Skocz do zawartości

Luboń

Maciej100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witka. Mam pytanie, czy ktoś z was szukał w okolicach Lubonia. Znajomy mówił mi ze natrafił tam na jakieś okopy itp. Nie wiem na ile to jest prawda. Jak ktoś tam był to nich coś napisze czy tam warto jechać. Pozdrawiam
Napisano
Witaj,piszesz na pewno o Luboniu k/Poznania.W latach 80 tych gdzies za zakladami produkcji nawozow(?) byly w piasku pozostalosci po jakims magazynie amunicji strzelekiej ale resztki wskazywaly chyba na I woj.swiatowa.(proch w ksztalcie rurek itp).Rownie dobrze moglo to byc miejsce gdzie ta amunicje wysadzano i nie wszystko wylecialo w powietrze .O okopach nic nie wiem bo sie nie interesowalem.Zycze powodzenia.
Napisano
Do ciekawego wydarzenia doszło w styczniu 1945 roku pod łeczycą, gdzie ruski rozbili pociag z ewakuowanymi z Poznania cywilami czy też urzędnikami.W trakcie walk o pociag niemcy ostrzeliwywali Rosjan ze wzgórz połozonych na zachód od torów (być moze były tam stanowiska). Okopy napewo zachowały sie w okolicy takiego charakterystycznego ceglanego domu stojącego po prawej stronie przejazdu za Puszczykowem (patrzac od południa). Niestety stanowiska te sa niesamowicie zaśmiecone a poza tym to teren WPN. Niemniej jednak już kiedys myslałem o wyprawie w te okolice. Jesli Maciej100 byś sie tam wybierał to możemy połaczyć siły. Jakby co to pisz na maila.
Pozdrawiam!!!
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano
Taaak, to co wczoraj zaczęło się dziać na dworze, na pewno z wiosną nie ma nic wspólnego... Ech... :(
Ale jeśli wypad miałby dojść do realizacji i nie mielibyście nic przeciwko przygarnięciu żółtodzioba" w tej dziedzinie, to jestem chętny ;)
  • 2 years later...
Napisano

witam,byłem w luboniu/kątniki na przeprawie promowej, pare łusek od mausera.
ale mam miejsce z lewej strony zakładów nawozowych, z prawej jest tam poligon państwowej straży pożarnej i zakaz wejścia.
po lewej jest lasek z młodych brzózek, dużo lei po bombach dość duże i głębokie(pewnie po ostrzale z fortu na starołęce) po 5 minutach miałem dużo złomu( odłamków) i małą rozrywką kal 87mm moździeż.
na tej rozrywce zaprzestałem, była żona i dzieci więc mi się dostało
oczekuje jakiś wieści z tych rejonów
jakby się ktoś tam wybierał to chętnie pojade na drugiego, jestem z mosiny
pozdrawiam

Napisano

Byłem ponownie w tym rejonie i o to jest następna rozrywka,
a sorka za błąd w określeniu pocisku, to nie moździeż.
Ogólnie teren jest tak naszpikowany złomem że co 10 cm coś się kopie.

Napisano

Witam!
To jest z działki znajomego siostry. Ziemia z tym ścierwem została ok 30 lat temu zwieziona z pobliskiego lasu. Chetnie bym tam poszukał bo moze cos oprócz rozrywek lezy ciekawszego. Ale nie ma z kim.

Pozdrawiam!

Napisano
Możemy się umówić kiedyś tam, ja jestem z mosiny, więc mam nie daleko.
To mój nr GG 9587879.
Ja w ten rejon ostatnio często wpadam, po pracy na 1-2 godzinki, ale po mojej pierwszej wypowiedzi na forum, ktoś tam intensywnie kopie i nie zasypuje dołków po sobie!!!
Dokładnie rejon jest tak naszpikowany złomem że co 5-10 cm kopie śmiałem się że zaczne zbierać i na złom ta odłamki, tyle tego.
Co do tego znajomego, miał niezłego pecha że aż tyle mu nawieźli tego łajna.
Pozdrawiam
  • 1 year later...
Napisano
moja ciocia mieszka w tamtych okolicach i warto szukac duzo jest tam okopów i inneych rzezy np na bielawie górnej to jest pre km od lubanie rozbił sie tam samolot podczas wojny lub go zestrzeleno i uwazaj duzo tam pocisków
Napisano
@bialy8848 zapalnik piorunujący uderzeniowy RYG wz.1918 natychmiastowy patrz tu :
http://www.odkrywca-online.pl/prosze-o-identyfikacje-zapalnik-,537259.html
http://odkrywca.pl/zapalnik-ryg-wz-1918-zasada-dzialania,458242.html

@jasiu3lubin- Jasiu, Jasiu, Luboń k.Poznania, Wielkopolska RP :)
W okolicy Lubonia duzo jest tam okopów i inneych rzezy" nie zaobserwowano. ;)
I pisz po polskiemu". ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie