Rumburak Napisano 23 Czerwiec 2003 Autor Napisano 23 Czerwiec 2003 Kiedyś padła na forum propozycja opisywania fajnych miejsc, godnych zwiedzenia w czasie wakacyjnych podróży. Wrzucam parę informacji na temat Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu. Może ktoś z forumowiczów jeszcze tam nie był.Na zewnątrz czołgi i działa pancerne radzieckie, sprzęt artyleryjski II wojenny i późniejszy. Atrakcją jest maszt i parę gadżetów z ORP Burza (miotacz bomb głębinowych), parę min morskich, a nawet przenośny niemiecki schron na MG. W środku muzeum to co prawdziwych maniaków interesuje najbardziej: maszyna szyfrująca Enigma, motocykl Sokół 600, samolot PO 2, ciężarówki Dodge i Studebacker, Katiusza... Są też w muzeum dwa wykopy, a raczej wyłowy: resztki samolotu B 17 wyłowiony z jeziora Stolecko koło Szczecina - kawał skrzydła. I nielada gratka Focke Wulf 190 F8/R1 wydobyty w 1991 z morza Bałtyckiego. Jest też kulisty zbiornik sprężonego powietrza z V1 wyłowiony przez rybaków!!! No i jeszcze trochę cudów. Jak chcecie więcej to napiszę.
Gość Napisano 23 Czerwiec 2003 Napisano 23 Czerwiec 2003 Dzięki za info, mam zamiar w sierpniu odwiedzić Kołobrzeg więc do Muzeum chętnie wdepnę. Mam nadzieję, że można fotografować :)Pozdrawiam.
woytas Napisano 23 Czerwiec 2003 Napisano 23 Czerwiec 2003 a mozna ale za drobna oplata :(ogolnie spoko-moze zrobie jakies screeny z filmu i wzuce do galeriipolecam odwiedzenie muzeum- tylko nie spijcie jak ja na lawce bo chciala mnie wywalic z niego ochrona :P
Gość Napisano 26 Czerwiec 2003 Napisano 26 Czerwiec 2003 Ja byłem w tym muzeum tydzień temu,co do opłaty to 2 zł za fotografowanie
Gość Napisano 27 Czerwiec 2003 Napisano 27 Czerwiec 2003 Też tam byłem miesiąc temu. Naprawdę warto odwiedzić. Na mnie wrażenie zrobił pozostawiony karabin oparty o drzewo, który potem został przez to drzewo obrośnięty.Zrobiłem ponad 70 zdjęć cyfrowym aparatem także jak ktoś ma ochotę to mogę podesłać.
mmichu Napisano 27 Czerwiec 2003 Napisano 27 Czerwiec 2003 Korzystając z uprzejmości poproszę o zdjęcia.Z góry dziękuję.
Romo Napisano 27 Czerwiec 2003 Napisano 27 Czerwiec 2003 CześćO ja tez bym bardzo prosił o te zdjęciajeżeli można oczywiśćie z góry wielkie dzięki pozdrawiam Romo
Gość Napisano 30 Czerwiec 2003 Napisano 30 Czerwiec 2003 OK, za 1-2 dni podeślę. Teraz jestem w terenie.
braun Napisano 30 Czerwiec 2003 Napisano 30 Czerwiec 2003 jakbyłem to w gablotach były fanty z tego fw
Gość Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Pod adresem www.prosperit.pl/temp/kolobrzeg.zip umiescilem plik zawierajacy okolo 60 zdjec z Kolobrzegu. Kilka z bylego lotniska wojskowego, reszta z samego Muzeum Oręża Polskiego. Uwaga plik ma 3MB.
maksiu Napisano 28 Marzec 2016 Napisano 28 Marzec 2016 http://dzieje.pl/rozmaitosci/muzeum-oreza-polskiego-w-kolobrzegu-planuje-badania-podwodnych-stanowisk-archeologicznyc
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.