Gebhardt Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 Jest to niebezpieczne (!) ale smie sie nie zgodzic z panem Adamem n/t przwozu ckm na samochodach 618. Jestem pewien (o ile mozna byc pewnym o cokolwiek) ze chodzi tu o (nie wiem czemu ignorowane w naszej literaturze) 7-o osobowe laziki 518. Co za tym przemawia?- wszelkie znane mi relacje ktore opisuja plutony ckm na samochodach osobowych (po jednym na kompanie ckm zmot - w odroznieniu od plutonow na 2 samochodach ciezarowych) w pulkach zmot, mowia o LAZIKU 518 (trudno tu chyba o pomylke z wozem polciezarowym!). Jedna dodaje ze 'swietnie sie spisaly w terenie'. Pozatym spis sprzetu motorowego w 10psk samochody 618 - 5 (nalezaly do plutonu lacznosci) samochody osobowe 518 - 14. Wiec bylo calkiem dosc na wyposazenie plutonu a 3 kmy (reszta dla dowodcow wyzszego szczebla i na patrole zwiadowcze w szwadronach/kompanii strzelcow. Kiedys to wyliczylem i wszystko sie zgadza co do joty. Mozdzierze przewozono na samochodach ciezarowych po jednym na samochod (Pragi w 10BK, Chevrolety w WBP-M - to juz raczej domysly oparte na tym co bylo dostepne). Z kazdej broni maszynowej mozna bylo strzelac plot z kazdego pojazdu (m in biedka piechoty) ktore mialo uchwyt na uniwersalny slup do strzelania plot (inna byla tylko lawetka na ktorej byla osadzona bron). Tzn km nie byl 'montowany' lecz osadzany do strzelania plot w razie potrzeby.
Gebhardt Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 Ech ze nie mozna edytowac wlasne posty! Dodac trzeba jeszcze ze jezeli ckm mialy jezdzic na samochodach 618 to czemu redukowac obsluge do 5 ludzi co stwarzalo problemy taktyczne, gdy spokojnie by sie zmiescila pelna obsluga 6-osobowa? Ma to tylko sens w wypadku lazika 518.
JoncaA Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 Gebhard, a wiesz ty co? - popatrzyłem w papiery - możesz mieć rację!
Grzesio Napisano 21 Kwiecień 2006 Napisano 21 Kwiecień 2006 No i brakuje w wykazie jeszcze tankietek TK-F - od lipca 1939 na wyposażeniu szwadronu rozpoznawczego i/lub 101 kompanii.PzdrGrzesiu
piechot2006 Napisano 1 Maj 2006 Napisano 1 Maj 2006 Dodatkowo wykaz pojazdów 10 BK można uzupełnić o pojazdy zdobyczne i pochodzące z rekwizycji i innych uzupełnień. Wg wykazu sprzętu zdanego na Węgrzech Brygada zdała min dwa motocykle BMW, dwa Chevrolety i kilka pojazdów nieokreślinych marek, gdzieś obiło mi się o uszy, że chyba jednim z nich był zdobyczny Horch. Może ktoś wie coś więcej na temat pojazdów i sprzętu zdobycznego?
Gebhardt Napisano 1 Maj 2006 Napisano 1 Maj 2006 Samochod PF 518 pulk Maczka ulegl rozbiciu i postrzelaniu. Od tego czasu musial korzystac ze zdobycznego samochodu niemieckiego (zapewne chodzi tu o samochod Mercedes Benz zdany na Wegrzech jako czesc wyposazenia dowodztwa Brygady). Wg relacji, samochod byl czarny wiec byl to prawdopodobnie samochod cywilny z rekwizycji. 24 p ul zdal na Wegrzech zdobyczne najprawdopodobniej 2 ckm i 4 czy 5 lkm (pisze 'pawdopodobnie' bo wykazie arytmetyka sie nie zgadza!).
piechot2006 Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Może w tym miejscu warto wrócić do wątku naszych Kruppów, wiadomo, ze 2 szt były w dywizjonie rozpoznawczym a pozostałe dwa? Pozatym E. Nowak pisze że prawdopodobnie zostały przekazane Węgrom, ale nie widziałem w żadnym wykazie sprzętu przekazanego stronie Węgierskiej. Może ktoś ma jakieś nowe fotki naszych Kruppów?
LeszekS Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Po zniszczeniu samochodu pułkownik S.Maczek kożystał ze zdobycznego samochodu narki Adler" - napisał to w swojej książce Od podwody do czołga". To samo twierdzi Franciszek Skibiński w książce Pierwsza pancerna". Ten samochód też przekroczył granicę węgierską.
Gebhardt Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Dzieki za korekte. Pewnie wmowili Wegrom ze ten Adler to wlasnosc prywatna :).
piechot2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Panowie czy słyszał z was ktoś o tzw Albumach Zaolziańskich 10 BK, jest to zbiór ok 300 fotek przeważnie dyonu rozpoznawczego 10 BK. Oryginał podobno w IPiMS w Londynie. Może jakiś reprint był, albo może ktoś wie gdzie były publikowane?
TomekSz Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 Przejrzałem następujące książki:- Maczek Stanisław Od podwody do czołga" - Skibiński Franciszek Pierwsza pancerna" - Ferenstein Ludwik Czarny naramiennik. Wspomnienia oficera sztabu 10 Brygady Kawalerii Zmotoryzowanej"- Mieczysław Borchólski saperami generała Maczka"- J. Nowakowski Z proporczykiem na antenie", ale nie znalazłem tam wzmianek o używaniu w brygadzie polskich hełmów .Proszę o podanie takowych , jeżeli informacje o tym znajdują się w innych źródłach .
Gebhardt Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 Piechot2006: Jaknajbardziej istnieja dwa albumy. Tytulu nie maja ani opisow, niestety. Potocznie (i mylnie) sa opisywane jako 'zaolzianskie'. Mylnie, bo gros zdjec to manewry na Wolyniu i zycie sluzbowe. Zaolzie to tylko czesc jednego albumu. Wiele zdjec z tych albumow pojawia sie w publikacjach Tarczynskiego i innych. Niestety albumy sa troche pokancerowane bo jakis s......n powycinal sobie kilka fotek (pewnie do albumku rodzinnego) przy okazji niszczac fotki na odwrotnej stronie. Ale i tak cudem ocalaly. Przechodzien anglik zauwazyl (w nocy!) wystajace ze smietnika (byl amatorem fotografii i starego zdjecia) gdzie madrzy spadkobiercy niedawno zmarlego b zolnierza dywizjonu je wrzucili w czasie czystek po pogrzebie. Moze wiedzial ze zmarly byl Polakiem, dosc ze oddal album do IPiMS. Chwala mu za spostrzegawczosc, intuicje i przyzwoitosc.
bodziu000000 Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 A może to pojazdy z 10BK?Jeżeli tak, to mamy do czynienia z super zdjęciem.
jotes Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 Raczej nie, auta - Wehrmacht, tankietki nasze.
kozakk88 Napisano 19 Grudzień 2006 Autor Napisano 19 Grudzień 2006 a skad ta pewnosc ? przeciez były kruppy w 10BK a tam w oddali to chyba PF 621 ? :>
bodziu000000 Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 Masz rację, coś za długie te tablice. Na naszych z tego co pamiętam, były tylko numery.
jotes Napisano 20 Grudzień 2006 Napisano 20 Grudzień 2006 Nasze tablice miały białe numery na czarnym tle, niemieckie na odwrót.
jotes Napisano 20 Grudzień 2006 Napisano 20 Grudzień 2006 No proszę, można nawet się dopatrzeć literek WH :D
jotes Napisano 20 Grudzień 2006 Napisano 20 Grudzień 2006 To ja bym jeszcze chciał wiedzieć, co jest na burcie tankietki :) ???
JoncaA Napisano 20 Grudzień 2006 Napisano 20 Grudzień 2006 - lepiej nie bedzie,A ten samochod na koncu to nie PF621, predzej juz Citroen C4P17(ale tez pewnie nie)..
bodziu000000 Napisano 20 Grudzień 2006 Napisano 20 Grudzień 2006 Czyżby takie godło?Dzięki Adamie za pomoc.
jotes Napisano 20 Grudzień 2006 Napisano 20 Grudzień 2006 Jest jeszcze drugie kolorowe zdjęcie Jaegera, na którym teoretycznie mogłoby być widoczne godło na bocznym pancerzu. Ale to pod warunkiem, że ktoś ma lepszy skan niż w galerii Odkrywcy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.