akagi Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 WitamKoledzy,Pilnie poszukujemy zdjęć kurtki pancerniackiej tzw. długiej czyli np: używanej przez oficerów 10BK , ale od tyłu.Czyli pleców tej kurtki - od przodu zdjęci są setki. Celem - cóż, kurtki dla GRH 62 dyw.panc 6 Bat. Panc. sa już w produkcji. A tu taki problem. Może ktos pomoże....dla dobra polskiej rekonstrukcji. pozdrawiamJacek akagi" Haber PZP GRH 62 dyw.panc. - pierwsza polska GRH broni pancernej (istnieje od 2002 roku)
valpurgius Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Czy chodzi o kurtkę skorzana wz 36? W ksiazce Wrzesień 1939. pojazdy Wojska Polskiego" jest rysunek w 2 rzutach- przod i tyl. niestety, nie mam skanera, aby to tu zamiescic, zreszta Autor udziela sie na tym forum :) Moze chociaz ta informacja bedzie przydatna.
JoncaA Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 Dzieki valpurgiusie, bo mi juz łeb pękał od kombinowania gdzie ja ten rysunek widziałem...
akagi Napisano 30 Grudzień 2005 Autor Napisano 30 Grudzień 2005 No i własnie tu zaczynają sie schody ... bo to nie jest ta kurtka. Porównajcie ze zdjęciami.
pająk Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 Nie wiem czy o to chodzi bo nie siedzę w umundurowaniu. Pełnowymiarowe skany trzech stron wysyłam Ci na maila.
Gebhardt Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 Akagi, wyglada na to ze poszukujesz kurtki starego typu (a raczej typow, bo bylo tego od licha m in demobil francuzki). Bez zbadania tego u ekspertow nie jestem pewien czy wogole byly objete regulaminem przed wprowadzeniem kurtki skorzanej wz 36 (to co pokazano powyzej- chociaz byl to oczywiscie pol-plaszcz raczej niz kurtka). Czyli nie zdziwilbym sie gdyby noszono najrozniejsze zaleznie od widzimisie. Podrzuce ci zdjecia jednej z nich od przodu i tylu, ale dopiero we wtorek (o ile to nie za pozno) i postaram sie dowiedziec jak tam z nimi naprawde bylo. PozdrawiamKrzysztof
lokfan Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 Witam!Akagi jeśli z grubsza ten płaszcz Ci odpowiada to postaram się o zdjęce yłu"pozdrawiam1lokfan
JoncaA Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 Akagi, szczerze powiedziawszy, to nie bardzo wiem o co ci idzie z ta kurtką, ale tez nie mam specjalnych ambicji Munduroznawczych". Mozesz mnie oswiecic wlasnymi slowami?ps. 1.Kopac w poszukiwaniu czytelnych odbitek nie bardzo mam dzisiaj czas. Mam przed soba zdjecie, ktore bylo pod reka. Trzej panowie maja na sobie kurtki jak te na rysunku (tyle , ze sa od przodu), a jeden z panow ma kurke dludosci jakies 20 cm nad kolanami, a nie przepisowo(?) kolo 5. I co z tego wynika? Po mojemu tylko tyle, ze taka mu uszyli u kusnierza w jego rodzinnym miasteczku. ps.2 Rysunek powstal wg rysunku technicznego, ktory +- pamietam, ale nie pamietam jaka to byla instrukcja. A wiec nie z radosnego zmyslenia artysty.A tego podkladu" nawet nie wiem gdzie mialbym szukac, wiec wybacz, nie bede...ps.3 oryginalna kurtka jest w MWP i to chyba na ekspozycji (przynajmniej kiedys).
Gebhardt Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 Adamie, jestem na 90% pewien ze rysunki sa w Rozkazach Dziennych MSWojsk a tam wziete z WT, tak jak 'muszkieterki' i inne czesci wyprawki oficera BP. Jezeli tak, to wiem dokladnie gdzie to mam i na wszelki przypadek wyciagne na wtorek, wiec nie 'fatyguj sia' jak mowil dziadek :) Jednak wydaje mi sie ze Akagi ma na mysli cos innego niz toto - tzn jakis stary typ kurtki skorzanej ktore donaszano do wojny.
akagi Napisano 30 Grudzień 2005 Autor Napisano 30 Grudzień 2005 Czołgiem panowie ......Wiem, że robie zamieszanie, ale wieżcie w słusznej sprawie.Problem polega na tym, że w owym umundurowaniu byl, nazwijmy rzeczy po imieniu, pierdolnik nieziemski. Ale do rzeczy bo późno, a jutro sylwester. Kurtek różnych , najczęściej z jakiegos demobilu przed 1937 rokim to ja sie na zdjeciach doliczylem co najmniej 6 rodzajów. Sam mam kilkadziesiąt fotek pancerniaków najdziwniejszych ubiorach i juz nawet nie chcę dochodzić jakie to kurtki.Ale kurtka jaką Adam byl łaska wrzucić ma inny krój - z przodu na wysokości klatki piersiowej i z tyłu na tej samej wysokość niz kurtki na zdjęciach. Albo więc ja mam omamy - wtedy ide sie wybatożyć, albo cos jest na rzeczy. Nie znaleźlismy do tej pory - a szuka kilka osób w różnych archiwach przepisów z wykrojami do tej kurtki, ale to wcale nie znaczy, że ich nie ma. Po prostu może źle szukamy. Wątpliwość mam nie ty ja czy Hartmann, ale krawiec z zakładu jaki podjal sie wykonania kurtek - a zaklad ma ponad 100 lat tradycji szycia odzieży skórzanej. Zwracam sie z uprzejma prośba do Gebhardta o pomoc jesli owe przepisy posiada - wtedy sprawa sie rozwiąrze. Chodzi o kurtkę wz. 36 czarna skórzaną dla broni zmotoryzowanych. Panowie, nie wińcie prosze w starym roku, że zatruwam wam czas, ale sam szukam odpowiedzi, bo może bładzę.aha, jesli chodzi o kurtki w muzeach - dziwna rzecz. Na ekspozycjach są, ale jak się chce je dokladnie obejrzeć , więc mówię po co mi to to slyszę - ale wie pan, to nie jest oryginał, mysmy ją dostali od ... LWP . To było paredziesiat lat temu. Cholera, plaga jakaś czy co, czy mnie robia w głąba?Lofkan, pstryknij jesli możesz, a co nam zależy :)))Pozdrawiam wszystkich i życze owocnego roku przyszłego Jacek akagi" Haber
JoncaA Napisano 31 Grudzień 2005 Napisano 31 Grudzień 2005 Aha, pewnie idzie ci o poziome szwy. Na jednych zdjeciach je widac, na innych nie - ale sa! Wklejam zdjecie, to o ktorym pisalem pare godzin temu. Sam jestem ciekaw, czy wypatrzysz szwy - na oryginalnej odbitce w kazdym razie je widac. Zdjecie z Zaolzia.
JoncaA Napisano 31 Grudzień 2005 Napisano 31 Grudzień 2005 no, może troche na rysunku te szwy są przefajnowane" i mozna je odczytac , ze jest tu cos, co sie chyba w krawiectwie nazywa karczkiem" - jak w niektorych plaszczach przeciwdeszczowym (burberry, prochowiec), z drugiej warstwy tkaniny. Kurtka ma rekaw raglanowy, a te szwy - to szwy, a nie karczek.
lokfan Napisano 31 Grudzień 2005 Napisano 31 Grudzień 2005 Witam!Kurtka skórzana wz 36 została wprowadzona do użytku dziennikiem rozkazów 2/1936. Jednakowy krój obowiązywał oficerów, podoficerow zawodowych oraz szeregowców broni panc do służbu i prowadzenia pojazdów.Opis:miękka skóra, barwy chromowej czarnej, podszewka tej samej barwy. Krój raglan, kołnierz sukienny obszyty czarnym płótnem,przystosowany do wykładania klap i zapinania pod szyję.Kurtka posiadała dwie skośne kieszenie z przody i w podszewce lewego przodu jedną kieszeń. Miała ona być na tyle obszerna ,by można było do niej przypiąć podpinkę.Dolna krawędż przepisowo miała siegać 5 cm przed kolanami. Kurtka nia miał a guzików zaś do jej zapinania służył pasek wewnętrzny prawej poły kurtki, wraz z jego klamerką po stronie lewej.Do sciągania kurtki służył pasek skórzany, podtrzymywany przez dwie przesuwki,na lini stanu obok szwów bocznych. Końce paska zakończone z jednej strony metalową klamerką zaś z drugiej wycięte w tzw kąt.Na naramiennikach były tylko oznaki stopni.Nie wiem czy wszystko , resztę dopowiedzą zapewne Szanowni koledzy.Tamta ze zdjęcia to oryginał więc jak tylko bedę w okolicy postaram się ją sfotografować w dobrym świetle z każdej strony. Chyba ,że wolisz zrobić to osobiscie. Znajduje się na wystawie Gorczańskie cienie" w dyrekcji GPN w Porębie Wielkiej wraz z mnóstwem innych ciekawych eksponatow. Wystawa ma trwac do końca stycznia.Pozdrawiam!lokfan
dzasiek Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 dokładny opis wraz ze zdjęciami był w Archeologii Wojskowej" .Gdzieś mam ten numer jakby co to służę skanem
akagi Napisano 2 Styczeń 2006 Autor Napisano 2 Styczeń 2006 Witam znowuSkany z Archeologii juz mam dzięki uprzejmości kolegi Michała , za co jeszcze raz dziekuję. Ale oczywiście dziękuję za zainteresowanie. Lofkan - Hartmann jedzie do Poreby Wielkiej w środę - juz sie umówił i chyba to wyjasni sprawę. Ale dziekuję za pomoc. Adamie, tak szwy sa mylące. O resztę trzeba by bytac krawca, co uczynimy i napiszemy. Ale dzięki za pomoc.pozdrawiamJacek akagi" Haber PZP GRH 62 dyw.panc. - pierwsza polska GRH broni pancernej (istnieje od 2002 roku)
lokfan Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 Witam!Akagi jeśli Hartmann miałby jakiś problem z dostępem, to daj znać na priv!Pozdrawiam!lokfan
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.