Skocz do zawartości

Rajszewskie Podboje

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 90
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
moja 3 wyprawa w te rejony kolegi 1.nic ciekawego same łuski odłamki i kawałki żelastwa których niejestem w stanie rozpoznac.czekamy na polepszenie pogody i az wreszcie zniknie ten przeklety snieg.dołków niezasypanych sporo tam bylo a wiec ktos juz był przednami.:)
Napisano
nowy sprzet mam od listopada i własciwie dopiero od tego czasu zaczeła sie moja prawdziwa przygoda,a jak to zawsze na poczatku efekty marne kolega tak samo bez rewelacji.
Napisano
Też mieszkam w okolicy i trafiło się I wojenne niemieckie fanty i oczywiście z 45 r. Pozdr
Napisano
spokojnie kurcik juz odwilz nadchodzi wszystko opnieje...a jaka wartosc moze byc gdzies tego czuba???no i mozemy jak sie cieplej zrobi druga strone wisly przeszukac...a i z tym typem musimy sie zgadac co a dzialke wiesz z mode.c i pojedziemy..rozwalil mnie ten szlaban ktory koleszka wyciagnol z napisem halt" ja bym to bral a on zostawil na brzegu...no padam...no ale bywa...w passka sie zapakuje i ogien..kiedy nasepna wyprawa???
Napisano
Witam wszystkich.widze ze wiekszosc z nas szuka w tym samym rejonie.niestety ja i carmelo szukamy krótko ale namiary juz sa :)byle do wiosny.moze by ktos wrzucił fotki z tego rejonu co tam znalazł jestem ciekawy bardzo.same opisy to znalazłem tamto ..... wygladaja ubogo.w miare nastepnych moich wypraw i carmela bedziemy i my zamieszczali jakies ciekawe fotki.
pozdrawiam
KURT2005 :)
Napisano
Witam będąc w Rajszewie warto odwiedzić stary cmentarzyk osadników niemieckich , oczywiście najlepiej bez sprzętu aby nie obrazić duchów . Najstarsze nagrobki XIX w. Pozdrawiam
Napisano
Witam cmentaż znajduje się w dość banalnym miejscu a mianowicie przy samej drodze prowadzącej przez Rajszew Dokładnie przy skrzyżowaniu gdzie w lewo odbija sie na pole golfowe [jadąc od Tarchomina] . Mimo to bardzo trudno go znaleźć bo jest całkowicie zarośniety . Poprostu trzeba wleźć w krzaczory iść przed siebie dopóki nie wpadniecie w objęcia jakiejś niemki co była kiedyś piękna brrrrrrrr .
Napisano
A tak na poważnie przed 1939r. cała Kępa Tarchomińska ,Buchnik , Rajszew , Skierdy były zamieszkane przez Niemców. byli to potomkowie tzw. mennonitów . Głównie Niemców i Holendrów sprowadzonych tu w XVII W. do zasiedlenia ziem zalewowych przy Wiśle . Budowali drewniane domy na usypanych kopcach jeden jeszcze sie ostał na Buchniku. pozdrawiam
Napisano
O istnieniu tego cmetarzyka niewiedziałem.podobno miejscowi niemcy nadzorowali budowe wałów przy wisle.cos słyszałem o zastrzelonych żydach co budowali ten wał.podobno niejeden trup uszlachetnia tamtejszy wał :)Ale to opowiesci miejscowego emeryta a ile w tym prawdy to on tylko wie.
Napisano
Witam z moich wiadomości wynika że wał był robiony przez radzieckich więźniów z pobliskiego obozu Bukowiec pod Legionowem.A propo cmentarzy menonitów jest ich więcej po drugiej stronie Wisły.Gdzieś pod Kazuniem ostał się nawet ich dom modlitewny.Wracając do wału to są na nim jeszcze inne ciekawostki np. bunkry.I to nie tylko ten jeden przez który się przechodzi idąc nim po minięciu pałacu w Jabłonnie. pozdrawiam
Napisano
witam !

Dom modlitewny stoi na zakręcie drogi, mijając most wiślany w Kazuniu i jadąc w kierunku Czosnowa. Po drugiej stronie wału jest nawet zaznaczony cmentarz mennoicki. Wiele tego typu domów jest też wzdłuż wału wiślanego na zachód - kierunek Sochaczew.

Pozdrawiam !
Napisano
To chyba emeryt mnie oszukał co do tych żydów :)tak wiec te zbiorowe mogiły o których mówił beda radzieckich więźniów .skaplikowana ta historia.A w ksiazkach nic niemoge trafic o tej okolicy,Moze macie jakies ksiazki godne polecenia o tych okolicach?
Napisano
Resztki Cmentarzy niemieckich osadników są też w Michałowie- Reginowie i na Brzezinach ( okolice ul. ostródzkiej). Kilka nagrobkow jeszcze czytelnych choć całość zdewastowana i zarośnięta.
Napisano
Witam mam prozbe mam ciekową odznake wermahtu a chciał bym sie coś oniej dowiedzieć chwilowo niemam aparatu i nie wyśle go tu ale morze znacie jakąś stronke z niemieckimi odznaczeniami. Jest ona w krztałcie dużej łyszki jest rzeżbiona taki jagby wieniec a zniego wyjezdza czołg nad czołgiem jest ożeł a podnim swastyka całośc jest dopracowana w szczeguły np widać kułka o d gonsienic. prosze o pomoc
Napisano
Owłasnie taką mam znalażł ja muj kuzun blisko umocnien srodkowego nad odrza co to jest dokładnie za odznaka i jaki żołniesz ją nosił czy dostawalo sie ja za jakieś wyjątkowe dokonania na polu bitwy
Napisano
Owłasnie taką mam znalażł ja muj kuzun blisko umocnien srodkowego nad odrza co to jest dokładnie za odznaka i jaki żołniesz ją nosił czy dostawalo sie ja za jakieś wyjątkowe dokonania na polu bitwy
Napisano

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie