berdan Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 czekam w temacie ...łosimoże zebrać wszystkie symbole noszone przez armię niemiecką nieformalne jak sadzę - byłaby to wskazówka dla poszukiwaczy-tego typu wiadomości nie ma w zadnych oficjalnych opracowaniach - co o tym sądzicie?
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2005 Autor Napisano 27 Grudzień 2005 http://www.feldgrau.com/InfDiv1b.php - tutaj masz np. herby niemieckich DP ,zobacz że oprócz łosi sa tam jeszcze dziwniejsze emblematy :)
acer Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 Sądzę że w przypadku Kurlandii chodziło o pewne upamiętnienie trudów walki i jej warunków, o tereny podmokłe, trudne i bagienne, łoś bowiem lubi bytować w takim środowisku, doskonale je znosi, a nawet potrafi nurkować. Przy tym dysponuje orężem - rosochami lub łopatami /mówię o porożu/ jest silny, wielki, siłą naparcia potrafi obalic mniejsze i cieńsze drzewo. Jak dla wojska lubującego się w symbolice pasuje.
berdan Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 jasne.byłem ciekaw czy istnieje jakaś dokumentacja dotycząca tych symboli - stały się nieformalnymi symbolami jednostek nosili je na czapkach żołnierze - może istnieje jakieś uzasadnienie tej tradycji
acer Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 Symbolika nie omijała i generałów. Bjar, to wielki znajomy" Brodu...
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2005 Autor Napisano 27 Grudzień 2005 Okej generał Graeser ,nie sprawdziłem nazwy pliku.Ja uciekam spać! Do jutra!pozdrawiambjar_1
pavelock Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 chciałbym koniecznie skontaktować sie z bjarem , myśle że mam dla niego interesujące wiadomości dotyczące Ruskiego Brodu .
bjar_1 Napisano 28 Grudzień 2005 Autor Napisano 28 Grudzień 2005 Pavelock - to chyba ze mną chcesz się skontaktować ,proponuję na maila : bjarrsbcrew@poczta.onet.pl
honker Napisano 6 Maj 2007 Napisano 6 Maj 2007 cześć.odświerzam stary wątek bo wczoraj mój ojciec znalazł w ogródku niemiecki nieśmiertelnik(w miejscu gdzie niemcy wyszli na bagnety do ruskich).treść to 2./INF.ERS.BTL. w drugiej linii 216 5046 A .treści domyślam się 2 zapasowy batalion piechoty nr żołnierza 216 grupa A ale co znaczy te 5046 ? zdjęcia nie wrzucę bo cyfrówka padła.Michał jak możesz to pomórz pozd.marek
pavelock Napisano 7 Maj 2007 Napisano 7 Maj 2007 a wiesz , że przed lub tuż po świętach miejscowy chłopak wykopał w tych samych okolicach nieśmiertelnik wraz z właścicielem . Z tego co wiem wziął blaszkę - resztę zostawił. Pozdr.pavelock
milok40 Napisano 7 Maj 2007 Napisano 7 Maj 2007 a to tydzien temu,lezalo sobie na wierzchu po zrywce drewna w miejscu gdzie przeszły juz tysiace przede mna
honker Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 cześć jeśli chodzi o najbliższe okolice rzecznej to nie bardzo wierzę bo na wawrzynowie i na januchcie jest tylko jeden wykrywacz-mojego ojca,a chłopaki z dalszej części jeżeli już idą to albo na kocioł albo na Posadę i okolice.zresztą ze względu na warunki panujące w styczniu 1945 zakopanie zwłok było prawie niemożliwe i wszyscy polegli leżeli na wierzchu.chyba że przysprzątaniu terenu (pod ruskim nadzorem)kogoś leżącego dalej ale to dużo dalej mogli zakopać bo groby gdziechowali niemców były przy rzecznej na wysokości ostatniej chałupy.ruskich odrazu wywożono na cmentarz w RB.niemców eksuchomowano gdzieś w latach 50-60.teraz są tam tylko zapadliska po dwóch dołach pozd,marek
pavelock Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Na pewno wykopał , syn pani Ewy G. Mieszka przy przepompowni , a czy ma wykrywacz to nie wiem .
honker Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 cześć od zeszłych wakacji Marcin na wykopki jeżdzi z miom Piotrkiem i napewno w okolicach świąt ani klienta ani nieśmiertelnika nie znależli tylko w czasie ferii na drodze wykopli minę ppanc którą zabrali saperzy,pewno poszła plotka i z dwóch zdarzeń zrobili jedno.pozd.marek
pavelock Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 No mic , będę tam jutro to dokładnie wypytam . A o tym opowiedziała mi znajoma której pokazywał nieśmiertelnik i mówił że tysiąc zł za niego weźmie , i że wykopał z płytkiego grobu , tam za wami . Tyle wiem , dlatego pomyślałem że to może z tego miejsca masz blaszkę .
honker Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 marcin był przy znalezieniu blachy więc mógł potem opowiadać.jak będziesz jutro to ich gdzieś tam spotkasz bo piotrek teraz pojechał a znając życie to gdzieś ich poniesiepozd.marek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.