TATANA001 Posted January 27, 2006 Author Share Posted January 27, 2006 WitamWłasnie znalazlem na strychu bagnecikjest to prawdopodobnie wyprodukowany w Krakowie wz. 22sygnowany Zbr-4 nr 52316stan: 4oryginalne okladziny, sprawny zatrzask, drobne wrzery, resztki oxydubez pochwy.Czy ktoś ma mozewiecej info o tych bagnetach i jaka moze byc jego orientacyjna wartosc?pzdr!TATANA Link to comment Share on other sites More sharing options...
01dalton Posted January 27, 2006 Share Posted January 27, 2006 podeślij fotki - lub wklej w post , ale jak tam jest oksyda to może to być już niemiecka przeróba lub udoskonalenia domorosłych kolekcjonerów. Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
01dalton Posted January 27, 2006 Share Posted January 27, 2006 A na allegro jest jeden w ładnym stanie za 800zł - ale nie widać żeby było duże zainteresowanie - cena za bardzo przesadzona . Pozdr/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
acer Posted January 27, 2006 Share Posted January 27, 2006 Fakt faktem ceny bagnetów polskich skoczyły gwałtownie w górę. Ten z allegro faktycznie przesadzony. Za taki stan 550-600 to już max.No ale zależy od napalenia........ Link to comment Share on other sites More sharing options...
TATANA001 Posted January 28, 2006 Author Share Posted January 28, 2006 Dzieki!za info o szacowanej wartosci.Ale czy ktos moze zna jakies fakty dotyczace historii tego typu bagnetow.Wiem, ze jesli mialby numer nabity na jelcu oznaczaloby to ze wykonano jego 6000 gotowych i 1000 glowni. Ale akurat ten egzemplarz ma numer na nasadzie glowni, wiec nabity zostal przed hartowaniem a wiec jako strikto wz.22z gory dzieki za jakies info.Tatana Link to comment Share on other sites More sharing options...
01dalton Posted January 30, 2006 Share Posted January 30, 2006 Witam . Z tą numeracją na bagnetach Zbr.4 jest tak , podobno powinno być 16 tys . z numeracją na jelcu , reszta na główni od nr 1 do 99999 ( najniższy numer jaki widziałem mam w kolekcji 2793 , a najwyższy miałem 98881, wyższego niż 100tys. chyba nie ma .A wrcając do tych z numeracją na jelcu , mam z numerem 19 tys . więc opisy co do liczby tych bagnetów są na pewno dużo zaniżone . .Najbardziej żadkimi bagnetami z ZBr.4 są bagnety z odwrotnym biciem na głowni ( czytanym od rękojeści ) . Jeżeli Twój Zbr.4 jest oksydowany , jest to już niemiecka przeróba tego bagnetu - polacy nie oksydowali wz. 22 . Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted January 30, 2006 Share Posted January 30, 2006 Ja mam wz 22 odwrotkę z numerem na jelcu - 85 tys. coś tam.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
01dalton Posted January 30, 2006 Share Posted January 30, 2006 Witam . Boruta - mam prośbe możesz wrzucić fotkę tego bagnetu wz.22 z tym numerem , bo najwyższy jaki widziałem to 25 tys. Pozdrawiam Wojtek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted January 30, 2006 Share Posted January 30, 2006 Jeszcze raz sprawdzę numer (pisałem z pamięci) i chyba taki wysoki był (85 na początku na pewno), a fotka chyba najszybciej za 2 tygodnie, może mi się uda wcześniej na skanerze go pokazać.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
honzo-1 Posted January 31, 2006 Share Posted January 31, 2006 Nieco na temat tych bagnetów można znaleźć w książceL.Zachuty - Polska broń biała i jej producenci - wytwórniekrakowskie".Trochę historii,kilka zdjęć,rysunki, nie wiem czyakurat numeracja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
01dalton Posted January 31, 2006 Share Posted January 31, 2006 Witam . Właśnie z tej książki korzystałem - ale niestety informacje o ilosci wyprodukowanych wz.22 są troche zaniżone . Pozdrawiam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted February 6, 2006 Share Posted February 6, 2006 Sprawdziłem numer, mniej więcej 83500. Jeszcze spróbuję cyknąć fotkę.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
01dalton Posted February 7, 2006 Share Posted February 7, 2006 Wiam . Ale jesteś pewny w 100% że numer jest na jelcu , a nie na głowni ? Pozdrawiam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted February 8, 2006 Share Posted February 8, 2006 100 procent na jelcu, niedługo będzie fotka, jak tylko cyfrówka dojdzie. Bagnet z wykopu, jednak nienajgorzej zachowany, wrzucę też ciekawego wg mnie wz. 24.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.