Skocz do zawartości

Łązność WH

panzer24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

imperorr to na bank jest oryginał i to w superr stanie!!
Ja natomiast nabyłem kiedyś taką to szpulę z wykopu i szukam teraz ciekawych fotek do tego. Widziałem kiedyś inny rodzaj, ale znacznie większą.

Napisano
Jeszcze pytanie do sposobu mocowania szelek. Czy były one mocowane do pasa? czy moze do ramy szpuli? W/g mnie do pasa, ale mogę się mylić.
Napisano
Powojenny bęben LWP wydaje się być kopią tego niemieckiego II wojennego (tak sądzę tylko na podstawie fotek bo niemieckiego nigdy w rękach nie miałem). Jesli tak to w polskim szelki mają na końcu metalowe kółka zaczepiane o pręty na dole ramy.

http://radiopest.one.pl/sq7hgp/bebenniem-5.jpg

Z tej fotki wyglada na to że w iemcu było" podobnie.

Zaczepienie za pas nie ma najmniejszego sensu. Bęben jest dość ciężki. Ewentualnie pas bębna mógł mieć tylko haki do podtrzymywania ładownic tak jak w polskim przedwojennym tornistrze.
  • 2 months later...
Napisano

Powróciłem do tematu, bo wpadło mi do ręki kolejne nosidło. Zauważyłem jednak kilka różnic. Przede wszystkim jeden bęben ma wyraźne dziurki na rantach oraz ma zębatkę, a drugi nie. Różnią się jeszcze mocowaniem zawiasów, a dokładnie jedno mocowanie wyraźnie wystaje ponad ramę skrzydła??!! Oprócz tego obydwa nie mają śladów bić, co też jest dziwne??
Czym spowodowane są te różnice?? Okresem produkcji??

Napisano
i ja skorzystałem z tych linków, taki pasek od bebna kablowego znalazłem na strychu,do dzisjaj nie wiedzałem do czego słuzył z datą na jednym z nich 1936

DZIĘKI Pzdr
Napisano
uahh ale ciekawostka jest napis nad datą

Rad.Vordembergo albo Kad.Vordemberga (co to za napis ?? )

Osnabruck ( to jest napewno miasto )

1936

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie