megakura Posted February 2, 2006 Share Posted February 2, 2006 ja tylko od strony finansowej - ponad 30 zl za 140str. SKANDAL!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dect Posted February 3, 2006 Share Posted February 3, 2006 tak, cena faktycznie troche spora Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted February 3, 2006 Share Posted February 3, 2006 A ja czytałem inną książkę: Boje o Poznań", choć w sumie ciężko się ją czyta. Z jeńcami było różnie, ciężkie walki, miny, pułapki, zasadzki przy poddawaniu się (np. szedł ścisły szereg poddających się Niemców, a za nimi ich kolesie z bronią gotową do strzału i jatka, również sami zabijali swoich, co chcieli się poddać). Prawdę mówiąc o jeńcach jest tam niewiele, np. o zdobyciu szpitala są dwa zdania i nic więcej, temat jakby celowo pominięty. Część jeńców popełniła samobójstwo, były kłopoty z wodą, jak nasi im miejski kran zakręcili (szklanka dziennie na głowę), pijastwo. Ciekawie była opisana obrona i zdobycie wzgórza cmentarnego, walki w XIX wiecznych umocnieniach, krwawość walk. O Węgrach niestety nic, trochę o SS-manach, o śmieci Golena (popenił samobójstwo, może przekręciłem nazwisko). Mi ta książka niewiele mówi, bo w Poznaniu byłem tylko raz na targach i cytadeli nie widziałem.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
YARD Posted February 3, 2006 Author Share Posted February 3, 2006 I jeszcze kilka uwag:str.36 stary dowcip" z tureckimi, czerwonymi fezami.Chyba książke czytali scenarzyści filmu łoto dla zuchwałych" [albo odwrotnie? :} ]Na str. 67-68 i 46 opis walki Tygrysa z rosyjskim działem p-panc Pak-92 kal. 92mm. Nie słyszałem o takiej sowieckiej armacie . Na str . 46 w przypisie sprostowanie że R.Siegert się pomylił i były to poczciwe armaty 76,2mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
YARD Posted February 7, 2006 Author Share Posted February 7, 2006 Witam. No to jeszcze coś dodam.Str. 70 -sprawa ostrzału Cytadeli przez Rosjan zdobytym działem kolejowym kal. 210mm. [w przypisieBardziej prawdopodobne że było to działo kolejowe typu K5 kal.280mm , gdyż było ich więcej w użyciu."] Sowieci mieli swoje działa 203mm i 210mm [nie kolejowe ;) ].Nigdzie nie wyczytałem o zdobyciu przez Rosjan działa kolejowego w ok. Poznania.Moje uwagi zamieszczam po to by nie brać za pewnik tego co napisze Niemiec -naoczny świadek , uczestnik wydarzeń" :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted February 8, 2006 Share Posted February 8, 2006 Ja takich szczegułów nie pamiętam, w ogóle cieżka książka, czytałem ją z pół roku z długimi przerwami i w końcu skończyłem. O ostrzałach tam niewiele, to znaczy piszą, że były, i co uszkodzono, ale czym dokładnie, to nie.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
a.korbaczewski Posted February 9, 2006 Share Posted February 9, 2006 Już nadmieniałem o innej ksiązce z tej serii na tym forum. Czyta się bardzo dobrze tylko coś mi sie nie chce wierzyć we wszystkie przygody autora. Może cała seria to lipa?Festung Posen 1945. Z Poznania na Zachód. Przeżyć na tyłach wroga" Berlemann Wilhelm. Wilhelm Berlemann brał udział w walkach o Festung Posen jako młody, niespełna 21-letni oficer. W momencie rozpoczęcia działań obronnych w 1945 roku był już doświadczonym, jak na swe młode lata, piechurem. Wcześniej brał udział w walkach na froncie włoskim, skąd został skierowany do V. Szkoły Podchorążych, właśnie w Poznaniu. W obliczu wielkiej ofensywy Armii Czerwonej, która rozpoczęła się 12 stycznia 1945 roku, jego rocznik rozwiązano, a młodych junkrów rzucono do obrony miasta.Książeczka nie jest o walkach ale o tym jak przez 6 miesięcy jeden koleszka i paru innych idą z Poznania przez Szczecin do Berlina. Pytanie mam takie, czy to są prawdziwe przygody czy sobie ktoś to wymyślił w stylu Hassela. Bo jak prawdziwe to ma to klimat Robinsona Crusoe. Co kilka stron opisy porzucania broni i jej znajdowania, zakopytania dokumentów. Czy coś możecie zeznać na ten temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zientas Posted February 15, 2006 Share Posted February 15, 2006 Czytałem tę książkę i w przeciwieństwie do bajek Hassela wydaje się być b. prawdopodobna. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
TATA-poz Posted February 22, 2006 Share Posted February 22, 2006 Boruta - żałuj - cytadela to obowiązkowy przystanek w Poznaniua dla rozluźnienia - pytanko dla autochtonówktóra to część cytadeli ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TATA-poz Posted February 22, 2006 Share Posted February 22, 2006 i z bliska,widać, że ciągle jest jeszcze zaintresowane tym co w środku :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.