dominic Napisano 5 Luty 2006 Autor Napisano 5 Luty 2006 witam ,mam prosbe kolega cos takiego wygrzebał gdzies i poniewaz zbiera na wykrywke ,to pytanie co to jest i czy to ma jakas realna wartosc:)pzdr dominic ps to 2 dokumenty darka:))))
grba Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 To jest kartka pocztowa wysłana przez więźnia Gefängnis Warschau Dzielnastrasse 24/26czyli Więzienia Warszawskiego przy ul. Dzielnej 24/26 zwanego popularnie Pawiakiemhttp://www.warszawa1939.pl/index.php?r1=dzielna_24&r3=0Straszne miejsce w czasie okupacji niemieckiej dla tysięcy Polaków
bjar_1 Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Niestety tak jest... Ja całkiem niedawno na jednym stryszku posiadłem kilkaset różnych kartek korespondencyjnych z lat 30-40-tych i dowiadywałem się jaką mają wartość (nie zbieram, a kasa byłaby na inne rzeczy). Okazało się że są to naprawdę groszowe sprawy (do kilku złotych), tak więc wolę żeby leżały u mnie w domu...nie mam sumienia puszczać ich za grosze :)Na zdjęciu rozłożony jest stosik kartek grubości 15 cm i nie jest to wszystko...pozdrawiambjar_1
grba Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Wiem, że żyjemy w czasach kultu pieniądza". Krzysztof Kamil Baczyński napisał ostanie po nas złom żelazny i głuchy, drwiący śmiech pokoleń". Kiedy widzę urzędową kartkę z Pawiaka z prośbą o 100 zł na tzw. wypiskę", wiem, że dla rodziny aresztowanego mogła to być pierwsza i może ostatnią oznaką życia więźnia.Pamiętajmy o kontekście historycznym przedmiotów, które trafiają do naszych rąk.
grba Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Przepraszm za niegramatyczność, alt przyciskam kiedy popadnie.
bjar_1 Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Groszowe sprawy" oczywiście nie znaczą, że ktoś zbierający np. temat Pawiaka" nie dał by za tą kartkę 100 zł :)
czabak1 Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Fakt,majątku na tym nie zbiją chłopaki.Lepiej to wysłać do Muzeum Powstania Warszawskiego.Muzeum jest nowe,eksponatów mało więc chętnie przyjmą i zajmą się tym dobrze.Czasem trzeba zrobić coś dla ludzi,jak mówili w komedii Barei:>D
coriolan Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Pawiak ma do dziś własne muzeum - Niepodległości- Pawiaka,mieszczące się w piwnicach b.gmachu więzienia przy ul.Dzielnej 24.
Pytanie
dominic
witam ,mam prosbe kolega cos takiego wygrzebał gdzies i poniewaz zbiera na wykrywke ,to pytanie co to jest i czy to ma jakas realna wartosc:)
pzdr dominic ps to 2 dokumenty darka:))))
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.