Skocz do zawartości
  • 0

Naboje

Gość P.D

Pytanie

Napisano
Jak juz kiedys pisałem znalazłem cały magazynek od MG 34 wraz i w nim 39 naboi,teraz chciałbym dowiedziec sie o nich cos więcej:wszystkie są miedziane,a nie mosięzne!?!? jeszcze takich nie widziałem,mają następojące oznaczenia:
IVz1-19-39-P207
IXw1-32-38-P370
IVf1-17-39-P334
Wiem jedynie ze są niemieckie,co oznaczaja te cyfry? P.S w miejscu gdzie je wykopałem miała byc skrzynia amunicji,byl jedynie magazynek z amunicja-dobre i to!

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Te oznaczenia a minowicie koncowe cyfry z literka p to sa chyba oznaczenia niemieckiej fabryki amunicji polte" a te liczby za nimi to chyba numer serii.nie jestem tego na 100% pewien ale tak mi sie wydaje.
Natomiast te wczesniejsze cyferki rzymskie i liczby 39 czy 38 to jest najprawdopodobniej data produkcji z miesiacem i rokiem .Ja tez mam jedna taka luske i tez wydaje mi sie ze jest cala z miedzi .pozdrawiam
Napisano
Po kolei: pierwsze cyfry oznaczaja kod walcowni blachy na luske,kolejne to nr. serii,pozniej rok produkcji i na samym koncu kod producenta.Luski nie sa miedziane!sa to luski stalowe platerowane miedzia.
Napisano
P334 nazwa producenta-Mansfeld A.G.,Metallwarenfabrik,Werk Rothenburrg an der Saale.Od 1941 roku kod fabrykanta (fb),poza jednym wyjątkiem(P334 S*1 41)nabój S.m.k.-Spitzgeschoss mit Stahlkern.IV oznacza dostawcę odkuwek(Hoesch A.G.,Abteilung Werk Dortmund,Eberhardtstr.12,Dortmund(asx).(f)-oznacza zakłady galwaniczne,które dokonały platerowania w tym wypadku Mansfeld A.G.,fur Bergbau-u.Huttenbetrieb,Abt Kupfer-u.Messingwerke,Hettstedt/Sudharz.Za literą f jest liczba arabska 1 oznacza składnik stali.(Łuska stalowa miedziwana St-Cu).17 oznacza partie wykonania.W 17 produkowano s.S.patrone(Schweres Spitzgeschoss Patrone)-pocisk ostrołukowy cięzki.39 oznacza rok produkcji(1939).Łuski napewno są stalowe sprawdzisz dotykając magnesem.Jeżeli interesują Cię pozostałe kody to napisz postaram się odpowiedzieć na form Odkrywcy.Pozdrowienia
THOR65
Napisano
IVz1-19-39-P207
P207 - Metallwerke Odertal GmbH., Odertal Post Lautaberg
IVz1 - IV Hoesch A.G., Abteilung Werk Dortmund, Eberhardtstr. 12, Dortmund
z Kupferwerk Ilsenburg A.G., Ilsenburg, Harz
1 C : 0,15 - 0,22 % / Mn : 0,4 % / Si : 0,12 % / P : 0,03 % / S : 0,03 %
19 - Rodzaj pocisku: sS (Heavy pointed Bullet), IS (Light pointed bullet), Platz 33(Blank cartridge Mod. 33 (wood bullet)Zdh.30(Primer Mod. 30)
39 - 1939
Łuska stalowa miedziwana St-Cu

IXw1-32-38-P370
P370 - Hasag, Hugo Schneider A.G., Werk Berlin-Köpenick
IXw1 - IX August-Thyssen-Hütte A.G., Franz-Lenze-Str. 3, Duisburg- Hamborn
w Hugo Schneider A.G. Messingwerke, Hugo Schneider Straße 87, Taucha-Leipzig
1 C : 0,15 - 0,22 % / Mn : 0,4 % / Si : 0,12 % / P : 0,03 % / S : 0,03 %
32 - Rodzaj pocisku: sS(Heavy pointed Bullet)
38 - 1938
Łuska stalowa miedziwana St-Cu

Informacje te i inne znajdziesz na stronie: http://users.swing.be/sw017995/german-codes.htm
Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie