Widdowmaker Posted February 1, 2006 Author Posted February 1, 2006 Takie mam pytanie. Czy ktoś posiada jakiekolwiek informacje na temat użytkowania, źródła pochodzenia i wszelkich losów karabinów maszynowych COLT w czasie wojny polsko-bolszewickiej w 1920 roku??? Chciałbym czegoś więcej się dowiedzieć, bo posiadam tylko zdjęcie w opublikowane w Mówią Wieki", na którym taki CKM jest.
JoncaA Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 Ulitowac sie chyba pora nad tym wiszacym" od paru dni watkiem, ale wiele to ja nie wiem. W kwietniu-maju 1919 roku bylo w WP 200 coltow. Jakies km z zasobow rosyjskich mogly trafic do kraju z 4 dywizja strzelcow (tylko ona wrocila z bronia), reszte moze kupila paryska misja. Mozliwe , ze cos przybylo ze zdobyczy na bolszewikach. Byly w uzyciu jeszcze w koncu lat 20-tych (sa slady"), a kiedy ich sie pozbyto ostatecznie i dokad - nie wiem. Moze jest jakos przeslanka w tym, ze w WP okreslane byly jako angielskie kalibru 7,7 mm". To moze znaczyc (ale nie musi), ze byly uzywane w pulkach z bronia angielska i, ze z odmienna amunicja (przy wzorach rosyjskich zapis, w tym samym zrodle, jest 7,62)
Widdowmaker Posted February 4, 2006 Author Posted February 4, 2006 To ja wrzucam wspomniane wyżej zdjęcie, skoro znalazł się jedyny sprawiedliwy, aby mi pomóc :)
Grendel Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 Colt'y w Rosji mieli Murmanczycy.Czy miala je 4 DS nie wiem, ale to mozliwe.Konstankiewicz pisze, ze w czasie bitwy warszawskiej Colt'y byly juz tak zuzyte, ze trzeba bylo duza ich czesc wycofac, bo nie badawaly sie do uzytku.Podobnie rzecz sie miala z Hotchkiss'ami w tym okresie.PozdrowieniaGrendel
Widdowmaker Posted February 4, 2006 Author Posted February 4, 2006 A możesz mi podać pełną nazwę tej pozycji?Spod Murmańska przyszły też do nas hełmy brytyjskie mkI.
bjar_1 Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 W roku 1920 w Kowieńskim Pułku Strzelców w 1 kompanii ckm było 6 ckm typu Colt (wg. S.Świechowski Historia 77.pp").
Grendel Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 Andrzej Konstankiewicz - Bron strzelecka i sprzet artyleryjski formacji polskich i Wojska Polskiego w latach 1914-1939"; Wydawnictwo UMCS, Lublin 2003.PozdrowieniaGrendel
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.