Skocz do zawartości

HUBAL

Rekomendowane odpowiedzi

Minęło już sporo czasu , a jedna z większych tajemnic nadal jest nie do ruszenia . Dlaczego ?
Pisałem maile do Odkrywcy - nic !
POkazałem paru osobom , które mają wejścia - nic !
Może ktoś z szanownych forumowiczów po przeczytaniu całego postu wpadnie na jakiś dobry pomysł ? może dziennikarz ?
pozdr,pavelock

• Odpowiedzi 194
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
bo to za trudne dla dziennikarzy łatwiej przecierz o sensacje w rządzie czy gdzieś w świecie niż poświęcenie troszke czasu na znalezienie swidków tamtych wydarzeń
ja osobiście chcę poświecić tydzień urlopu i przejechaćcsie trasą hubala w mund. wrzesniowym i troszke rozpytać ludnosc zajechać do kielc i popytać poszperać w arhiwach może coś sie uda znaleść zapraszam do współpracy zaczynam na wiosne

to moze sie zgadamy kiedy zaczniemy naszą wyprawę ja tak myślałem żeby na rocznicę smierci Hubala w Kwietniu tak tydzień w drodze z plecakiem wrzesniowym i w mundurze sladami Majora i z dyktafonem w hlebaku i zeby na rocznice smierci być przy pomniku

• 4 weeks later...
koledzy załatwiłem motyw przejścia sladami hubala z wladzami województwa i trzeba zalatwic jeszcze w kielcach ,i może być fajna impreza
wiec tak
w kwietniu jest rocznica śmierci majora i z tego co wiem jakieś uroczystości na jego grobie (w miejscu zastrzelenia )wiec mozna zrobić tak
w mundurach z wyposarzeniem isć sladami majora już 3 dni wcześniej kręcić się po okolicznych wioskach i podagać z ludzmi a nastepnie na samą rocznicę stanac pod pomnikiem i należycie oddać mu cześć tylko trzeba zalatwić gdzieś noclegi i ustalić trasę przejscia oraz liczbę ludzi co by chcieli iść
co wazniejsze trzeba ustalić czy robione są uroczystośći czy nie ale do tego potrzeba kogoś z Kieleckiego i mozna naprawdę wiele zdziałać \\może na tym forum niech sie deklarują osoby co chcialy by iść a reszte ustalimy przez gg lub meilowo
gg 3495918
e-meil - franekdolas55@wp.pl,8ppleglublin@op.pl

panowie doszedlem do gościa który może nam wytyczyć trasę z noclegami u ludzi na 3 dni to znaczy tak
dzień 1 przyjazd pakowanie i pozostawienie aut ostatnie pożegnanie z rodzinami i wyjscie w las
marsz 15 km ,do pierwszej miejscowości dotarcie na wieczór i nocleg ,rano mycie i śniadanie i wymarsz 10 km
dotarcie do 2 miejscowości i ognisko oraz spiew , warta i życie obozowe ,rano golenie ,mycie , czyszczenie oporządzenia i maesz 4 km pod pomnik i udzial w uroczystościach w szańcu . po uroczystościach rozformowanie oddzialu i wspomnienia ,szukamy jeszcze sponsora na wyżywienie i na pare sztuk broni do salwy żeby pożyczyć .
jak bedę coś wiedział to dam wam znać

• 1 month later...
SZANOWNI PAŃSTWO ,KOLEDZY REKONSTRUKTORZY -dzieki kolegom z szańca i staraniom 8ppleg oraz muzeum WP mozemy smiało powiedzieć że ruszy 1 polski rajd rekonstruktorów szlakiem Hubala ,zacznie sie w Warszawie w Piatek gdzie bedzie prelekcja i pokaz zdjęc i pamiatek po majorze oraz gdzie spikna sie wszystkie chetne grupy .dokładny plan podam w najbliższym terminie .jak planujemy to zrobić :
Piatek - spotkanie grup sprawdzenie umundurowania i
wyposarzenia oraz sprawdzenie stanu
TRZEŹWOSCI :),pokaz musztry i wymarsz do pociagu
ktory zabierze nas w poblize miejsca śmierci
majora. na miejscu przygotowanie do wymarszu i
nocny marsz 10 km do pierwszego miejsca
postoju .Odpoczynek
SOBOTA - rano przygotowanie do sniadania ,sniadanie i
toaleta porana oraz przygotowanie do wymarszu i
wymarsz do pierwszej wsi gdzie chcemy zrobic
spotkanie z młodierzą i prelekcję na temat Hubala
oraz wrzesnia 1939 potem obiad i kolacja ,nocleg
po kwaterach lub w szkole albo jak u majora w
szopach i stodołach.
NIEDZIELA - wymarsz i dojście do anielina gdzie bierzemy
udział w uroczystościach i pokazie smierci
Hubala
(tu moze w drodze połączymy sie z ułanami ) i
razem wejdziemy pod pomnik.Nastepnie po
uroczystosciach jakaś strawa i do pociagu i do
warszawy ,wracamy jak wyszliśmy czyli pod
muzeum i potem robimy rozproszenie
oddziału.
UWAGA !!!
na cały rajd szlakiem Hubala nie zabieramy plastików ,spiworów i nic co przypomina o 21 wieku idziemy tak jak szedł żołnierz w 1939 i tak tez załatwiamy noclegi ,nie pozadnych hotelach z wygodami tylko normalnie nasianie lub w domach jak nas przyjmą . pozatym w trakcie całego rajdu jesli zaliczymy jakis sklep po pieczywo lub inne jakieś konserwy czy wodę to przelewamy do manierek tornistrów czy chlebaków ,nie ma prawa nikt z nas mieć np snikersa i jesc go pry ludziach podczas o dpoczynku ,pijemy z manierek a nie z butelek plastikowych odpoczynki tylko w lesie lub we wsi
WAZNE!!
grupy które chcą isc z nami czyli 8ppleg i szańcem zgłoszenia do mnie na meila franekdolas55@wp.pl

PROGRAM IMPREZY
HISTORYCZNO- EDUKACYJNEJ
PIERWSZY RAJD SLADAMI
„WYDZIELONEGO ODDZIAŁU „

1.DATA
Kwiecień .27.28.29.2007

2.MIEJSCE
-Warszawa plac przy Muzeum W.P. oraz przemarsz na dworzec PKP i przejazd koleją do KIELC
-Kielce przemarsz z Kielc do Anielina i nocleg u ludzi w stodołach ,kwaterach w Anielinie .
-Anielin i wsie poboczne w odległości 5-7 km

3.CZAS I PLAN POSZCZEGOLNYCH DNI

- Piątek zbiórka w Warszawie o godzinie 10 .00 przed Muzeum W.P. (samochody można zostawić na terenie muzeum ),przegląd umundurowania i wyposażenia . Do godziny 15.00-15.30 w dyspozycji Muzeum (otwarcie wystawy poświeconej Hubalowi ,marsze i ćwiczenia ,patrole ,pakowanie się ,obóz przed muzeum . 15.00-15.30 (zależy o której będzie pociąg) przejście z pod muzeum na dworzec kolejowy ,zakup biletów i przejazd pociągiem do Kielc .
Dojazd do Kielc ,ostatnie przygotowania i wymarsz .Trasa 10 –15 km do wsi anielin gdzie nocleg i kolacja .

- Sobota .pobudka śniadanie ,toaleta poranna i wymarsz śladami Wydzielonego Oddziału W.P. dotarcie do każdej wsi i odpoczynek rozmowa z najstarszymi mieszkańcami okolicy o działaniach Hubala i przemarsz do następnej wsi (przemarsze z elementami bojowymi czyli skoki, szpica, zabezpieczenie , osłanianie itp. )

- Niedziela – pobudka ,toaleta poranna, śniadanie i wymarsz pod szaniec Hubala i udział w uroczystościach (połączenie się z ułanami i wejście razem do Anelina.).
Następnie po uroczystościach przemarsz do Kielc i przejazd pociągiem do Warszawy i przejście do muzeum gdzie następuje rozwiązanie oddziału.

WAŻNE !!!!!!

Na inscenizację nie zabieramy plastików ,żadnych opakowań współczesnych tylko z okresu !!
Ewentualnie zamienniki współczesne (kopie oryginałów)

POTRZEBY
- manierki ,menażki , niezbędniki , tornistry , mundury , karabinki , wyposażenie

• 1 month later...
  • 2 months later...
Witam Wszystkich ! PAVELOCK jezeli masz na mysli dalsze badanie sladow dotyczace mrj.Dobrzanskiego - HUBALA i dalszej tematyki wyjasniajacej z Wasocza to w dalszym ciagu sa prowadzone intensywne badania celem ustalenia grobu mjr.Dobrzanskiego.Bedac jeszcze w Polsce pod koniec stycznia tego roku pisalem na ten temat spory post.na ODKRYWCY.W stanie ILLNOIS w miejscowosci DES PLAINES bedzie spotkanie weteranow okresu 1939.Bede staral sie tam byc i porozmawiac aby jak najwiecej zdobyc informacji na temat mjr.Dobrzanskiego - HUBALA.Jak tylko bede dysponowal materialami to napewno ukaze sie nowy post ode mnie.A swoja droga z kontaktuj sie z KAMILO On ma tez sporo informacji na temat HUBALA , a zarazem jest organizatorem MARSZU HUBALA pod koniedc kwietnia.Pozdrawiam

Dzięki , to wiem , ja też jestem jednym z tych dla którego Hubal jest najciekawszą postacią . Tym bardziej pochodzę z rejonu gdzie działał i zginął . Jeżeli będziesz na tym spotkaniu w USA to masz szansę spotkania jednego z ostatnich żyjących i najbli.ższych majorowi Hubalczyków - Romana Rodziewicza , mieszka obecnie w Anglii , ale może na takie spotkanie przyjedzie .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie