Cronos Napisano 4 Grudzień 2005 Autor Napisano 4 Grudzień 2005 Kiedyś na wakacjach byłem z rodzicami w Ustroniu Morskim i pamiętam że za wschód znajdowała sie jakaś wielka baza wojskowa widoczna na horyzoncie z plaży. Były tam potężna anteny, jakby stacja radarowa i masa betonowych konstrukcji, złomu, blachy falistej itd: itp:. Oglądałem to dość dobrze z plaży bo postanowiliśmy sie przejsć na piechote plażą do Gąsek na latarnie. Próbowałem wspiąć sie na wydme aby zobaczyć coś więcej, ale duża ilosc drutu kolczastego który wręcz przykrywał wydme i namolne wołanie mamy ie idz tam bo mogą być niewypały" nie pozwoliły zobaczyć nic więcej. Niewiem czy to czas i wspomnienia z dzieciństwa tak wyolbrzymiły to wszystko ale wyglądało to bardzo interesujące. Wie ktoś coś na ten temat, dosłownie każda informacja mi sie przyda!!Pozdrawiam
wons Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Radzieckie lotnisko. Poszukaj na O" czegoś o Bagiczu, Podczelu - już były rozmowy na ten temat. Pozdr. G
Rso Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Witam. Prawdopodobnie jest lub była to jednostka rakietowa tylko sie nie pytajcie z kąd wiem.Pozdrawiam.
hydro Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Lotnisko w Bagiczu znajduje się na zachód od Ustronia Morskiego za Sianożętami w kierunku Kolobrzegu.Koledze natomiast chodzi o placówkę Straży Granicznej która znajduje się na wschód od Ustronia tuż za ujściem do morza małej rzeczki Czerwonki idąc plażą w kierunku Gąsek. Do dzisiaj nie wiele się tam zmieniło S.G. nadal tam jest jednak na nieco mniejszym terenie. Wcześniej było tam stanowisko radarów obrony przeciwlotniczej ale to już historia.
Luca Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Witam !!No i również 31.Bateria Artylerii StałejKolego Rso -> nie spytam skąd takie info ;)Pozdrawiam serdecznie !!
KacperW. Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 A ma ktoś może fotki lotniska w Sianorzętach- to niesamowita sprawa byłem kiedyś nieopodal na wakacjach- potężne hangary, b.długi pas. Na prawdę ogromna, niesamowita pozostałość po ruskich.
Widdowmaker Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 A ja jestem z Kołobrzegu i wielokrotnie miałem przyjemność zwiedzać lotnisko w Bagiczu na rowerze, szczególnie od czasu gdy wybudowano ścieżkę rowerową z Kołobrzegu do Podczela, która przy samej końcówce ma taki gruntowy zjazd. Kilkanaście metrów i już pokazuje się stróżówka radziecka i płyta lotniska. Na lotnisku swoje hangary ma Aeroklub Bałtycki. Nawet jest tam przyczepa z napojami i grilem :) Poza tym co roku odbywa się tam kilka zjazdów zmotoryzowanych, palą gumy itp. Na płycie pasa znaleźć można nawet 4 tablice pamiątkowe za tych co zginęli w wypadkach na tych imprezach. Z lotniska jest bezpośrednie przejście na plażę. Nawet ostatnio kolumnę konną widziałem :)
KacperW. Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Ja byłem tam w połowie lat 90tych może trochę później (96-97?). Był jeden jakiś samolot wycieczkowy, pełno zdewastowanych domów, niewielkich bunkrów i w dodatku latało pełno samolotów (chyba z Kołobrzegu?), głównie migi 21 i su22. Widdowmaker: czy mówisz o stróżówce znajdującej sie powyżej lotnisak, przy takim ośrodku wczasowym z domkami (przynajmniej wtedy był). Był też tam w weekend taki jakiś mały bazarek-targowisko. Pamietam jak z terenu tej stróżówki wywozili (na złom) maszty, które leżały przy płocie i naciagarkę do liny.ciekaw jestem jak to teraz wygląda :]pozdrawiam
wons Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Fakt, nie doczytałem. Poszukam w athiwum" domowym jak będę miał czas, miałem kilka artukulow z gazet o tych obiektach. Zdjęcia Bagicza?? Kilka gdzieś miałem, ale robione normalnym aparatem zaraz po wyjeździe Rosjan. Jak znajdę chwilke czasu, to zeskanuję i zamieszczę .pozdr. Grz.
arcady Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Nie Bagicz, tylko Łazy - 67.dywizjon rakietowy i 231.kompania radiotechniczna.Tu jest bardziej szczegółowe wyjaśnienie:http://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?t=1293
KacperW. Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Na Odkrywcy był kiedyś b.ciekawy art. dot. lotniska Bagiczhttp://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=artykuly&artykul=bagicz
KacperW. Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 I jeszcze jedną fajną stronkę znalazłem :] http://www.eksploracja.avx.pl/kolberg/bagicz.htm
KacperW. Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 :]]]]] na stronie, którą podałem przed chwilą są dwa nieśmiertelniki, tak sie skałada, ze mam w domu identyczny jak ten na górze tylko mój nr. to A 899 :]
Lobo26 Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Witam,tu należy sie lekkie wyjasnienie: otóż odnośnie Bagicza jest spore info na podanej strone jak i na forum odkrywcy tylko wystarczy wpisac Bagicz" w wyszukiwarke na dole.A owe radary w Ustroniu Morskim z tego co wiem należą do MW i jest to RSN podległe pod 11 Pułk Łączności (info niepotwierdzone).PozdrawiamLobo26
Widdowmaker Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 Pisze tutaj, zeby nie zgubić się. Przepraszam :)Do KacpraW. - Mówie o stróżówce obok plaży. Jak popatrzysz na plan sytuacyjny to wlazd rowerowy jest teraz przy domku na północnym zachodzie bazy. Obok są jakieś pomieszczenia które wyglądają na śmietniki ;) Ostatnio nawet na zbiornikach paliwa bazy wisiały plakaty wyborcze :)
KacperW. Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 Istotnie jest trochę art-ów dot. Bagicza. A wogóle na jednym z postów gdzie dyskusja jest o nieśmiertelniku z Bagicz: FLH.Kdtr.L.Kolberg (taki posiadam) jeden z użytkowników mówi że to instruktorski (L"- lehrer), a inny że więcej takich wypuścili- o co chodzi?pozdrawiam
Lobo26 Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 lekki błąd mi się wdał w posta.nie RSN tylko powinno być RCN.co do blach z Bagicza to istotnie moi znajomi wykopali owych blach kilkanaście - do tego powiązane sznurkiem - co by wskazywało ze nigdy ich nie wydano.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.