Kolekcjoner (Marek Z) Posted June 8, 2003 Author Posted June 8, 2003 Witam,zamierzam podkleić pękniętą skórę na starej żabce do bagnetu. Zastanawiam się jakiego kleju użyć, tak by spoina w przyszłości mogła być usunięta bez szkody dla eksponatu.Z góry dziękuje za ewentualne pomysły.Pozdrawiam,Marek
Frozzer Posted June 8, 2003 Posted June 8, 2003 ja mam szelki szturmowe przeciete w polowie, i tez nie wiem jak je zlaczycczy ma ktos jakies propozycje?
Guest Posted June 9, 2003 Posted June 9, 2003 Nie radzę używać super glue - wchodzi głęboko i utwardza skórę. Do skór w przemyśle najczęściej stosuje się klej poliuretanowy, lub chloroprenowy (butapren) - są elastyczne, ale nie da się ich też łatwo usunąć, lub wcale. Nie wiem, jak to robią w muzeach.Pozdrawiam
SP17 Posted June 9, 2003 Posted June 9, 2003 Może najprościej było by zszyć na styk np. dwoma lub trzema szwami.Dziurki są prawie niewidoczne. Pozdrawiam.
jazlowiak Posted June 9, 2003 Posted June 9, 2003 Najprościej należy dobrac kawałek cienkie skóry i skleić butaprenem - butapren daje sie usunąć. Nie radzę szyć - jeśli to eksponat zostanie kompletnie zniszczony, ale jeśli trzeba te szelki nosić w reactingu to tylko pozostaje zszycie, zszycie na dwie igły musi być poprzedzone nacięcie skóry w klin tak, żeby oba paski po złożeniu miały grubość paska.Ciągle zszywający poprute końskie kantary:-)
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.