Tanto Napisano 4 Czerwiec 2003 Autor Napisano 4 Czerwiec 2003 ...a może ktoś będzie wiedział gdzie i kiedy ta ceramika została wykonana?
Gość Napisano 4 Czerwiec 2003 Napisano 4 Czerwiec 2003 Napis Secretum Civitas" widniał na średniowiecznych pieczęciach miejskich. Daber oznacza więc niemal na pewno nazwę miejscowości (Dobra? Dobbre? Dabern?). Liczba sugeruje rok ale głowy nie daję.
Gość Napisano 4 Czerwiec 2003 Napisano 4 Czerwiec 2003 Tylko to wszystko nie bardzo pasuje do tej ceramiki. Prawdopodobnie przy wytwarzaniu tej ceramiki wykorzytano motywy pochodzące czegoś wcześnijszego. Może coś w rocznicę założenia miasta? Coś pamiątkowego?
feeder Napisano 4 Czerwiec 2003 Napisano 4 Czerwiec 2003 to się chyba czyta: secretum civitas daberco znaczy: daber? jakaś tedesco łacina czy nazwa własna?
Gambit Napisano 4 Czerwiec 2003 Napisano 4 Czerwiec 2003 Secretum - sekret, tajemnica? Civitas - cywile, obywatele? Miasta Daber? :(
feeder Napisano 4 Czerwiec 2003 Napisano 4 Czerwiec 2003 już wiem!tak pisało na sekretnych" pieczęciach miejskich, używanych (chyba) przy mniej spektakularnych okazjach(w odróżnieniu od sigillum civitatis - czyli tych od wielkiego dzwonu)
feeder Napisano 4 Czerwiec 2003 Napisano 4 Czerwiec 2003 na focie jest jakiś ręcznik? (czy cóś podobnego a la fahna)gdzie jest stadt Daber?
feeder Napisano 4 Czerwiec 2003 Napisano 4 Czerwiec 2003 na focie jest jakiś ręcznik? (czy cóś podobnego a la fahna)gdzie jest ten stadt Daber?
Mi.Der Napisano 4 Czerwiec 2003 Napisano 4 Czerwiec 2003 Civitatis" to jakis przypadek (chyba dopelniacz czy biernik?) od Civitas - miasto, gmina itp. Więc: ...miasta Daber". Co prawda skojarzenie: ajemnica..." jest oczywiste, ale nie jestem pewien, czy akurat to znaczy secretum".
Tanto Napisano 4 Czerwiec 2003 Autor Napisano 4 Czerwiec 2003 Daber to po naszemu Dobra Nowogardzka (zachodniopomorskie). Z po tym co przeczytalem, zaczynam sie domyslac, ze jest to XIX lub XX w. reprint herbu miejskiego. Na mlody wiek wskazywalo by numerowanie widoczne obok nadruku na denku (numer wzoru ceramiki?). Tylko skad ta data, nie moge sie dogrzebac do zadnych informacji, az wstyd sie przyznac ze to moje rodzinne miasteczko :-) Napewno nie jest to data nadania praw miejskich bo to bylo w 1331, w 1539 miasto zniszczyl pozar i gnebily je rozne epidemie. Chyba trzeba bedzie wybrac sie do archiwum panstwowego.Na fotce wykopek w pelnej krasie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.