Skocz do zawartości

Rzeczka- bez strumyka

Rysiek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 105
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Czy to była sugestia, że mógł wpłynąć do jakiejś sztolni? Jeśli tak to schowane tam Vrille chyba sie zamoczyły :-D

Pozdrawiam M7
Napisano
Dokładniej rzeka Walimka. Zapomniałem, że nie każdy tam był.
Magach, no i dlaczego tak piszesz ? Masz dowód, że było inaczej ? Ja mam zdjęcia .
Wybrałbyś się w teren zamiast czytać Witkowskiego.
Bbasia czy Ty byłeś kiedyś w sztolniach przed Walimiem ?
Napisano
Niemozliwe, nie wiem co to za zdjęcia , więc może je bys gdzieś opublikował. Narazie nie wierzę.

papa

a

ps. Żeby było jasne byłem tam wielokrotnie. Z BBasią i Hartmannem nawet złaziliśmy do strumienia.
Napisano
A czy weszliście też do odnogi kanału burzowego prowadzącego w kierunku sztolni ? Spróbujcie nastęnym razem. A czy widzieliście kaskadę nad nową drogą, naprzeciwko wejść do sztolni ? Tamtędy nigdy nie płynął żaden strumyk . Jeśli tego nie widzieliście to marnujecie tylko czas.
Faktycznie, brak strumienia jest b. interesujący. Wyjaśnienie jest jedno. Na dosyć długim odcinku strumień przykryty jest betonowymi płytami. Dzięki temu nie utrudniał prac budowlanych panom Niemcom.

Pazdrawliaju Ric.
Napisano
Rysiu - brak strumienia a jego maskowanie to sa dwie zupelnie rozne i niezalezne od siebie rzeczy :).

Podaj okres wykonania tych zdjec, wowczas bedzie mozna zabrac glos w dyskusji na ich temat :).

Odnosnie Twojego inne postu dotyczacego drogi :) - droga ... byla obudowana..." tzn. prawdopodobnie zamaskowana.

Jezeli posiadasz takie fajne" zdjecia sprawdz czy i gdzie idzie linia kolejowa z walimia :) calkiem dobra zabawa:).

Pozdrawiam

kruku
Napisano
Rysiek piszę tak dlatego, że pewnie by się zaraz zwolennicy tej teorii znaleźli a po drugie wcale nie wykluczam, że tak mogło być :-) Ale tak czy siak żal mi Vrilli ;-)
Napisano
Szanowny Kruku , oglądasz zdjęcie i stwierdzasz, że nie widzisz rzeki. Następnie dochodzisz do wniosku, że została zamaskowana. Taki jest związek przyczynowo skutkowy.
Datę i nawet godzinę wykonania podam wkrótce.
Istniała TYLKO JEDNA DROGA.
W temacie maskowanie twierdzę że w tym rejonie zamaskowane było wszystko.
Zwróć uwagę, że ja opisuję sytuację przed wojną.
Vrille są „cool”.
Ric
Napisano
Znam wypowiedzi byłych więźniów, którzy będąc po wojnie przy sztolniach w Rzeczce, twierdzili, że nie zgadzają im się kierunki wlotów sztolni
Ric
Napisano
Do Kruka
Zdjęcia pochodzą z lat : 1956 i 1974 z tolerancją do 2 wiosen. Moje opinie dotyczą zdjęć z 1974 r.
Zdjęcia z 1956 roku poddaję na razie wnikliwej analizie.
Ric
Napisano
Teren był doskonale zamaskowany. Więźniowie nie moga pamiętać jaki był kierunek wlotów, ani nawet ile tych wejśc było. Patrz wspomnienia więznia który twierdził ze rzeczka miała cztery wejścia-jak więzień mógł zobaczyc czwórkę", jezeli cała dolinka była zamaskowana( tym bardziej widok z drogi).
Napisano
Masz rację. Ale co powiesz na to, że według wspomnień więźnia komanda robocze idąc od strony obozu pracy w Walimiu skręcały w LEWO do sztolni. A powinny w prawo. Dlatego też więzień mógł widzieć faktycznie 4 wejścia. Niestety są zasypane i przykryte nową drogą, tzw. „zbędną”. Reasumując Niemcy przesunęli koryto Walimki po to by w jej miejsce położyć drogę , która skutecznie zapobiegnie próbom ewentualnej eksploracji najważniejszego kompleksu.

Pozdrawiam
Ric
Napisano

Coś się tu nie zgadza. Na niemieckiej stronie Walimia jest fragment mapy Messtischblättern z 1934 r. (http://www.wuestewaltersdorf.de/de/AltePlaene-FS.htm)i dość wyraźnie widać, że już wtedy (przed wojną) były tam DWIE DROGI.

Druga sprawa, może do innego wątku ale trudno, autostrada po niemiecku to AUTOBAHN a nie autobanh".

Napisano
Czyżbyś rozwiązał zagatke? :)

A tak w ogóle to fajnie się czyta wasze wypowiedzi. Zwłaszcza, że nie mam zielonego pojęcia w tej kwestji.

Z poważaniem
polsmol
  • 3 months later...
Napisano
Dotychczas nie interesował mnie ten temat ale gdy osobiscie zobaczyłem oryginalne zdjęcia lotnicze Mathewa z 1974 roku mogę jedynie stwierdzić iż Mathew ma racje i faktycznie na tych zdjęciach nie ma strumyka na odcinku sztolni.
Żadne też drzewa niczego nie zasłaniają a kąt wykonania zdjęć nie wpływa na ewentualne zniekształcenie terenu jak to sugerował ktoś tam.

I to jest nie tylko moje spostrzeżenie a kilku osób, które uczestniczą na tym forum a także te zdjęcia widziały na własne oczy.

Zdjęcia są ogromnej wielkości i nie da się ich pomniejszyć aby zachowac ich dokładność więc nie plujcie się już że Mathew nie może ich tu zamieścić.

Postaram się jeżeli Mathew wyrazi na to zgode zamieścić te zdjęcia na moim serverze wtedy sami się przekonacie.

pozdrawiam
d007
Napisano
Witam , do tej pory nie brałem udziału w dyskusji a posty Mathew'a były dla mnie bardzo kontrowersyjne.
Jednakże wczoraj z innymi widziałem te zdjęcia (między innymi z d007) i potwierdza się to co pisał Mathew wczśniej. Odcinek strumienia przed sztolniami w Rzeczce wygląda jakby go nie było, tzn. zamaskowany czymś(płytami betonowymi ?).
Pozdrawiam
Natan
Napisano
to jest żaden dowód. Retusz fotograficzny może dokonać wszystkiego..........
Poza tym , w 1945 jest strumień w Rzeczce, nagle w 1974 na zdjęciach go nie ma, a teraz znów sobie płynie, tak.........

Panowie zejdźcie na ziemię........
Napisano
Tak się składa, że na studiach zajmowałem się interpretacją zdjęć lotniczych, a w zasadzie analizą budowy geologicznej na ich podstawie - czy omawiane zdjęcia sa wykonane w taki sposób aby mozna je było interpretować pod stereografem ? Wtedy wychodzi" cała rzeźba terenu i wiele innych szczegółów. Jakby co mogę mieć dostep do tego przyrządu.
Pozdr.
JH
Napisano
Panowie piszecie jak zwykle głupoty, albo nie macie tych zdjęć albo nie umiecie ich czytać. Przejrzałem z różych lat zdjecia tego miejsca i wszędzie i niezmieńnie płynie koło sztolni Walimka. Na tych z 1974 też, w załączniu http://www.s34621q.republika.pl

PS. Na mapach przedwojennych i powojennych tez płynie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie