Tominew Napisano 20 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2005 Witam wszytkich Odkrywców!!!Po krótkiej przerwie spowodowaną aurą zimową chciałbym sie pochwalić niesamowitym odkryciem takiego oto cudeńkiem. Przeleżała ponad 60 lat pod ziemią na głębokości 70 cm, brakuje w niej kół, tarczy i zamka, ale podejrzewam że w okolicy muszą sie jeszcze te części znajdować. Dalsze poszukiwania zostały zaprzestane z powodów gęstych opadów śniegu. Cekawostką jest to że w lufie znajdowała sie słoma ze smarem, a na zewnątrz sporo orginalnej zielonej farby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tominew Napisano 20 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2005 widok z przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tominew Napisano 20 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2005 jeszcze jedna fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tominew Napisano 20 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2005 No i po złożeniu w całości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 Gratulacje !!! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tominew Napisano 20 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2005 Naprawde robi wrażenie, a jeszcze widzieć to jak moi znajomi to odkopywali to już odlot. Miejscówka niczego sobie. Pozdrawiam wszytkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CWSM111 Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 Powiadają, że na świecie są tylko dziwy. A jednak cuda się zdarzają!!! Jestem pewien, że znajdzie się również zakopana tankietka. Ja szukam cierpliwie motocykla Sokół lub jakieś części, być może gdzieś jeszcze leży nieodkopany. Ekipa ze Starachowic szuka pelotki Boforsa, lecz na razie bez skutku, ponoć na pewno były zakopane w pewnym miejscu (nie wiem czy 40-tki czy 75-tki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Mauser Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 Gratluje !!!Tylko Pozazdroscic:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 Faktycznie , niezłe odkrycie.Mój kolega kiedys znalazł tylko felge do tej armatki, a tu prosze prawie cała armatka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavlo777 Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 GRATULACJE:) wyciagajcie ją do końca chłopaki! nic tak nie cieszy jak rzadki wrześniowy fant :)p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 bez przesady z ta rzadkosciaale frajde masie oby wam energii na zrobienie z nim poządku starczyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavlo777 Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 dla mnie rzadki fant to cos, czego było poniżej 10 000 :P, nie mówiąc juz o ilości 1200..pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 wow wow wow:)piekny boforsik:)i jakie bedą jego dalsze losy-zasili prywatna kolekcje czy do muzeum jakiegoś pójdzie?bedzie remont? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 wow wow wow:)piekny boforsik:)i jakie bedą jego dalsze losy-zasili prywatna kolekcje czy do muzeum jakiegoś pójdzie?bedzie remont? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 A mam male pytanko, nie chodzi mi o dokladne namiary, ale gdzie ten boforsik został wyciągniety, tak w przyblizeniu kolo jakiego wiekszego miasta??A tak pozatym to wspaniały okaz, gratulacje i zeby sie reszta tego cuda znalazła. Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi72 Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 Gratuluję super prezentu pod choinkę :)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 gratuluję Tominew - nietety twoj meil nie dziala ...bardzo proszę o kontakt : granada@pompy.plPZDR PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gusel Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 POZAZDOŚCIĆ !!!!!!!!1 MACIE NIEZŁY PREZENT NA ŚWIĘTA !! :) GRATULACJE I POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
militarny Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 miło popatrzec...pozdrawiam..to ześ sobie zrobił ładny prezent na święta:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 Rany Tomi Ty mnie kiedyś wyślesz na tamten świat tymi swoimi fantami. Serdeczne gratulacje!!pozdroJadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 21 Grudzień 2005 Share Napisano 21 Grudzień 2005 Moze wiecej szczegolow z wydobycia, jakie tereny,jak wpadliscie na jej trop, czy to przypadek czy byl jakis wczesniejszy sygnał. Bardzo prosze zdradz cosik wiecej od fotek:)Pozdrawiam Chrum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 22 Grudzień 2005 Share Napisano 22 Grudzień 2005 strzelam: północne podkarpacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tominew Napisano 22 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2005 Witam Wszytkich!!!Historia odnalezienia tej armatki jest dość dziwna i niedokońca rozwiązana. A więc zaczeło się od tego że otrzymaliśmy wiadomosć od teścia mojego kumpla że na wschód od Warszawy , niedaleko granicy jakiś jego znajomy po wojnie zbierał z okolicznch lasów i pól pozostałości po wojnie. A było tego jak mozna przypuszczać bardzo wiele. A że służył jako choraży w 1939 Polskiej Armii , to tuż przed poddaniem sie do niewoli zaczeli ukrywać sprzęt tam gdzie się dało. A że nagromadził tyle tego sprzętu że w okolicach swego domostwa zaczął to ukrywać , przed grasującymi UBkami. Podobno były też tam i ury, visy i rkmy, Ale czy to prawda???? Niestety dziadek ten już nie żyje,ale przed śmiercią powiedział gdzie zakopał tą armatkę.Ciekawostką jest to że armatka jak na tyle lat przeleżawszy w ziemi , była dobrze zakonserwowana, ponieważ przykryta była słomą,a w lufie miała wycior z dużą ilością zaschnietego smaru.Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 22 Grudzień 2005 Share Napisano 22 Grudzień 2005 A ja obstawiłbym okolice Mińska Mazowieckiego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 22 Grudzień 2005 Share Napisano 22 Grudzień 2005 Nic tylko jechac i szukac tych visow, urków i pozostalosci po boforsie. Jeszcze raz gratuluje i pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.