astro33 Posted January 31, 2006 Author Share Posted January 31, 2006 cześć!Wiecie coś o bitwie jaka miała miejsce w lasach lipskich (podkarpacie) 1914. Jest tu mogiła ponoć 100 żołnierzy. Dajcie jakiś cynk. Ciekawy obszar! Link to comment Share on other sites More sharing options...
feeder Posted February 1, 2006 Share Posted February 1, 2006 Może chodzi o pierwszą fazę bitwy kraśnickiej? I Korpus von Kirchbacha (46 i 5 DP) napotkał rozwiniętą w marszu rosyjską 18 DP między Lipą i Zaklikowem. Uprzedził uderzenie i po zażartym boju odrzucił ją pod Kraśnik. Te okopy pod Zaklikowem od strony Lipy nie były chyba wykorzystane w walce bo strasznie tam cicho (nie licząc śmieci) Link to comment Share on other sites More sharing options...
astro33 Posted February 1, 2006 Author Share Posted February 1, 2006 To zależy gdzie kolego szukałeś. O ile wiem to okopy, które tu są to nie pamiątka po I ani II wojnie lecz pozostałość po ćwiczeniach poligonowych(pełno ich tu). A co do znalezisk to ja jak narazie znalazłem mnóstwo łusek, wszelkiego rodzaju części(nie wiem od czego), i pare innych bajerów.A gdzie dokładnie kolego szukałeś jeśli można spytać??POzdro!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
feeder Posted February 1, 2006 Share Posted February 1, 2006 Szczerze mówiąc to nie szperałem specjalnie na odcinku Lipa - Zaklików. Prowadzony był tam bój spotkaniowy, nie budowano pozycji. Może kiedyś wybiorę się poszukać. Na razie mam ciekawsze miejscówki do przeszukania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
astro33 Posted February 1, 2006 Author Share Posted February 1, 2006 A mam jeszcze pytanko?Masz może jakieś stare mapy tego obszaru, bo posiadane przezemie nie zawierają zbyt dużo szczegułów. Wiesz może coś więcej o wiosce Brzóza właśnie w lasach lipskich już nic tam nie pozostało.pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
feeder Posted February 2, 2006 Share Posted February 2, 2006 Jakieś tam mam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
astro33 Posted February 2, 2006 Author Share Posted February 2, 2006 Apropo walk w lasach lipskich, tam też w czasie I wojny znajdowały się bagna ile wiem walki odbywały się na przełomie sierpnia myślisz że mogli się potopić lub ich sprzęt ugrzęzł i go zostawili. Znalazłem kiedyś klamrecarskale ze znakiem artyleri. Link to comment Share on other sites More sharing options...
01dalton Posted February 2, 2006 Share Posted February 2, 2006 Witam . Okopy koło Gielni są i to z okresu 1 wojny, za to Brzóza jest tylko na starych mapach , w chwili obecnej jest to obszar leśny - ale uwaga jest to teren przypoligonowy , można mieć niemiłe spotkanie z mundurowymi . Tereny o kórych mówisz jest z grubsza przeszukany , a obszar przy drodze Zaklików - Lipa sam przetelepałem . Pozdrawiam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
astro33 Posted February 2, 2006 Author Share Posted February 2, 2006 Te okopy spod Gielni to naprawdę fakt?Były używane podczas bitwy?Ma ktoś jakiś dokładniejszy plan walk na tym terenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
01dalton Posted February 2, 2006 Share Posted February 2, 2006 Witam . Podstawa to wywiad środowiskowy -same mapy nic ci nie dadzą. Pozdrawiam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.