Widdowmaker Napisano 1 Luty 2006 Autor Napisano 1 Luty 2006 Takie mam pytanie. Czy ktoś posiada jakiekolwiek informacje na temat użytkowania, źródła pochodzenia i wszelkich losów karabinów maszynowych COLT w czasie wojny polsko-bolszewickiej w 1920 roku??? Chciałbym czegoś więcej się dowiedzieć, bo posiadam tylko zdjęcie w opublikowane w Mówią Wieki", na którym taki CKM jest.
JoncaA Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 Ulitowac sie chyba pora nad tym wiszacym" od paru dni watkiem, ale wiele to ja nie wiem. W kwietniu-maju 1919 roku bylo w WP 200 coltow. Jakies km z zasobow rosyjskich mogly trafic do kraju z 4 dywizja strzelcow (tylko ona wrocila z bronia), reszte moze kupila paryska misja. Mozliwe , ze cos przybylo ze zdobyczy na bolszewikach. Byly w uzyciu jeszcze w koncu lat 20-tych (sa slady"), a kiedy ich sie pozbyto ostatecznie i dokad - nie wiem. Moze jest jakos przeslanka w tym, ze w WP okreslane byly jako angielskie kalibru 7,7 mm". To moze znaczyc (ale nie musi), ze byly uzywane w pulkach z bronia angielska i, ze z odmienna amunicja (przy wzorach rosyjskich zapis, w tym samym zrodle, jest 7,62)
Widdowmaker Napisano 4 Luty 2006 Autor Napisano 4 Luty 2006 To ja wrzucam wspomniane wyżej zdjęcie, skoro znalazł się jedyny sprawiedliwy, aby mi pomóc :)
Grendel Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 Colt'y w Rosji mieli Murmanczycy.Czy miala je 4 DS nie wiem, ale to mozliwe.Konstankiewicz pisze, ze w czasie bitwy warszawskiej Colt'y byly juz tak zuzyte, ze trzeba bylo duza ich czesc wycofac, bo nie badawaly sie do uzytku.Podobnie rzecz sie miala z Hotchkiss'ami w tym okresie.PozdrowieniaGrendel
Widdowmaker Napisano 4 Luty 2006 Autor Napisano 4 Luty 2006 A możesz mi podać pełną nazwę tej pozycji?Spod Murmańska przyszły też do nas hełmy brytyjskie mkI.
bjar_1 Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 W roku 1920 w Kowieńskim Pułku Strzelców w 1 kompanii ckm było 6 ckm typu Colt (wg. S.Świechowski Historia 77.pp").
Grendel Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 Andrzej Konstankiewicz - Bron strzelecka i sprzet artyleryjski formacji polskich i Wojska Polskiego w latach 1914-1939"; Wydawnictwo UMCS, Lublin 2003.PozdrowieniaGrendel
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.