Skocz do zawartości
  • 0

Bandzior,25-ka,okucia i jakaś dziwna czacha ????

BogdanGd

Pytanie

Napisano

Witam Państwa !!! Mam pytanie odnośnie identyfikacji dziwnej czaszki wchodzącej w skład owego całkiem miłego kompletu :)) ?!?!?!? Te ładne znaczki ;) były podjęte z jednego terenu na Mierzeji Wiślanej :)) z tym że bandyta był trafiony w jednej dziurze razem właśnie z tą czachą.
Co Państwo o niej myślą ?!?!?! Czy jest to coś ciekawszego od wyrwanej z krucyfiksu ozdoby :p ?!?!??!
Z góry dziękuję za pomoc !!! Pozdrawiam serdecznie !!!

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam wszystkich!!!
to może ja rozwieje wątpliwości:)
1. znaczki są 100 % orginalne...
2.tak jak jest napisane..chodzi o identyfikacje czaszki ..która była podjęta razem z bandytą..i tego się trzymamy:)
3.waldi550...za 25 była już propozycja 2500 zł....i nie została sprzedana...tego typu odznaki pozostają z reguły u swoich znalazców
4.beaviso..są trzy miejsca na sobieszewie i przynajmniej jedno na mierzeji gdzie tego typu odznaki się pojawiały..nie za często ale jednak...
5.skąd to wszystko wiem??a no dlatego że zaraz wszyscy idziemy na piwo:)
the_tuna squad rules:)
Napisano
drogi panie the tuna

z moich informacji wynika ze Pana squad nie brał udziału w podejmowaniu ani 25 ani band wiec prosze troche pokory !!!:D

pozdrawiam
niedoszły członek squadu :D
Napisano
drogi piotrze zwany ..a może masz za słabe inormacje???zresztą jak zwykle:)...może mamy nowego członka zespołu o którym Ty możesz tylko pomarzyć??
z pozdrowieniami cały The_Tuna squad!!!
Napisano
Panie Piotrze , Pańskie informacje są stare i zazwyczaj zasłyszane z drugiej ręki ( zresztą dowiaduje się Pan tylko o tych sprawach o których chcemy Panu mówić!!! )-także skąd Pan jest taki pewny że żaden z członków owego grona nie uczestniczył w wydobyciu chociaz jednej sztuki z w/w odznaczeń !?!??!?! Nie miał Pan nawet przyjemosci (w odróżnieniu od The_Tuna squad) możliwości nawet potrzymania ich w rękach :))a co dopiero bycia przy ich podejmowaniu z gleby !!!
Pozdrawiam serdecznie i życze poszerzania kolekcji blaszanych znaczków a nie oczerniania ludzi którzy starają się czegoś dowiedziec na owym forum !!!
Kolega w dalszym ciagu oczekuje na jakies info na powyższy temat !!!
Napisano
złoze osobiscie przeprosiny na rece prezesa squadu, mam nadzieje ze ten nietakt bedzie mi wybaczony ---

mam nadzieje ze i ja kiedys dotkne takich odznak :(

pozdr
piotr
Napisano

Witam Państwa !!! Mam pytanie odnośnie identyfikacji dziwnej czaszki wchodzącej w skład owego całkiem miłego kompletu :)) ?!?!?!? Te ładne znaczki ;) były podjęte z jednego terenu na Mierzeji Wiślanej :)) z tym że bandyta był trafiony w jednej dziurze razem właśnie z tą czachą.
Co Państwo o niej myślą ?!?!?! Czy jest to coś ciekawszego od wyrwanej z krucyfiksu ozdoby :p ?!?!??!
Z góry dziękuję za pomoc !!! Pozdrawiam serdecznie !!!

Napisano
Witam
Odznaka po prawej stronie na której jest widoczny miecz z wężami a u dołu czaszka jest to odznaka za walkę z partyzantami nadawana przeważnie dla żołnierzy waffen SS lub oddziałów policyjnych.
Druga odznaka jest to tzw. odznaka bojowa za udział w starciach z nieprzyjacielem tu akurat za 25 starć z wrogiem.
Pytanie czy interesuje Cię wymiana zapraszam na priwa.
Napisano
tfffu zle przeczytałem :) kolega nie napisał ze z jednej dziury :D !!!

w kazdym razie niezły miał pomysł o godz 2:26 w nocy --- podgrzac atmosfere zawsze warto :>

daj zdjecia tyłów tych odznak niech beaviso oceni czy sa dobre !!

narta
Napisano
No, jeśli The_Tuna mówi że to prawdziwy egzemplarz, to wierzę i mogę tylko pozazdrościć i szczerze pogratulować znalazcy! Odznak tych nadano ok. 2000 szt. (słownie: dwóch tysięcy sztuk). Nie wiadomo natomiast ile egzemplarzy było wyprodukowanych i oczekujących w sztabach jednostek na nadanie... Teoretycznie nawet prawdopodobieństwo trafienia Ritterkreuza jest kilkukrotnie większe niż BKA.

pozdr, M.
Napisano
w jednej z miejscowosci na mierzeji to chyba kazdy volkssturmista miał banditenabzeichen! na jarmarku slyszalem o gosciu ktory zakopuje takie odznaki a potem jak uslyszy plotke o znalezieniu to cieszy sie jak dziecko. milego dnia!!!
Napisano
Panie Mr Piter wprowadza Pan niepotrzebny zamęt zamiast pomóc w wyjasnieniu nurtującego kolegę pytania -czyli czym właściwie jest owa czaszka która jest pokazana na zdjęciu !!!
Napisano
Jako że znam osobiście ich właściciela powiem tyle ze były zakopane 60lat temu przez niemców i są to 100% oryginały !!! Kto twierdzi inaczej jest w dużym błędzie !!! Pozdrawiam Emil !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie