Skocz do zawartości

Pilnie poszukiwane - kurtka pancerniacka" od tyłu

akagi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Koledzy,
Pilnie poszukujemy zdjęć kurtki pancerniackiej tzw. długiej czyli np: używanej przez oficerów 10BK , ale od tyłu.
Czyli pleców tej kurtki - od przodu zdjęci są setki.

Celem - cóż, kurtki dla GRH 62 dyw.panc 6 Bat. Panc. sa już w produkcji.

A tu taki problem.
Może ktos pomoże....dla dobra polskiej rekonstrukcji.

pozdrawiam

Jacek akagi" Haber
PZP GRH 62 dyw.panc. - pierwsza polska GRH broni pancernej (istnieje od 2002 roku)
Napisano
Czy chodzi o kurtkę skorzana wz 36? W ksiazce Wrzesień 1939. pojazdy Wojska Polskiego" jest rysunek w 2 rzutach- przod i tyl. niestety, nie mam skanera, aby to tu zamiescic, zreszta Autor udziela sie na tym forum :) Moze chociaz ta informacja bedzie przydatna.
Napisano
Akagi, wyglada na to ze poszukujesz kurtki starego typu (a raczej typow, bo bylo tego od licha m in demobil francuzki). Bez zbadania tego u ekspertow nie jestem pewien czy wogole byly objete regulaminem przed wprowadzeniem kurtki skorzanej wz 36 (to co pokazano powyzej- chociaz byl to oczywiscie pol-plaszcz raczej niz kurtka). Czyli nie zdziwilbym sie gdyby noszono najrozniejsze zaleznie od widzimisie. Podrzuce ci zdjecia jednej z nich od przodu i tylu, ale dopiero we wtorek (o ile to nie za pozno) i postaram sie dowiedziec jak tam z nimi naprawde bylo.

Pozdrawiam
Krzysztof
Napisano
Akagi, szczerze powiedziawszy, to nie bardzo wiem o co ci idzie z ta kurtką, ale tez nie mam specjalnych ambicji Munduroznawczych". Mozesz mnie oswiecic wlasnymi slowami?
ps. 1.Kopac w poszukiwaniu czytelnych odbitek nie bardzo mam dzisiaj czas. Mam przed soba zdjecie, ktore bylo pod reka. Trzej panowie maja na sobie kurtki jak te na rysunku (tyle , ze sa od przodu), a jeden z panow ma kurke dludosci jakies 20 cm nad kolanami, a nie przepisowo(?) kolo 5. I co z tego wynika? Po mojemu tylko tyle, ze taka mu uszyli u kusnierza w jego rodzinnym miasteczku.
ps.2 Rysunek powstal wg rysunku technicznego, ktory +- pamietam, ale nie pamietam jaka to byla instrukcja. A wiec nie z radosnego zmyslenia artysty.A tego podkladu" nawet nie wiem gdzie mialbym szukac, wiec wybacz, nie bede...
ps.3 oryginalna kurtka jest w MWP i to chyba na ekspozycji (przynajmniej kiedys).
Napisano
Adamie, jestem na 90% pewien ze rysunki sa w Rozkazach Dziennych MSWojsk a tam wziete z WT, tak jak 'muszkieterki' i inne czesci wyprawki oficera BP. Jezeli tak, to wiem dokladnie gdzie to mam i na wszelki przypadek wyciagne na wtorek, wiec nie 'fatyguj sia' jak mowil dziadek :) Jednak wydaje mi sie ze Akagi ma na mysli cos innego niz toto - tzn jakis stary typ kurtki skorzanej ktore donaszano do wojny.
Napisano
Czołgiem panowie ......

Wiem, że robie zamieszanie, ale wieżcie w słusznej sprawie.
Problem polega na tym, że w owym umundurowaniu byl, nazwijmy rzeczy po imieniu, pierdolnik nieziemski.

Ale do rzeczy bo późno, a jutro sylwester.

Kurtek różnych , najczęściej z jakiegos demobilu przed 1937 rokim to ja sie na zdjeciach doliczylem co najmniej 6 rodzajów. Sam mam kilkadziesiąt fotek pancerniaków najdziwniejszych ubiorach i juz nawet nie chcę dochodzić jakie to kurtki.
Ale kurtka jaką Adam byl łaska wrzucić ma inny krój - z przodu na wysokości klatki piersiowej i z tyłu na tej samej wysokość niz kurtki na zdjęciach.

Albo więc ja mam omamy - wtedy ide sie wybatożyć, albo cos jest na rzeczy.
Nie znaleźlismy do tej pory - a szuka kilka osób w różnych archiwach przepisów z wykrojami do tej kurtki, ale to wcale nie znaczy, że ich nie ma. Po prostu może źle szukamy.
Wątpliwość mam nie ty ja czy Hartmann, ale krawiec z zakładu jaki podjal sie wykonania kurtek - a zaklad ma ponad 100 lat tradycji szycia odzieży skórzanej.

Zwracam sie z uprzejma prośba do Gebhardta o pomoc jesli owe przepisy posiada - wtedy sprawa sie rozwiąrze.
Chodzi o kurtkę wz. 36 czarna skórzaną dla broni zmotoryzowanych.

Panowie, nie wińcie prosze w starym roku, że zatruwam wam czas, ale sam szukam odpowiedzi, bo może bładzę.

aha, jesli chodzi o kurtki w muzeach - dziwna rzecz. Na ekspozycjach są, ale jak się chce je dokladnie obejrzeć , więc mówię po co mi to to slyszę - ale wie pan, to nie jest oryginał, mysmy ją dostali od ... LWP . To było paredziesiat lat temu.
Cholera, plaga jakaś czy co, czy mnie robia w głąba?

Lofkan, pstryknij jesli możesz, a co nam zależy :)))

Pozdrawiam wszystkich i życze owocnego roku przyszłego

Jacek akagi" Haber
Napisano

Aha, pewnie idzie ci o poziome szwy. Na jednych zdjeciach je widac, na innych nie - ale sa! Wklejam zdjecie, to o ktorym pisalem pare godzin temu. Sam jestem ciekaw, czy wypatrzysz szwy - na oryginalnej odbitce w kazdym razie je widac. Zdjecie z Zaolzia.

Napisano
no, może troche na rysunku te szwy są przefajnowane" i mozna je odczytac , ze jest tu cos, co sie chyba w krawiectwie nazywa karczkiem" - jak w niektorych plaszczach przeciwdeszczowym (burberry, prochowiec), z drugiej warstwy tkaniny.
Kurtka ma rekaw raglanowy, a te szwy - to szwy, a nie karczek.
Napisano
Witam!
Kurtka skórzana wz 36 została wprowadzona do użytku dziennikiem rozkazów 2/1936. Jednakowy krój obowiązywał oficerów, podoficerow zawodowych oraz szeregowców broni panc do służbu i prowadzenia pojazdów.
Opis:
miękka skóra, barwy chromowej czarnej, podszewka tej samej barwy. Krój raglan, kołnierz sukienny obszyty czarnym płótnem,przystosowany do wykładania klap i zapinania pod szyję.
Kurtka posiadała dwie skośne kieszenie z przody i w podszewce lewego przodu jedną kieszeń. Miała ona być na tyle obszerna ,by można było do niej przypiąć podpinkę.Dolna krawędż przepisowo miała siegać 5 cm przed kolanami. Kurtka nia miał a guzików zaś do jej zapinania służył pasek wewnętrzny prawej poły kurtki, wraz z jego klamerką po stronie lewej.Do sciągania kurtki służył pasek skórzany, podtrzymywany przez dwie przesuwki,na lini stanu obok szwów bocznych. Końce paska zakończone z jednej strony metalową klamerką zaś z drugiej wycięte w tzw kąt.
Na naramiennikach były tylko oznaki stopni.
Nie wiem czy wszystko , resztę dopowiedzą zapewne Szanowni koledzy.
Tamta ze zdjęcia to oryginał więc jak tylko bedę w okolicy postaram się ją sfotografować w dobrym świetle z każdej strony. Chyba ,że wolisz zrobić to osobiscie. Znajduje się na wystawie Gorczańskie cienie" w dyrekcji GPN w Porębie Wielkiej wraz z mnóstwem innych ciekawych eksponatow. Wystawa ma trwac do końca stycznia.
Pozdrawiam!
lokfan
Napisano
Witam znowu

Skany z Archeologii juz mam dzięki uprzejmości kolegi Michała , za co jeszcze raz dziekuję.
Ale oczywiście dziękuję za zainteresowanie.

Lofkan - Hartmann jedzie do Poreby Wielkiej w środę - juz sie umówił i chyba to wyjasni sprawę. Ale dziekuję za pomoc.

Adamie, tak szwy sa mylące. O resztę trzeba by bytac krawca, co uczynimy i napiszemy. Ale dzięki za pomoc.

pozdrawiam

Jacek akagi" Haber
PZP GRH 62 dyw.panc. - pierwsza polska GRH broni pancernej (istnieje od 2002 roku)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie