mgieta Napisano 31 Grudzień 2005 Autor Napisano 31 Grudzień 2005 Witam wszystkich chciałem wrzucić pare ciekawych fotek ale są za duże i nie umiem i zmniejszyc. Proszę o pomoc
mgieta Napisano 31 Grudzień 2005 Autor Napisano 31 Grudzień 2005 WIELKIE DZIEKI KOLEDZY ALE NIE OBRAZCIE SIE - JA MUSZE SIE TEGO SAM NAUCZYC BO NIE BEDE BEZ KONCA KOGOS O TO PROSIŁJEZELI JEST JAKIS NAJPROSTSZY PROGRAM TO BARDZO PROSZE PODAC JEGO NAZWE - NO I WAZNE ZEBY BYL W NECIE. WSZYSTKIM DZIEKUJE ZA POMOC
DTH Napisano 31 Grudzień 2005 Napisano 31 Grudzień 2005 Najprosciej i nawet po polsku (pamietam,ze Admin Bocian tez polecal ten program):http://www.irfanview.pl/pliki.htmlPO instalacji: masz tam w menu na gorze(Image)opcje esize", gdzie wpisujesz 650x600, parametry, jakie tu obowiazuja, zapisujesz u siebie na dysku i ladujesz na Forum:)
SSzuder Napisano 1 Styczeń 2006 Napisano 1 Styczeń 2006 Dokładnie, ja też do tego używam Irfan View ;]
tominml Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 jakos mi się nie udaje..wpisuje 650/600 i i tak nic się nie zmienia:(coś schrzaniłem
Bocian Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 Otwierasz fotkę IrfanView, następnie naciskasz CTRL+R, wpisujesz nową wielkość fotki i CTRL+S zapisujesz jako (lepiej zapisać jako lub wcześniej skopiować ten plik bo jak go nadpiszesz to już tego nie cofniesz)Wątek w zasadzie nadaje się do Towarzyskich żeby tu nie zaśmiecać.
Mauser Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 heheheh ot coś nowego :) niewiedziałem, że można nie umieć takich rzeczy ale jak widać można :) Pozdrawiam
tominml Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Mauser można jesli z kompa korzysta się raz na pare miesięcy więc krytykę zostaw sobie na póżniej.Zdjęcie o wielkości 220kb po zmianie na 650/600 ma pojemność ponad 900kb!dlaczego?dla was może być to śmieszne ale mnie wkurza niewiedza więc jeśli ktoś ma ochotę mi to wytłumaczyć to bardzo proszę bo mam sporo zdjęć do wrzucenia na forum.pozdrawiam
cebermen Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Nie pękaj tominml ja też nie umiałem a i teraz nie jest lepiej ale...... ja używam do zmiejszania zdjęć czegoś bardzo prostego - wejdź na pasek Start potem Programy potem Akcesoria potem Paint wejdz w Plik wybierz Otwórz i juz mozesz tam załadować zdjęcie, nastepnie wejdz w Obraz - pomniejsz/rozciagnij. Naprawdę banalne i nie trzeba niczego ściągać z netu. Wkrótce zdjęcia z mojego mista
tominml Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 WIELKIE DZIĘKI STARY!SERDECZNIE POZDRAWIAM!!!!CEBERMEN JEŚLI MIESZKASZ NA MAZURACH LUB W WAWIE TO MASZ BROWARA:)
kucek Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 W ACDSee jest Edytor, klikasz w niego i otwiera ci się w nowym oknie, tam masz takie coś jak Resize, klikasz i masz do wyboru zmiane w pikselach i procentach, w pixels_wide" wpisujesz 650 a w pixels_high" 600 (tylko tak czasem możesz zmienić proporcje obrazu, tzn obraz może być rozciągnięty albo odwrotnie). W Percentage_of_original" zmieniasz procentowo rozmiar obrazu.Klikasz Ok i zapisujesz Save, jak masz zdjęcia w jpg to pokazuje się opcja kompresji, taki pasek Best compression" i Best quality", suwakiem ustawiasz na jakieś 40 (czym mniej to zdjęcie mniejsze ale i jakość gorsza), klikasz Ok.900k wychodziło Ci bo pewnie zapisywałeś w jakimś formacie jak np. bmp, zapisuj w jpg lub jpegto by było na tylepzdr
pik78 Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 MAUSER ,nie ma takiego słowa jak iewiedziałem" jest tylko ie wiedziałem" jesteś analfabetą czy dyslektykiem?Heheheh ot coś nowego dla ciebie :D nie wiedziałem, że można nie wiedzieć takich rzeczy ,ale jak widać można :DMauser moze i jesteś geniuszem informatycznym ,ale w dziedzinie ortografi jesteś cienki jak pancerz w Honkerze...pzdr pik
Bocian Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Oprócz zmiany samej wielkości ważna jest również kompresja zdjęcia o ile jest w formacie .jpg a tylko taki dopuszczamy do zamieszczania.Przy ustawieniu na 85-90% nie traci się jeszcze na jakości a spada drastycznie wielkość.Ale uwaga! jeżeli zdjęcie ma bardzo dużo szczegółów, przejść tonalnych np. zdjęcia trawy, miliarda kwiatków :) i już ktoś kiedyż je kompresował, zmniejszał, obrabiał to takie zdjęcie po rekompresji będzie miało o wiele większa wagę"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.