feeder Posted May 30, 2003 Author Share Posted May 30, 2003 Jak już było o filmach to może literatura?rzućmy parę tytułów n/t II WŚnp. Sergiusz Piasecki apiski oficera Armii Czerwonej"tytułem wstępu: Noc była ciemna jak sumienie faszysty, jak zamiary polskiego pana, jak polityka angielskiego ministra..." Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmichu Posted May 30, 2003 Share Posted May 30, 2003 Feeder gratuluję pomsłu!!! Fajnie było by aby dodać trzy słowa komentarza do każdego tytułu. Biegnę do regału. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGR Posted May 30, 2003 Share Posted May 30, 2003 WitamPozwolicie, że się dołączę. Moja ulubiona książka:Leonid Płatow Tajemniczy okręt podwodny". I trzy zdania:Na morzu oprócz sztormu i mielizn obawiać się trzeba także "Latajacego Holendra - Ole Olafson, były pilot koronny".Po pewnych" zmianach byłby niezły film na podstawie tej książki.PozdrawiamMarek (ZGR) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmichu Posted May 30, 2003 Share Posted May 30, 2003 Na początek z naszego podwórka:-„Armia Poznań w wojnie obronnej 1939” P. Bauer, E.Polak – tytuł mówi sam za siebie-15 poznański Pułk Ułanów w obronie Ojczyzny”- geneza powstania, historia i walki w wspomnianej jednostki w kampanii wrześniowej- „Powstanie Wielkopolskie” praca zbiorowa – geneza, przebieg skutki Powstania- „Boje o Poznań” Z. Szumowski – przebieg walk o Poznań w 1945 zakończone po ponad miesięcznym oblężeniu zdobyciem Cytadeli-„Pozdrówcie Góry Świętokrzyskie” C.Chlebowski- opis walk jednostekAK m.in. legendarnego oddziału„Ponurego”-„Operacja Wileńska AK” Roman Korab-Żebryk- działania jednostek AK na Wileńsczyźnie w przeddzień, w trakcie i po wkroczeniu Armii Czerwonej-„Akcja V-1 V-2” M.Wojewódzki –niemieckie próby z bronią rakietową na terenie Polski + wywiad AK-„Westerplatte” oraz „Monte Cassino” M.Wańkowicza- tytuły mówią same za siebie-„Lenino-Warszawa-Berlin” K.Sobczak powstanie i szlak bojowy 1DP im T.KosciszkiKsiążki z serii: Biblioteki Pamięci Pokoleń”:-„Obrona Kępy Oksywskiej” E. Kosiarz -opis bohaterskich walk w wrześniowych’39 roku-„Pod Jastrowiem i Nadarzycami”- J.Kaska –walki o przełamanie głównej pozycji Wału Pomorskiego-„Droga ku morzu” M.Kotowicz – opis przebigu „Operacji Pomorskiej” uwieńczony zdobyciem KołobrzeguTeraz wojna widziana z lotu ptaka:-„Walczyłem pod Niebem Francji”, „Walczyłem pod niebem Anglii”, „Polskie skrzydła na Zachodzie Europy” W.Król – wspomnienia pilota myśliwskiego począwszy od kampanii wrześniowej poprzez uczestnictwo w Bitwie o Anglię i „Cyrku Skalskiego” kończąc na kapitulacji NiemiecZ kolei z perspektywy morza:-„Dzieje ORP ORZEŁ”J.Pertek- opis działań legendarnego okrętu podwodnego-„Napaść morska na Norwegię” i „Rajdy niemieckich pancerników” J.Pertek.-działania Kriegsmarine w pierwszej fazie wojny-„Burza na Pacyfiku”Z. Flisowski- wojna morska głownie japońsko-amerykańska na Dalekim Wschodzie-„Okręt” L.G.Buchheim- realistyczny opis, atmosfery panującej na niemieckim okręcie podwodnym ( film nie umywa się do książki)-„Okrutne morze”N.Monsarrat- wojna widziana oczami załogi angielskiej korwety tropiącej U-bootyNależy wspomnieć oczywiście o pozycjach takich jak:-„Najdłuższy dzień”-lądowanie aliantów w Normandii-O jeden most za daleko” –operacja Market-Garden z udziałem SBS gen. Sosabowskiego obie pozycje autorstwa C.RyanaWarto także przeczytać „Wspomnienia żołnierza”H.Guderiana-ojca niemieckiej broni pancernej i „Wspomnienia” W.Schelenberga asa wywiadu SS.Na koniec polecam książkę „Zapomniany żołnierz” G.Sajera, w której autor opisuje swoje wspomnienia (ochotniczo zgłosił się do dywizji Grossdeutshland)Sądzę że większość pozycji jest wszystkim doskonale znana. Jeżeli nie szczerze polecam i życzę miłej lektury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indian Chief Posted May 31, 2003 Share Posted May 31, 2003 No, no. Sam miałem ten pomysł ale zabrakło smiałosci. :)A więc dla każdego coś miłego:W księżycową jasną noc" Super klimat, zima, Ardeny i zapomniany przez wszystkich oddział.Cienka czerwona linia" To co film tylko więcej bohaterów, ciekawsza akcja, chociaż na pierwszy rzut oka troche amerykańskiego tandeciarstwa.Wyspa Rembezy" Forsowanie Wisły w 1944, mój ulubiony Tygrysek.Rzeźnia nr.5" Nie trzeba chyba reklamowacaczeło sie pod Arsenałem" Szlakiem członaka szarych szeregów od Września do Powstania.Kolumbowie rocznik 20" Każdy powinien to przeczytac, fabularyzowana historia Kedywu i straconego (jak moje) pokoleniaKompania Braci" bestseller ostatnich miesięcyOstatnie salwy z Łazienek" Tigerek o obronie Wawy, (moj dziadek tam walczył)Spóżniony odwrót" Walki pod IłżąŁuny w Bieszczadach" to też pewnie wszyscy znająDemony Normandii" horror sięgajacy czasów inwazjiKaktusy z Zielonej ulicy", Wielka wojna z czarną flaga", ...strzelca Kaktusa" ksiazki mojego dzieciństwa, życie grupki dzieciaków w Zamościu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rumburak Posted June 1, 2003 Share Posted June 1, 2003 No, tak ale nie za bardzo wiem czemu takie wymienianie książek ma służyć. To jak taka zabawa w ktraje i miasta, a lbo kto wymieni więcej zwierząt na literę K".Ja sam mam ma półce ze 40 książek o Powstaniu Warszawskiem, ale w internetowym katalogu Biblioteki Narodowej jest ich ponad 400! Część czytałem, część nie, chcecie żebym je wymienił? Martwię się, że do końca życia nie przeczytam wszystkich o PW a bardzo bym chciał :-(POZDRO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 1, 2003 Share Posted June 1, 2003 Z książek wojennych do wybitnych zaliczam:Zapomnianego żołnierza oraz Okręt.Polecam Wielką ucieczkę J.Thorwalda i żołnierzy zagładyC.Sydnora,jr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.