Skocz do zawartości

HUBAL

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 194
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
widzę panowie że się zaczyna jak zawsze CZEPIAMY SIE SZCZEG. NIEDOMÓWIEŃ ITP.
Miszka - mu idziemy tak czy tak jak było mówione jesteśmy w Poswietnym w piątek o 11.oo i jak było planowane idziemy Anielin .sobota wam na przeciw i razem do Poświetnego i niedziela jak dotychczas

RESZTA panów
ie pijecie nie mówcie zdrowie"
rajd był omawiany z szańcem niestety szaniec się wycofał bo oczywiście Warszawa musiała coś namieszać (mówię o władzach i ich stowarzyszeniach ) nie wiem nie interesuje mnie to ich sprawy teraz ja chce zrobić ten rajd i jak na razie jest na + a panowie mają problem z reko
nikt nie powiedział że to musi być śmierć Hubala może być bitwa Hubalczyków z Niemcami do tego wygrana .
do zainteresowanych rajdem - Panowie spotykamy się jak było planowane piątek 11.00 pod szkołą w Poświętnym

Powiem tak : a tak się składa że jestem z pewnej opcji mundurowej - (nie rekonstrukcyjnej)

A jeżeli ktoś kąsa to chyba Pan sam mister miszka.

I napiszę raz jeszcze - nie można zawłaszczać sobie prawa do pamięci.

Jakieś takie dziwne przewrażliwienie -
Niedługo okaże się że niesmaczne w ogóle są niemieckie czy ruskie mundury na reko, a tamci to płaczą przez to.

Niepoważne.

Panowie po co te przepychanki słowne. Przed decyzją o zrobieniu inscenizacji porozumiewaliśmy się ze środowiskami kombatanckimi i ze związkiem hubalczyków w osobie pana prezesa oraz władzami samorządowymi odpowiedzialnymi za organizację tej uroczystości i oni nie mają nic przeciwko a nawet są za inscenizacją. Jeżeli byłoby inaczej na pewno byśmy nie robili tej inscenizacji .

Cholera mać",jak mawiał dziadek mego znajomego.

Nikt(czyt.NIKT),mr.acer,nie uzurpuje sobie prawa do historii losów mjra Dobrzańskiego i Jego O.W.!!!Pańskie tezy są tragikomiczne!
Czy nie można już podzielić się spostrzeżeniem,że inscenizacja śmierci Majora (we własnym mniemaniu-podkreślam)jest nienamiejscu,po prostu nietrafionym konceptem???Dlaczego nie bój pod Huciskiem?

Houk.

czy ja napisałem dosłownie że koniecznie i bezapelacyjnie musi być zainscenizowana śmierć Majora ?

Niech pan tu nie pisze o tragikomicznych tezach - bo pisanie co wypada a co nie wypada co jest smaczne a co nie i z kim kto konsultował przedsięwzięcie można odebrać jako chęć do odebrania komuś prawa do rekonstrukcji takiej a nie innej

A dlaczego tylko Hucisko a nie przemarsz przez las ?

A dlaczego nie atak na samochody ciężarowe ?

Poza tym Pan Major poległ świtem, w zagajniku, w walce - o ile można tak to nazwać - to prawdziwą piękną śmiercią żołnierską. Jak Berek Joselewicz albo Ks. Poniatowski

I nie jest to żaden powód by o tym wcale nie mówić i traktować to jako temat cenzurowany.
Zresztą okoliczności śmierci Majora były tu opisywane na forum szczegółowo.

Bo inaczej to dojdziemy do skrajności i na takiej Bzurze nikt nie polegnie" z Polaków bo będzie nie na miejscu ?

Ad.1.i 2:To np.ja o tym piszę i jak już podkreślałem jest to moje zdanie.Broń Boże próba odbierania prawa komuś do czegokolwiek.Ja mam dużo roboty z naszym działaniem,np.podkucie koni na marsz.

Ad.3 i 4:Przecież to fazy tego samego boju.

Ad.5:Zgadzam się.

Ad.6:Absolutnie winien być to temat szeroko poruszany.I głośno.To my,Polacy jesteśmy dłużni Majorowi Dobrzańskiemu.

Ad.7:Odnoszę wrażenie,że pan popadłeś,trochę,w skrajność,ale to tylko MOJA OCENA.

Houk.

Cieszę sie, że nie koniecznie musi to być inscenizacja śmierci. Niech to będzie Hucisko, przemarsz przez las, atak na samochody ciężarowe.... Przecież nikt nie czepia sie pomysłu samej inscenizacji...Niepotrzebne emocje.
Moim celem nie było czepianie sie, osądzanie, mówienie co wypada a co nie.
W moim odczuciu jeśli ktoś zabiera głos na takim forum nie robi tego żeby komuś napsuć krwi. Wszyscy zainteresowani jesteśmy tym co ma sie dziać za kilkanaście dni w Poświętnem, Anielinie. Wydawało mi sie,że uwagi z tej czy innej strony mają coś budować...pozytywnego.

i ..paniwoe da sie .......da wiec wracajac do rajdu ułanów ,piechoty i inscenizacji da sie to jakoś pogodzić i mam nadzieje ze pogodzimy to i dojdziemy do porozumienia ...do zobaczenia w piatek 27.04.2007 o 11.oo w poswietnem koło szkoły

Nie miałem na myśli spowiadania się. Poprostu nie chcę pisać czegoś co nie będzie miało pokrycia w faktach. Naprzykład o pozostawionej na tym terenie broni. W łomżyńskim tygodniku Kontakty ukazał się ostatnio artykuł o szabli z tego Pułku. Od dawna słyszałem, że w tej okolicy przebywał 110 pułk i tu się rowiązał i rozbroił. Może powoli udałoby się coś ciekawego wyciągnąć. W kosciele w Łosewie jest tradycja pełnienia warty przy grobie w Wielkanoc przez młodych chłopaków w mundurach wojskowych z szablami. Większość szabli jest produkcji kowalskiej ale zawsze ktoś ma oryginał z napisami także chyba oficerskie super lekkie.
http://www.kontakty-tygodnik.com.pl/index.php?dz=m3_5

Program uroczystości -29 kwietnia 2007

OPOCZNO

10:00 – Zbiórka pocztów sztandarowych przy Placu Kościuszki

10:30 – Uroczysta Msza Święta w kościele św. Bartłomieja

11:45 – Odsłonięcie tablicy pamiątkowej na budynku Placu Kilińskiego 14 w Opocznie

12:15 – Przejazd do Anielina

ANIELIN

14:00 - Uroczystości przy szańcu mjr „Hubala”

14:30 - Składanie wieńców i wiązanek

15:30 - Zakończenie uroczystości – żołnierski poczęstunek

Jeszcze jedno a propos wczesniejszych dyskusji.
Roman Rodziewicz opowiadał na spotkaniu w Anielinie kilka lat temu jak rozmawiał z żoną wójta Wojakowskiego pracujacą w polu wraz z innymi kobietami, pamiętającymi wojnę. Zapytane czy nie mają żalu, że wsie były pacyfikowane z powodu udzielania oddziałowi Hubala pomocy" stwierdziły: - Ale Niemców też ubywało".

Dla wybierających się na jutrzejsze obchody:

Na uroczystości będzie obecna P.Aleksandra Ziólkowska-Boehm, asystentka Melchiora Wańkowicza, autorka ksiązek o Romanie Rodziewiczu  miejsca na miejsce" i niedawno wydanej: Kaja od Radosława, czyli historia Hubalowego krzyża".

dziękuje za przybycie piechocie szczególnie Polsmolowi i GRH ŻELAZNY ORZEŁ reszta zaniemogła widocznie bo sie nie pojawiła .Ale było naprawdę bombowo .Ułani wasze wsparcie i przyjecie nas było naprawdę miłe dziękuję w imieniu swoim i uczestników 1 rajdu śladami Hubala

Znowu będzie, że się czepiam. Ale ten pan pierwszy z lewej ma przypięty order VM. Można wiedzieć, czemu? Jakie ważne powody historyczne skłoniły rekonstruktora do tak ryzykownego posunięcia? Bo to jednak łatwo o nietakt, kiedy się człowiek obwiesza bez powodu naszym najwyższym odznaczeniem wojskowym...

Bo o ile wiem, pod Anielinem jedynym kawalerem VM był sam Major Dobrzański. Pal sześć brodę, ale jeśli chce się być ścisłym historycznie, to należy wiedzieć, że w ostatnich dniach życia Hubal już swojego VM nie nosił. Bo na ostatnim biwaku pod Wólką Kuligowską przy jego krzyżu VM pękło kółeczko i Dobrzański oddał uszkodzony order łączniczce, aby zorganizowała gdzieś w mieście naprawę - dlatego zresztą ten order ocalał.
Tu nie trzeba być wielkim hubalologiem", żeby o tym wiedzieć - o tym fakcie mozna się dowiedzieć choćby z fabuły B. Poręby.
Bo tak wygląda, jakby dla nie których każda okazja była dobra, żeby się stroić w bohaterskie piórka. Czyżbym miał rację, mając zastrzeżenia wcześniej do formy pokazywania Hubala"?

Chyba, że rekonstruktor zasugerował się listem por. Morawskiego Bema", który pisał do Anglii, do kpt. dypl. Kalenkiewicza o VM przyznanych jakoby w trakcie walk oddziału wachm. Rodziewiczowi i Alickiemu. Te informacje jednak były tylko wymysłem młodego hubalczyka (podobnie jak informacje o zestrzelonym przez hubalczyków samolocie i niemieckich stratach wynoszących rzekomo w walce z Hubalem kilka tysięcy ludzi... Nie sądzę, zeby ten kawaler VM" aż tak wnikał w historię oddziału, przyznając" sobie VM, ale rzecz przytaczam dla porządku.

Mamy dziś dzień flagi... Cizia w TVP szczerzy dziób do kamery przy kubeczku pełnym biało-czerwonych chorągiewek, poutykanych, jak długopisy.

Czyli, że rekonstruktorzy też będą traktowac mundur jak miejsce do przypinania wszystkiego co się zmieści? Jest jedna armia na świecie, gdzie takie zwyczaje panują, ale to chyba jednak nie jest WP...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie