Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 8 Czerwiec 2003 Autor Napisano 8 Czerwiec 2003 Witam,zamierzam podkleić pękniętą skórę na starej żabce do bagnetu. Zastanawiam się jakiego kleju użyć, tak by spoina w przyszłości mogła być usunięta bez szkody dla eksponatu.Z góry dziękuje za ewentualne pomysły.Pozdrawiam,Marek
Frozzer Napisano 8 Czerwiec 2003 Napisano 8 Czerwiec 2003 ja mam szelki szturmowe przeciete w polowie, i tez nie wiem jak je zlaczycczy ma ktos jakies propozycje?
Gość Napisano 9 Czerwiec 2003 Napisano 9 Czerwiec 2003 Nie radzę używać super glue - wchodzi głęboko i utwardza skórę. Do skór w przemyśle najczęściej stosuje się klej poliuretanowy, lub chloroprenowy (butapren) - są elastyczne, ale nie da się ich też łatwo usunąć, lub wcale. Nie wiem, jak to robią w muzeach.Pozdrawiam
SP17 Napisano 9 Czerwiec 2003 Napisano 9 Czerwiec 2003 Może najprościej było by zszyć na styk np. dwoma lub trzema szwami.Dziurki są prawie niewidoczne. Pozdrawiam.
jazlowiak Napisano 9 Czerwiec 2003 Napisano 9 Czerwiec 2003 Najprościej należy dobrac kawałek cienkie skóry i skleić butaprenem - butapren daje sie usunąć. Nie radzę szyć - jeśli to eksponat zostanie kompletnie zniszczony, ale jeśli trzeba te szelki nosić w reactingu to tylko pozostaje zszycie, zszycie na dwie igły musi być poprzedzone nacięcie skóry w klin tak, żeby oba paski po złożeniu miały grubość paska.Ciągle zszywający poprute końskie kantary:-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.