Skocz do zawartości

moje kapselki

zaku

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 125
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

wybitna butelka - browar koszaliński,odział w połczynie,sklep w słupsku

I pytanie skąd jest ta butelka???

Napisano

Raned - spróbuj jakims gwoździem (ja tak robiłem) jednak dość częśto nie da się usunąć zardzewiałego drutu bez uszkodzenia korka...

Kilka moich które miałem na wierzchu :

- K.R.VETTER Tel.29-56 LUBLIN
- ST.BRUŚNICKI RADOM
- BROWAR KUNTERSZTYN TOW.AKC.GRUDZIĄDZ
- Wł.Dłużewski Kielce
- Jerzy Borchólski Kielce

Napisano

- BROWAR PAROWY KAROL ANSTADT ŁÓDŹ
- WŁASNOŚĆ BROWARU OKOCIMSKIEGO

i dwie sprzed 1914 r. :

- OBSZCZIESTWO SZOPEN" WILNA (korek z fabryki Winson w Odessie)
- AKC.OBSZCZIESTWO I.E.LIPSKIJ WILNA (korek z fabryki Kerkowius w Rydze)

Napisano
Witam ja bym spróbował 3% roztworem perhydrolu ( woda utleniona ) + NaCl łyżeczkę na 100 g drut po prostu zacznie korodować w błyskawicznym tempie i powinno ruszyć:)) Pzdr. K.S.
Napisano

i dwa bardzo ciekawe i rzadkie korki z browaru O.KNOTHE w Tomaszowie Mazowieckim.

Mam sporo korków z Pomorza ,Prus Wschodnich i Dln.Śląska ,ale badziewia nie zamieszczam :)

pozdrawiam

• 1 month later...
Napisano

Witam wszystkich. Interesuje się tematyką browarniczą na Pomorzu. Załączam ciekawostkę ze Centralnego Składu Piwa". Niestety nie trafiłem nigdzie na wzmianki na temat tej firmy.

Napisano
Jeszcze jeden korek". Tym razem firma zajmująca się destylacją alkoholu - informacja z ~1880 r. Porcelanka również z końca XIX w.
Napisano
fanatyk6 - z browarem Engelhardt jest problem, że miał filie w wielu miastach np. Berlin. Prawdopodobnie jest z Królewca ale tego w Prusach Wschodnich a nie nad Odrą. Mam butelkę z plakietką tego browaru.
Napisano

witam maxikasek
te moje porcelanki są na 100% od butelek z Chojny (konigsberg n/m) wystarczy spojrzec na napis na dole butelki - konigsberg n/m. jutro wrzuce dokladniejsze zd.
a co do tej porcelany z t-z to jakies tajne?? no pokaz co tam odkopales.
pzdr
fanatyk6

Napisano

kapselki od lewej:
1)H. ?ertel Schwerin a/W - Skwierzyna
2)????? Frankfurt-Oder Schwiebus
3)Louis Kohlstock Landsberg a/W- Gorzów Wlkp.
4) dwie sztuki Engelhardt
5) Grenzmark Brauereien
6) wszedobylski X
wszystki pochodzą ze śmietnika MRU, butelka też. Jakby ktoś miał info na temat tych browarów to proszę bardzo.

Napisano

butelka (obrzyn)
Konigsberg Dampf-Brauerei Ges. M.B.H. Hans Engelke
to ze śmietnika z tych stron, wyszło razem z korkami z Gryfina, Daleszewa i Szczecina.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie