Skocz do zawartości

szeregowy a strzelec

piters

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wikary czy proboszcz to jednak ksiadz - moze tak to trafi do was ,jezeli w pólku strzelców kaniowskich był batalion artylerii wsparcia ( artyleria pulkowa)to normalne że jego zo.łnierze uzywali okreslenia kanonier mimo że słuzyli w pulku strzelców .
W mojej ksiązeczce wojskowej w dziale stopnie wojskowe pierwszy wpis mówi - szeregowiec podchoraży " natomiast w dziale przydział słuzbowy pisze strzelec 7 kompani podchroążych" - dziecko by zrozumiało i juz 3 raz tego tłumaczył nie będę- domniemujcie sobie dalej co to moglo byc a ja się posmieje
Napisano
Lokomotywa, doskonale rozumiem(y) Twoje wytłumaczenie róznicy między stopniem a funkcją/przydziałem.

Chciałem zwrócić uwagę, jak jest z 1 psp (1939). W monografii Pułku (Zaziemski R., Paluch J., Smiałek W., Nowy Sącz 1991) jest wykaz poległych we Wrześniu i tak: w nadtytule jest podoficerowie i szeregoWI", poczym następuje lista nazwisk. Nie ma ANI JEDNEGO stopnia szer./st.szer. tylko sami strz./st.strz. w liczbie 39. Więc jak? Wszyscy mieli przydział strzelec"?
Wydaje mi się, że działało to na tej zasadzie, jak napisał dar28psk, przynajmniej w odniesieniu do pułków strzelców podhalańskich.
Cały mętlik wprowadza wspomniana Księga pochowanych...", gdzie na 17 szer." z 1 psp poległych 1-7 IX 1939 przypada tylko jeden strz.". Dodam, że niektóre nazwiska wyszczególnione w monografii pułkowej jako strz." są w Księdze" jako szer.". Pomijam fakt, że że część żołnierzy podanych w Księdze" pod 1 psp to prawdopodobnie bKOP Żytyń" lub bON Limanowa" czy Nowy Sącz" (przypuszczalne pomyłki w drugą stronę też są).

Wracając do "mojej doliny Raby, to w przypadku bKOP "Wilejka (II/2 pp KOP) i Wołożyn" (III/2 pp KOP) w Księdze" nazwiska z przypisanym stopniem szer./strz. występują mniej więcej 50/50%.

Pozdr.
Napisano
być może winna zamieszaniu jest zmiana nazewnictwa tych stopni w okresie powojennym - stopniowo odchodzono przecież z czasem od strzelców", kanonierów" etc. - więc możliwe że przy sporządzeniu notek o poległych przy ekshumacji wpisano współczesne szeregowowiec miast ówczesnego strzelec ...
Napisano
Rok 1939

Szeregowi dzielili się na szeregowców i podoficerów. W tej grupie byli też podchorążowie.

SZEREGOWCY
1. szeregowiec - kawaleria: ułan, strzelec konny, szwoleżer, artyleria: kanonier, plutony i szwadrony pionierów: pionier, saperzy: saper, piechota: strzelec a w dywizjach piechoty legionów: legionista
2. starszy szeregowiec - st. ułan etc. artyleria: bombardier
PODOFICEROWIE
3. kapral - specjaliści wojskowi: podmajstrzy wojskowy
4. plutonowy - specjaliści wojskowi: młodszy majster wojskowy
5. sierżant - kawaleria, żandarmeria: wachmistrz, specjaliści wojskowi: majster wojskowy
6. Starszy sierżan, starszy wachmistrz - s.w. - starszy majster wojskowy
7. chorąży - s.w. - zbrojmistrz, werkmistrz

OFICEROWIE
oficerowie młodsi
- podporucznik
- porucznik
- kapitan z przymiotnikiem np. piechoty, artylerii etc - wyjątek kawaleria: rotmistrz bez przymiotnika
oficerowie starsi
- major
- podpułkownik
- pułkownik

Pominąłem nazwy kapelańskie i sądownicze.

Pisane z pamięci:-)
Napisano
Legun = Legionista, popularne, zwłaszcza w czasie I wojny, określenie legionistów (sami się tak lubili nazywać).

A piosenki to jeszcze „Leguny do raju” i „Legun ci ja Legun, w Warszawie się rodził, jeszczem wąsów nie miał, na wojenkom chodził”.

Tak czy inaczej, nie był to żaden stopień. No, chyba że za stopień uznać słowo wiarus" :-)

Pozdrawiam, Darda

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie