grba Napisano 3 Wrzesień 2011 Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Wczoraj dostałem dzieło Davida Irvinga zatytułowane Wojna Goringa. Biografia Marszałka Rzeszy" - wydane abogato" w twardej okładce, porządny papier, nie ważyłem ale ponad półtorej kilograma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Na zadniej okładce Wydawnictwo WINGERT zamieściło takie słowa:Dawid Irving od lat prowadzi medialną kampanie na rzecz wolności słowa oraz prawa swobody wypowiedzi, nieograniczonej wymogami tzw. poprawności politycznej. W roku 1998 przegrał jednak proces o zniesławienie jaki wytoczył amerykańskiej publicystce Deborah Lipstadt i jej wydawcy Penguin Books. Kontrowersyjny werdykt londyńskiego sądu poparty opiniami powołanych ekspertów, którym broniący się sam Irving zarzucił – jak się wydaje nie bezpodstawnie – ignorancję lecz przede wszystkim stronniczość (szczegóły na jego stronie internetowej: http://www.fpp.co.uk) – przysporzył mu poważnych problemów życiowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 A cóż ten obrońca wolności słowa, niestronniczy nieignorant napisał o działaniach Luftwaffe pod wodzą Göring w Polsce w 1939:Wyjąwszy dwa szczególne epizody wojenne, mianowicie bombardowanie z powietrza Warszawy i Belgradu, Hermann Göring, jak przystało na ostatniego dowódcę pułku von Richthofena, nakazywał swojej Luftwaffe, by walczyła bardziej po rycersku aniżeli jej przeciwnicy. W kampanii polskiej działania taktyczne niemieckiego lotnictwa prowadzone były w sposób umiarkowany2; wbrew twierdzeniom brytyjskich i francuskich propagandystów, utrzymujących, że było inaczej, treść przejętych i opublikowanych następnie przez Niemców tajnych dokumentów francuskiego attaché lotniczego w Warszawie dowodzi jednoznacznie, iż Lufftwaffe wykazywała powściągliwość i umiar w działaniu. Spełniając polecenia Hitlera, w pierwszych dniach wojny Göring wydał rozkazy narzucające lotnictwu ostre ograniczenia, zakazał np. stosowania gazów bojowych, atakowania obiektów cywilnych oraz zatapiania statków szpitalnych; zabronił również kategorycznie atakowania Londynu."s. 362 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Zmęczysz całe 1,5 kilo?;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Co racja, to racja.Nie widziałem takowego rozkazuw pierwszych dniach wojny Göring wydał rozkazy narzucające lotnictwu ostre ograniczenia, zakazał np. stosowania gazów bojowych, atakowania obiektów cywilnych oraz zatapiania statków szpitalnych"ale nie słyszałem, aby w pierwszych dniach wojny L. zaatakowało jakiś polski okręt szpitalny i/lub w nalotach użyło gazów bojowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Przeczytałem łącznie z okładkami. Oczywiście wielu twierdzi, że Polska to nie pępek świata, ale w 1939 roku byliśmy jednym z głównych aktorów dramatu. Irving lubi przypisy, powoływanie się na archiwalia, składanie deklaracji ja David Irving"... Po zapoznaniu się z dziełem Irvinga, ja grba stwierdzam, że ów nie skorzystał z żadnego z polskich archiwów, nie przeczytał żadnej książki polskiego uczestnika wydarzeń, polskiego historyka, za wyjątkiem ambasadora polskiego w Berlinie Józefa Lipskiego (Diplomat in Berlin, 1933-1939; papers and memoirs of Józef Lipski, Ambassador of Poland, New York 1968). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Timothy Snyder w Skrwawionych ziemiach. Europa między Hitlerem a Stalinem" rozdział 4 Europa Ribbentropa i Mołotowa" poświęcony wybuchowi wojny zaczyna prostym, krótkim zdaniem oznajmującym Niemiecki terror rozpoczła się w powietrzu." s. 141. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Wielun_zniszczenia3.jpg.jpgwyjątków było więcejtak dużo że utworzyły inną" regułę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 I had to bomb a station but eight of the 16 bombs fell on houses. I didn't enjoy that. By the third day, I didn't care and on the fourth day, I enjoyed it. It was a pre-breakfast pleasure to chase soldiers through the fields with machine-gun fire." Takie to rycerze byli... pilot o walkach w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.