Skocz do zawartości

Niezbednik ( przybornik) zołnierski

kommark

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak wygladał , ile było typów przyborników ( składany widelec i lyzka) , nie moge nigdzie na forum znalezc fotek. Wiec jesli ktos ma prosze o fotki, z góry dzieki
Napisano
Panowie wiem ze bardzo wazne sa czołgi , ciagniki i armaty , nie wierze jednak ze nikt nie zbiera takiej drobnicy jak niezbedniki czy menazki , moze jednak ktos zamiesci jakies fotki polskich niezbedników lub ewentualnie poda jakis link gdzie to znajde , wierze w Was dziekuje i pozdrawiam
Napisano
dzieki za link, ale informacja o aluminiowym niezbedniku jaka tam znalzałem chyba nie jest prawdziwa , mam trzy sztuki co do orginalnosci dwóch mam pewnosc , wszystkie sa zelazne cynkowane.
Napisano
taa stronka to juz historia ......... wiele info jest tak athoc napisane.Niestety w tej chwili nie ma zadnej stronki godnej polecenia:/
wez zlokaj 1 i 3 nr gazet wojennych tam sa sylwetki naszych sprzetów sa tam tez niezbedniki
pozdro
Napisano

fotka poglądowa czym jedli nasi żołnierze- wszytsko to wykopki z pobojowiska z 1939 roku

od lewej- niemiecki niezbędnik z I wojny, jak widac z magazynów wydawano wszystko:)

drugi- polski jednoczęściowy, niestety z lenistwa nie doczyściłem go i narzie nie widać żadnych sygnatur

łyżka i widelec to niezbędnik dwuczęściowy" - sygnowany 1932 rok, Myszków oraz V K O

dwa ostanie widelce pochodzą także od niezbędnika dwuczęściowego- wrzuciełm je żeby pokazać różne odmiany" tłoczenia

Napisano
ładny, wyjątkowo ładny!!

miałem gdzieś fotki tego twojego ale nie mogę ich znaleźć:(

a zamiast się tak chwalić lepiej wrzuć fotki- niech chłopaki zobaczą jak to powinno wyglądać:)
Napisano
tak jest to niemiecki z I wojny, były używane przez wojsko polskie, nawet w 1939 roku,wykopałem identyczy (to ten pierwszy od prawej:) - (znowu mi się pomyliło bo napisałem od lewej)
Napisano
nie nigdy nie bylo..........nie ma fotek ani zachowanych domniemanych aluminiowych niezbedników.Czesto koloekcjonerzy zaczynajacy swa kariere" w temacie ;) myla je z niezbednikami lwp !
pozdro
  • 6 years later...
Napisano

Pojawił się ostatnio na allegro niezbędnik z biciami jak na foto,co to za producent?

Ciekawie się też ma rok produkcji do rzekomego wzoru wz.38"
http://www.weu1918-1939.pl/piechota/wyposazenie/niezbednik_polski_nowy/departament_piechoty_wyposazenie_niezbednik_polski_nowy.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie