej po rycersku aniżeli jej przeciwnicy. W kampanii polskiej działania taktyczne niemieckiego lotnictwa prowadzone były w sposób umiarkowany2; wbrew twierdzeniom brytyjskich i francuskich propagandystów, utrzymujących, że było inaczej, treść przejętych i opublikowanych następnie przez Niemców tajnych dokumentów francuskiego attaché lotniczego w Warszawie dowodzi jednoznacznie, iż Lufftwaffe wykazywała powściągliwość i umiar w działaniu. Spełniając polecenia Hitlera, w pierwszych dniach wojny Göring wydał rozkazy narzucające lotnictwu ostre ograniczenia, zakazał np. stosowania gazów bojowych, atakowania obiektów cywilnych oraz zatapiania statków szpitalnych; zabronił również kategorycznie atakowania Londynu."
s. 362

Co racja, to racja.

Nie widziałem takowego rozkazu

w pierwszych dniach wojny Göring wydał rozkazy narzucające lotnictwu ostre ograniczenia, zakazał np. stosowania gazów bojowych, atakowania obiektów cywilnych oraz zatapiania statków szpitalnych"

ale nie słyszałem, aby w pierwszych dniach wojny L. zaatakowało jakiś polski okręt szpitalny i/lub w nalotach użyło gazów bojowych.

Przeczytałem łącznie z okładkami. Oczywiście wielu twierdzi, że Polska to nie pępek świata, ale w 1939 roku byliśmy jednym z głównych aktorów dramatu. Irving lubi przypisy, powoływanie się na archiwalia, składanie deklaracji ja David Irving"... Po zapoznaniu się z dziełem Irvinga, ja grba stwierdzam, że ów nie skorzystał z żadnego z polskich archiwów, nie przeczytał żadnej książki polskiego uczestnika wydarzeń, polskiego historyka, za wyjątkiem ambasadora polskiego w Berlinie Józefa Lipskiego (Diplomat in Berlin, 1933-1939; papers and memoirs of Józef Lipski, Ambassador of Poland, New York 1968).

Timothy Snyder w Skrwawionych ziemiach. Europa między Hitlerem a Stalinem" rozdział 4 Europa Ribbentropa i Mołotowa" poświęcony wybuchowi wojny zaczyna prostym, krótkim zdaniem oznajmującym Niemiecki terror rozpoczła się w powietrzu." s. 141.

I had to bomb a station but eight of the 16 bombs fell on houses. I didn't enjoy that. By the third day, I didn't care and on the fourth day, I enjoyed it. It was a pre-breakfast pleasure to chase soldiers through the fields with machine-gun fire."
Takie to rycerze byli... pilot o walkach w Polsce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie