Maciej100 Napisano 26 Listopad 2005 Autor Share Napisano 26 Listopad 2005 Witka. Mam pytanie, czy ktoś z was szukał w okolicach Lubonia. Znajomy mówił mi ze natrafił tam na jakieś okopy itp. Nie wiem na ile to jest prawda. Jak ktoś tam był to nich coś napisze czy tam warto jechać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mundek Napisano 27 Listopad 2005 Share Napisano 27 Listopad 2005 Witaj,piszesz na pewno o Luboniu k/Poznania.W latach 80 tych gdzies za zakladami produkcji nawozow(?) byly w piasku pozostalosci po jakims magazynie amunicji strzelekiej ale resztki wskazywaly chyba na I woj.swiatowa.(proch w ksztalcie rurek itp).Rownie dobrze moglo to byc miejsce gdzie ta amunicje wysadzano i nie wszystko wylecialo w powietrze .O okopach nic nie wiem bo sie nie interesowalem.Zycze powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 29 Listopad 2005 Share Napisano 29 Listopad 2005 Do ciekawego wydarzenia doszło w styczniu 1945 roku pod łeczycą, gdzie ruski rozbili pociag z ewakuowanymi z Poznania cywilami czy też urzędnikami.W trakcie walk o pociag niemcy ostrzeliwywali Rosjan ze wzgórz połozonych na zachód od torów (być moze były tam stanowiska). Okopy napewo zachowały sie w okolicy takiego charakterystycznego ceglanego domu stojącego po prawej stronie przejazdu za Puszczykowem (patrzac od południa). Niestety stanowiska te sa niesamowicie zaśmiecone a poza tym to teren WPN. Niemniej jednak już kiedys myslałem o wyprawie w te okolice. Jesli Maciej100 byś sie tam wybierał to możemy połaczyć siły. Jakby co to pisz na maila. Pozdrawiam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 30 Listopad 2005 Share Napisano 30 Listopad 2005 O tym pocągy było już na forum, chyba tych cywili ekshumowano niedawno.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mundek Napisano 11 Grudzień 2005 Share Napisano 11 Grudzień 2005 Tylko nie zapomnijcie zakupic biletow do WPN jak bedziecie sie tam wybierac.Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 No i strażnicy WPN są uzbrojeni w broń krótką.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Nadchodzi wiosna, czy więc wyprawa w tamto miejsce już się klaruje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej100 Napisano 21 Luty 2006 Autor Share Napisano 21 Luty 2006 Witam. Co do tej wiosny to chyba bedziemy musieli jeszcze zaczekać. A wypad napewno dojdzie do skutku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 22 Luty 2006 Share Napisano 22 Luty 2006 Taaak, to co wczoraj zaczęło się dziać na dworze, na pewno z wiosną nie ma nic wspólnego... Ech... :(Ale jeśli wypad miałby dojść do realizacji i nie mielibyście nic przeciwko przygarnięciu żółtodzioba" w tej dziedzinie, to jestem chętny ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialy8848 Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 witam,byłem w luboniu/kątniki na przeprawie promowej, pare łusek od mausera.ale mam miejsce z lewej strony zakładów nawozowych, z prawej jest tam poligon państwowej straży pożarnej i zakaz wejścia.po lewej jest lasek z młodych brzózek, dużo lei po bombach dość duże i głębokie(pewnie po ostrzale z fortu na starołęce) po 5 minutach miałem dużo złomu( odłamków) i małą rozrywką kal 87mm moździeż.na tej rozrywce zaprzestałem, była żona i dzieci więc mi się dostałooczekuje jakiś wieści z tych rejonówjakby się ktoś tam wybierał to chętnie pojade na drugiego, jestem z mosinypozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialy8848 Napisano 29 Kwiecień 2008 Share Napisano 29 Kwiecień 2008 Byłem ponownie w tym rejonie i o to jest następna rozrywka,a sorka za błąd w określeniu pocisku, to nie moździeż.Ogólnie teren jest tak naszpikowany złomem że co 10 cm coś się kopie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialy8848 Napisano 29 Kwiecień 2008 Share Napisano 29 Kwiecień 2008 Czy ktoś może to zidentyfikować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper93 Napisano 30 Kwiecień 2008 Share Napisano 30 Kwiecień 2008 Witam!To jest z działki znajomego siostry. Ziemia z tym ścierwem została ok 30 lat temu zwieziona z pobliskiego lasu. Chetnie bym tam poszukał bo moze cos oprócz rozrywek lezy ciekawszego. Ale nie ma z kim. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialy8848 Napisano 30 Kwiecień 2008 Share Napisano 30 Kwiecień 2008 Możemy się umówić kiedyś tam, ja jestem z mosiny, więc mam nie daleko.To mój nr GG 9587879.Ja w ten rejon ostatnio często wpadam, po pracy na 1-2 godzinki, ale po mojej pierwszej wypowiedzi na forum, ktoś tam intensywnie kopie i nie zasypuje dołków po sobie!!!Dokładnie rejon jest tak naszpikowany złomem że co 5-10 cm kopie śmiałem się że zaczne zbierać i na złom ta odłamki, tyle tego. Co do tego znajomego, miał niezłego pecha że aż tyle mu nawieźli tego łajna.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialy8848 Napisano 30 Kwiecień 2008 Share Napisano 30 Kwiecień 2008 lub bialy.straceniec@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasiu3lubin Napisano 16 Lipiec 2009 Share Napisano 16 Lipiec 2009 moja ciocia mieszka w tamtych okolicach i warto szukac duzo jest tam okopów i inneych rzezy np na bielawie górnej to jest pre km od lubanie rozbił sie tam samolot podczas wojny lub go zestrzeleno i uwazaj duzo tam pocisków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 18 Lipiec 2009 Share Napisano 18 Lipiec 2009 @bialy8848 zapalnik piorunujący uderzeniowy RYG wz.1918 natychmiastowy patrz tu : http://www.odkrywca-online.pl/prosze-o-identyfikacje-zapalnik-,537259.htmlhttp://odkrywca.pl/zapalnik-ryg-wz-1918-zasada-dzialania,458242.html@jasiu3lubin- Jasiu, Jasiu, Luboń k.Poznania, Wielkopolska RP :)W okolicy Lubonia duzo jest tam okopów i inneych rzezy" nie zaobserwowano. ;)I pisz po polskiemu". ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.