Stachuss Napisano 23 Listopad 2005 Autor Share Napisano 23 Listopad 2005 WitamPytanie do kolegów : Czy taka podszyta skórą kostka sie nada do rekonstrukcji września ?? Stachu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 CzołemW polskich, wrześniowych tornistrach nie było tego skórzanego podszycia, więc w takim stanie jak na zdjęciu się nie nadaje.Ale jeśli będziesz w stanie (nie wiem, bo nie próbowałem) odpruć skórę i to tak żeby nie pozostało po niej widocznych śladów to tornister powinien się nadać.Oczywiście zakładam, że to egzemplarz tuż powojenny z kieszonką pod klapą.Pzdr., MAB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 24 Listopad 2005 Share Napisano 24 Listopad 2005 Z tego co się orientuje, to nie ma senstu tego odprówać...Po skórze zostanie Ci ciemny ślad (w porównaniu do reszty). W końcu to ma już swoje lata...Już lepiej kup sobie nową kostkę (ja swoją nabyłem za 40 zł w stanie całkiem niezłym i to jeszcze w ładnym kolorku khaki - nie zielonym :)). Powodzenia w rekonstrukcji :)PozdrawiamSzuder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
076 Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 Panowie to zaczyna się robić troszkę denerwujące, niszczycie sprzęt LWP z lat 40 - 50 tylko po to aby mieć coś do rekonstrukcji września 39?Miejmy troszkę rozwagi, bulwersujemy się wszyscy niszczeniem sprzętu z II wojny światowej, umundurowania itp. poprzez dostosowywanie do użytku w życiu codziennym np. przez rolników, a tutaj takie podejście........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 no a co ma zrobic chlopak ??? tych kostek jest od cho...;) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
076 Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 Ta............fajne podejście to tak jak parędziesiąt lat temu z mundurami niemieckimi i ich sprzętem lżejszym lub cięższym. W tedy tez nikomu nie było żal............ a teraz np. sprzęt ciężki to możemy sobie zagranicą pooglądać albo jakieś smętne zrzyny u nas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Po pierwsze to nie od cholery........ kończą się źródełka co widać po cenach!!Po drugie wszystkiego kiedyś było w cholerę, np. zwykły taki „moracz” z lat 70 –80 też było w cholerę zdzierało się na budowach na koncertach pancurskich a teraz popatrz sobie jak świetnie (dla tych co słabo abla.. w cudzysłowie;)) jest dostępny jakiś sensowny rozmiar. Spotkałem ładny mundur oficerski z lat 50 który jakiś debil dostosowywał (przerabiał a właściwie niszczył!) na tzw wrześniowy.Ja powiem szczerze PI....OLE!! TAKIE ODTWARZANIE HISTORII CO POLEGA NA NISZCZENIU! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 Niewątpliwie 076 ma rację- sam widzę jak powoli rzadkością staje się KBW- no cóż taka prawidłowość dziejowa i tyle -można oczywiście kupić normalną kostkę i nie niszczyć tej podoficerskiej jak ktoś chce robić wrzesień 39 - bo replik nikt u nas nie produkuje, a o oryginały jeszcze ciężej jeszcze droższe i jeszcze bardziej szkoda je tyrać w polu. Jedyną radą na to byłby konkurencyjny i profesjonalny rynek replik, ale takich nie będzie póki kostki będzie można kupić na wolnym rynku za 50 PLN, a KBW za 13,50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 o boze Jeager napisales: jeszcze bardziej szkoda je tyrać w polu" czyli mam wnioskowac ze mam sobie poszukac repliki takiego tornistra ??? :) to i tak nie ma sensu bo przyposcmy pewien Pan z pod W-wy zacznie robic takie repliki .....cena kosmos....Moim zdaniem trzeba korzystac z tego co jest,sami wiecie jak jest z kasa :( pozdrawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 Marek123, powienieś rozumieć dokładnie tak jak napisałem, czyli w streszczeniu: fajnie by było, jak by można było kupić w miarę tanie i dobre repliki, ale że takich nie ma więc się nosi to co jest dość powszechne i dostępne w relatywnie niskiej cenie. Jednocześnie wyraziłem żal, że te rzeczy się niszczą ale nikogo nie namiawiałem do bojkotu oryginałów LWP i zakupu replik po 1000 zł czy więcej.pozdr.J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 o wiec własnie " ;) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 29 Listopad 2005 Share Napisano 29 Listopad 2005 no i tu panowie jest zawsze dylemat:( ale przecież nie każdy piechór miał plecak:)WP regulaminowe i WP z września to dwa inne wojska:( poprostu braki,różnej maści broń,różne rodzaje munduru.A co do cen...musi powstać konkurencja na rynku by takie towary były ogólno dostępne:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 29 Listopad 2005 Share Napisano 29 Listopad 2005 Chyba że chcesz odtwarzać BON, PW i takie inne.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 1 Grudzień 2005 Share Napisano 1 Grudzień 2005 Nie widzę za bardzo problemu w używaniu oryginałów LWP, jeśli szanuje się swoje wyposażenie tak jak to robili polscy żołnierze przed wojną. Nad głowami nie świszczą nam szrapnele i kule, więc sprzęt można zniszczyć chyba tylko głupotą. O zużyciu też nie ma mowy ze względu na częstotliwość wystąpień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.