Skocz do zawartości

Co wojsko ukrywa w lasach kolo szumiradu ???????????????

kat333

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Od marca 2009 r. na terenie jednostki w Przywarach wraca wojsko. Na przełomie luty marzec jezeli warunki pogogdowe pozwola (puszcza mrozy) rozpoczyna sie grodzenie terenu prze wojsko. Za parę dni wrzuce foto z tej jednoski.
  • Odpowiedzi 411
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dodaję linka z rozmieszczeniem budynków w Przywarach (google eart). Niestety słaba jokość :-(
http://wikimapia.org #lat=50.7814115&lon=18.52355&z=14&l=28&m=h&v=2
Napisano
Jeśli to prawda,że wojsko tam wraca to ciekawe czy zdemontują te imponujące wieże radarowe? Wiesz może co tam będzie za jednostka i czym będzie się zajmowała?
Napisano
Trudno dowiedziec sie czegokolwiek jaka jednostka tam bedzie. W chwili obecnej jest tylko ochrona ktora o niczym nie wie. Wieze chciano kilka lat menu rozebrac byly nawet przetargi ale szybko odwolali je. Moim zdaniem napewno wieze zostana ponownie wykorzystane. Po co mieli by pilnowac tego przez tyle czasu zeby teraz to rozebrac?? Durga sprawa inne jednostki BARS w polsce sa oglonie dostepne mozna nawet do nich wejsc. Tutaj widac ze wszystko jest w miare zadbane i jest ochrona. Dodam ze ochrona to nie jakies staruszki ktore dorabiaja do emeryturki, ale ludzie z psami i bronia automatyczna. Patrole co 30 min po całym terenie wiec nie można podejsc blisko a pozatym psy strasznie wrazliwe ;-) Wczoraj latały nad ta jednostka dwa F-16 bardzo nisko poniżej pułapu chmur wydaje mi sie ze robiły zdjecia. Zrobiły pare nawrotów nad terem bylej jednoski i odecialy. Co tam bedzie narazie nie wiem. Jedno jest pewne jednostka wraca do zycia!!
Napisano
Maszty w przywarach http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Szumirad&Submit=Szukaj&long=18.538463&lat=50.7933268&type=3&scale=1
Zdjęcia satelitarne zostały wykonane w tym roku (pozanje po zrębach w lesie) dzisija musieli zrobic aktualizacje na zumi :-)
Napisano
Blackburn dzięki serdeczne za linka,okazuje się że moja pamięć nie jest tak całkiem do d... .Długo czekałem na tak dokładne zdjęcia.Mam nadzieje że w niedługim czasie ktoś wystawi zdjęcia z samego obiektu.
Napisano
Napewno te dziwne znaki" to nie jest dzieło leśników bo takiego czegos sie nie robi. Ten teren gdzie sa te znaki należał od jednoski gdzie nikt nie mial dostępu. Jakie było przeznaczenie tych polan nie wiem. Wydaje mie sie ze mogly tam stac anteny lub jakies radary przewożone na samochodach lub naczepach. Ten teren znajduje sie na gorce i prowadzi tam szeroka droga. Sa to tylko moje przypuszczenia.
Napisano
to bardziej wygląda na jakieś znaki dla lotnictwa.blackburn pisałeś że często bywałeś w tej jednostce,powiedz czy w dalszym ciągu są tam porozwieszane nad drzewami ciągi drutów osadzonych na okręgach,nam w latach osiemdziesiątych mówiono że to są anteny zakłócające.
Napisano
Te znaki są bardzo ciekawe i intrygujące.Dwa jednakowe.Blackburn przyjrzyj się dobrze,to nie chodzi o te gołe polany.Ciekawe od kiedy tam są? Czy podobne znaki znajdują się przy innych obiektach tego typu?
Napisano
Chodzi o te znaki ?? http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Szumirad&Submit=Szukaj&long=18.5311184&lat=50.7907968&type=3&scale=3
Kolego MALO zdjęcia wrzuce w poniedzialek. Wiem ze obiecalem ale jakos nie mialem czasu zeby latac i robic zdjecia. Widze to na codzien :-)Nie widzialem okręgów z rozwieszonymi drutami po drzewach. Jakbyś mogł powiedziec w ktorym miejscu jednostki to widziales to moglbym sprawdzić.
Napisano
Tak chodzi o te znaki(wczoraj szukałem czegoś podobnego w pobliżu innych obiektów na terenie kraju i nic nie znalazłem).A co do tych drutów " to ciężko było tego nie zauważyć,były rozwieszone na terenie całej jednostki w pobliżu bunkrów. Może źle je opisałem,Były to druty(liny) zawieszone na słupach chyba betonowych jak linie energetyczne ,z tym żedrutów" było kilka ,a między nimi były wstawione obręcze.Co do zdjęć ,to ja jestem zainteresowany zdjęciami ogólnymi, dostałem kiedyś od jednego z kolegów zdjęcia zbyt szczegółowe i nie bardzo mogłem je zlokalizować (mój adres emilowy dalej jest aktualny).Przypominam ,że ja tą jednostkę opuściłem na kilka miesięcy przed oddaniem bunkra z wieżami(przeniesiono nas do Lublińca)czyli w 1987r i nie brałem udziału w maskowaniu" terenu.Wiem od kolegów z wojska którzy tam zostali ,że obraz który ja pamiętam różni się bardzo od tego który oni zostawili.
Napisano
Brawo dla Zumi za aktualne zdjęcia. Swoją droga jednostka chyba już nie jest tak tajna skoro można obejrzeć ją dokładnie z satelity. Ogólnie to bardzo dziwne miejsce a te znaki to kolejna zagadka. Raczej wygląda to na jakieś oznaczenia dla lotnictwa bo w naturze drzewa tak nie rosną. Symbole te nasuwają raczej skojarzenia ze znakami pozostawionymi na pustyni rzekomo przez obcych". Zastanawia mnie coś jeszcze, co to za budynek i co przed nim stoi?
Napisano
Wioska? Wioska kończy się przed więzieniem a od strony Klekotnej na skraju lasu. To na pewno jakaś część wojskowej infrastruktury. Przed budynkiem widać jakieś dwa niebieskie silosy.
Napisano
Aha o tym mowisz!!! Tam jest ujecie wody dla jednoski i Sierakowa. Te silosy niebieskie to zbiorniki na wode + 2 naziemne obsypane ziemia nie widac ich tam.
Napisano
Ok mam to,prawdopodobnie jest ta ujęcie wody (studnie)dla obiektów.Mogę się oczywiście mylić,ale w czasie mojego pobytu w tej jednostce ,w tym rejonie trwały odwierty,pisałem o tym wcześniej.Lokalizacja jest prawie pewna bo nosiłem dla nich posiłki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie