SP17 Napisano 7 Czerwiec 2003 Autor Napisano 7 Czerwiec 2003 Witam. Czy to coś naprawdę starego? Szerokość ostrza:135.5mm, długość: ok.155mm.Pozdrawiam.
SP17 Napisano 22 Październik 2004 Autor Napisano 22 Październik 2004 Widzę, że wypłyneły nowe fakty...(hi,hi).Od roku nic z nią nie robiłem, nawet zapomniałem o niej.
SP17 Napisano 9 Czerwiec 2003 Autor Napisano 9 Czerwiec 2003 Tak kombinowaliśmy jak mogła być osadzona i wyszło,że tak jak motyka. Czy to możliwe? Najwyrażniej jest kuta nie odlewana. Pozdrawiam.
hakas Napisano 5 Październik 2005 Napisano 5 Październik 2005 Kasha to cisło, ucho do obsadzania styliska jest poprzecznie ułożone do ostrza ciosła. Pozdrawiam Hakas
Gość Napisano 9 Czerwiec 2003 Napisano 9 Czerwiec 2003 Jezeli obsadzana byla tak jak motyka-to niestety ale nie siekierka lecz cioslo"-narzedzie do okorowywania drzew.Trudno z tego zdjecia to datowac.
Gość Napisano 9 Czerwiec 2003 Napisano 9 Czerwiec 2003 Na zdjeciu nie widac-ale czy to jest zakrzywione-jesli tak to 100% cioslo.
kasha Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 po pierwsze to to nie siekierka .. raczej topór. Chodzi o termionologie: siekierka to metalowe osadzony trzonek który słuzył celom czysto gospodarczym... topór pełnił funkcje militarne i reprezentacyjne. Forma ostrza raczej wyklucza jego funkcjonalnośc w gospodarstwie. Stawiam na topór, tyle że młodzy niż sredniowieczny. Średniowieczn ostrza toporów, przynajmniej tych które widziałem nie miały formy wycinka koła... raczej sa łukowate.
SP17 Napisano 7 Czerwiec 2003 Autor Napisano 7 Czerwiec 2003 Witam. Czy to coś naprawdę starego? Szerokość ostrza:135.5mm, długość: ok.155mm.Pozdrawiam.
mardinus Napisano 23 Październik 2004 Napisano 23 Październik 2004 Witam.To ciosło - a służy toto nie tylko do okorowywania , ale do ogólnej obróbki drewna.Przzy jego pomocy wygładza się powierzchnię drewna .W ten sposób wykonywano kiedyś deski (pień sie łupało na szczapy które potem wyrównywało się właśnie ciosłem.Wiem , bo kiedyś brałem udział w budowie skansenu archeologicznego na Wolinie.
piryt Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 Jestem za ciosłem. Położenie otworu, symetria- to nie pasuje do siekierki.Co do wieku wole się nie wypowiadać, bo to śliska sprawa. Jakbym miał postawić to stawiałbym, na XVIw. Pozdrawka.
Jaro5 Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 Witam.poszukaj na tej stronie http://www.goron.de/~heimdall/phpBB/index.phptyle że coś kiepsko działa.Pozdrawiam
Gość Napisano 9 Czerwiec 2003 Napisano 9 Czerwiec 2003 Wg. mnie jest dość stara. Co to za dziura przy końcu?Pozdrawiam
Pytanie
SP17
Witam. Czy to coś naprawdę starego? Szerokość ostrza:135.5mm, długość: ok.155mm.Pozdrawiam.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.