Skocz do zawartości
  • 0

Bandzior,25-ka,okucia i jakaś dziwna czacha ????

BogdanGd

Pytanie

Napisano

Witam Państwa !!! Mam pytanie odnośnie identyfikacji dziwnej czaszki wchodzącej w skład owego całkiem miłego kompletu :)) ?!?!?!? Te ładne znaczki ;) były podjęte z jednego terenu na Mierzeji Wiślanej :)) z tym że bandyta był trafiony w jednej dziurze razem właśnie z tą czachą.
Co Państwo o niej myślą ?!?!?! Czy jest to coś ciekawszego od wyrwanej z krucyfiksu ozdoby :p ?!?!??!
Z góry dziękuję za pomoc !!! Pozdrawiam serdecznie !!!

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam wszystkich!!!
to może ja rozwieje wątpliwości:)
1. znaczki są 100 % orginalne...
2.tak jak jest napisane..chodzi o identyfikacje czaszki ..która była podjęta razem z bandytą..i tego się trzymamy:)
3.waldi550...za 25 była już propozycja 2500 zł....i nie została sprzedana...tego typu odznaki pozostają z reguły u swoich znalazców
4.beaviso..są trzy miejsca na sobieszewie i przynajmniej jedno na mierzeji gdzie tego typu odznaki się pojawiały..nie za często ale jednak...
5.skąd to wszystko wiem??a no dlatego że zaraz wszyscy idziemy na piwo:)
the_tuna squad rules:)
Napisano
drogi panie the tuna

z moich informacji wynika ze Pana squad nie brał udziału w podejmowaniu ani 25 ani band wiec prosze troche pokory !!!:D

pozdrawiam
niedoszły członek squadu :D
Napisano
drogi piotrze zwany ..a może masz za słabe inormacje???zresztą jak zwykle:)...może mamy nowego członka zespołu o którym Ty możesz tylko pomarzyć??
z pozdrowieniami cały The_Tuna squad!!!
Napisano
Panie Piotrze , Pańskie informacje są stare i zazwyczaj zasłyszane z drugiej ręki ( zresztą dowiaduje się Pan tylko o tych sprawach o których chcemy Panu mówić!!! )-także skąd Pan jest taki pewny że żaden z członków owego grona nie uczestniczył w wydobyciu chociaz jednej sztuki z w/w odznaczeń !?!??!?! Nie miał Pan nawet przyjemosci (w odróżnieniu od The_Tuna squad) możliwości nawet potrzymania ich w rękach :))a co dopiero bycia przy ich podejmowaniu z gleby !!!
Pozdrawiam serdecznie i życze poszerzania kolekcji blaszanych znaczków a nie oczerniania ludzi którzy starają się czegoś dowiedziec na owym forum !!!
Kolega w dalszym ciagu oczekuje na jakies info na powyższy temat !!!
Napisano
złoze osobiscie przeprosiny na rece prezesa squadu, mam nadzieje ze ten nietakt bedzie mi wybaczony ---

mam nadzieje ze i ja kiedys dotkne takich odznak :(

pozdr
piotr
Napisano

Witam Państwa !!! Mam pytanie odnośnie identyfikacji dziwnej czaszki wchodzącej w skład owego całkiem miłego kompletu :)) ?!?!?!? Te ładne znaczki ;) były podjęte z jednego terenu na Mierzeji Wiślanej :)) z tym że bandyta był trafiony w jednej dziurze razem właśnie z tą czachą.
Co Państwo o niej myślą ?!?!?! Czy jest to coś ciekawszego od wyrwanej z krucyfiksu ozdoby :p ?!?!??!
Z góry dziękuję za pomoc !!! Pozdrawiam serdecznie !!!

Napisano
Witam
Odznaka po prawej stronie na której jest widoczny miecz z wężami a u dołu czaszka jest to odznaka za walkę z partyzantami nadawana przeważnie dla żołnierzy waffen SS lub oddziałów policyjnych.
Druga odznaka jest to tzw. odznaka bojowa za udział w starciach z nieprzyjacielem tu akurat za 25 starć z wrogiem.
Pytanie czy interesuje Cię wymiana zapraszam na priwa.
Napisano
Szansa trafienia andyty" na Mierzei jest niemal równa zeru... GDYBY to była prawdziwa odznaka to byłby przepiękny strzał. GDYBY.
Napisano
tfffu zle przeczytałem :) kolega nie napisał ze z jednej dziury :D !!!

w kazdym razie niezły miał pomysł o godz 2:26 w nocy --- podgrzac atmosfere zawsze warto :>

daj zdjecia tyłów tych odznak niech beaviso oceni czy sa dobre !!

narta
Napisano
No, jeśli The_Tuna mówi że to prawdziwy egzemplarz, to wierzę i mogę tylko pozazdrościć i szczerze pogratulować znalazcy! Odznak tych nadano ok. 2000 szt. (słownie: dwóch tysięcy sztuk). Nie wiadomo natomiast ile egzemplarzy było wyprodukowanych i oczekujących w sztabach jednostek na nadanie... Teoretycznie nawet prawdopodobieństwo trafienia Ritterkreuza jest kilkukrotnie większe niż BKA.

pozdr, M.
Napisano
w jednej z miejscowosci na mierzeji to chyba kazdy volkssturmista miał banditenabzeichen! na jarmarku slyszalem o gosciu ktory zakopuje takie odznaki a potem jak uslyszy plotke o znalezieniu to cieszy sie jak dziecko. milego dnia!!!
Napisano
Panie Mr Piter wprowadza Pan niepotrzebny zamęt zamiast pomóc w wyjasnieniu nurtującego kolegę pytania -czyli czym właściwie jest owa czaszka która jest pokazana na zdjęciu !!!
Napisano
Jako że znam osobiście ich właściciela powiem tyle ze były zakopane 60lat temu przez niemców i są to 100% oryginały !!! Kto twierdzi inaczej jest w dużym błędzie !!! Pozdrawiam Emil !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie