Vis35 Napisano 14 Maj 2003 Autor Napisano 14 Maj 2003 Jestem zainteresowany przedwojennym polskim wyciorem do pistoletu Vis ,czy ktos z poszukiwaczy posiada taki oryginalny?
Gość Napisano 14 Maj 2003 Napisano 14 Maj 2003 Też jestem ciekawy, jak on wyglądał. Znajomi używali przy kaburach taki od tetki.Pozdrawiam
Vis35 Napisano 14 Maj 2003 Autor Napisano 14 Maj 2003 Oto jak wyglada oryginalny wycior do visa, jezeli ktos taki ma to jestem zainteresowany.
Vis35 Napisano 14 Maj 2003 Autor Napisano 14 Maj 2003 Do TDH, moze chcesz sie zamienic na cos?Mozesz napisac do mnie na email prywatny.
Gość Napisano 14 Maj 2003 Napisano 14 Maj 2003 No way brachu...komplet z kabura....nie rozwale calosci, zreszta nie mam drugiego.Popytam, trafiaja sie czasem.
jazlowiak Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 Pistolet, w futerale nosi się na prawym boku na pasie głównym. Futerał nasunięty na pas główny, podtrzymywany przy pomocy paska przełożonego przez lewe ramię; sznur do pistoletu założony przez szyję."Instrukcja troczenia i pakowania kawalerii z 1938 roku.http://www.zurawiejki.prv.pl/
Gość Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 Halo,odbior, tu Ziemia! Mamy 2003r. 1938 juz jakby za nami:-))Jezyk urzedowy wynikajacy z regulaminow dla kawalerii mnie nie dotyczy.Nie jestem w Panskim wojsku, prosze wiec strofowac swoich podopiecznych.Ja mam kabure do visa i futeral do skrzypiec i nikomu nic do tego, jaka terminologia sie posluguje.Komentarz zbyteczny, bo jak sie okazuje kolega Vis wz 35 doskonale zrozumial o co chodzi.Prosze zrozumiec, ze niektorzy z nas chodza po ziemi przy calym szacunku i sentymencie do historii;-))
Vis35 Napisano 15 Maj 2003 Autor Napisano 15 Maj 2003 Do DTH,Chetnie bym zobaczyl ten Twoj komplet z kabura.Wycior jak sie trafi oryginal to chetnie kupie.Futeral na rozpylacz to swietny pomysl, zawsze mozna powiedziec ze sie idzie na koncert do lasu. :)
jazlowiak Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 No cóż - nic dodac niz ująć. Kolega zdaje się ma dość swobodne podejście do historii, a lornetkę którą noszono przed wojną w futerale kolega nosi w kaburze?
Gość Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 Nie nosze lornetki, zadnych futeralow, ani lancy w cholewie.Chcesz sie bawic w wojne to sie baw, dla mnie mozesz nawet galopowac konno po Marszalkowskiej, zas moje podejscie do historii i sposob formulowania pojec pozostaw mnie.Masz zapedy oszoloma i choc to czasem bywa sympatyczne, jednakoz nie w Twoim wydaniu.Popatrz na tytul, a takze czego dotyczyly posty i przy okazji poczytaj podstawy zycia towarzyskiego, masz tu wyrazne luki, a zareczam, ze kazdy oficer 14 pulku obowiazkowo czytal dzielo Vauban & Kurcewicz i jego kanony mial w malym palcu.W przeciwienstwie do Ciebie.Jak dla mnie EOD, nie bede smiecil.Vis 35: zrobie dokladne fotki, to Ci wysle.Kabura jest prawdopodobnie po 4 Batalionie Saperow z Przemysla,bo lezala w graciarni na strychu i zawinieta byla w kawal szmaty z pieczecia tej tresci:4 bat.sap. 1 komp. (doczytalem, ze jednostka pochodzila wlasnie z Przemysla)
Vis35 Napisano 15 Maj 2003 Autor Napisano 15 Maj 2003 Do DTH,Skarby zawiniete w szmate..., poprostu kocham to!Prosze zrob dobre zdjecia kabury,wyciora i pieczeci.Przy okazji... ,jaki bylby sens zeby ktos chowal na strychutylko sama kabure z wyciorem ?Znaczy Vis tez tam byl,mam racje?
Vis35 Napisano 15 Maj 2003 Autor Napisano 15 Maj 2003 Moj ostatni nabytek tez byl zawiniety w szmacie, dokladnie go naoliwilem bo byl zupelnie suchy,chociaz bez rdzy.
bolas Napisano 16 Maj 2003 Napisano 16 Maj 2003 Super stan - moze kiedys sie takiego dochrapie :) A tak z drugiej strony (z całym szacunkiem i ze zrozumieniem słabości do tego tematu)- nie boicie sie prowokować losu pokazując takie ładne zdjęcia rzeczy których posiadania zabrania wyrozumiałe i sprawiedliwe prawo ? Nasze organy ścigania są może ślamazarne i powolne ale chyba w końcu mogą się kiedyś pozbierać do kupy ... Jak już jesteśmy przy temacie polskim - to jakby ktoś z Was miał ładny chlebaczek wz.33 lub ładownice do rkm wz.28 w wersji na 3 magazynki (lewa i prawa) i jeszcze na dodatek chciałby sie jej pozbyć - prosze o info na maila.
bolas Napisano 16 Maj 2003 Napisano 16 Maj 2003 Wracając do wyciora do Visa - wydaje mi się że nie jest problemem jego podrobienie - czy macie jakiś pomysł jak nie dać sie oszukać ?
Hartmann Napisano 16 Maj 2003 Napisano 16 Maj 2003 Przykre jak Ludzie będący po tej stronie barykady obrzucają się błotem i jeden chce być mądrzejszy od drugiegi.Bez zajmowania stanowiska:Hartmann
Gość Napisano 16 Maj 2003 Napisano 16 Maj 2003 Dobrze Lechu gadasz. Sam nie rozumiem tej jednostronnie krytycznej polemiki".
Gość Napisano 16 Maj 2003 Napisano 16 Maj 2003 Vis35, czy możesz mi podesłać na priva trochę fotek tego egzemplarza? HerrMongo@wp.pl Z góry wielkie dzięki!
jazlowiak Napisano 16 Maj 2003 Napisano 16 Maj 2003 Przepraszam wszystkich za obrażenie, chciałem tylko, żeby opisywany przedmiot miał nazwę zgodną z przedwojennym określeniem. Nie będe się już odzywał, bo chyba chyba uraziłem obecnych. Przepraszam, ale to ważne dla mnie, żeby pistolet Vis wz. 35 w futerale tak się nazywał a nie klamka w kaburze". W potocznym języku to to samo, więc może jestem zboczkiem na tym punkcie:-) Znikam i nie przeszkadzam.
Vis35 Napisano 17 Maj 2003 Autor Napisano 17 Maj 2003 To zdjecie zrobilem starym aparatem cyfrowym Kodak DC200,problem polegal na tym ze obiektyw tego aparatu robi ostre zdjecia dopiero z okolo jednego metra odleglosci!Wpadlem na pomysl zeby wykorzystac mala soczewke ze starej lornetki ,ktora przykleilem tasma przylepna (po bokach)bezposrednio na obiektyw.Uzyskalem bardzo ostre zdjeciaz odleglosci 4 cm! Mozna tez przykladac zwykle duze szklo powiekszajace, moze ta informacja sie komus przyda?
bjar_1 Napisano 9 Kwiecień 2015 Napisano 9 Kwiecień 2015 Mega kotlet, ale nie chciałem nowego wątku zakładać (a przy okazji ten można przenieść do WP II RP):takie pytanie mam odnośnie wyciorów - czy Niemcy produkowali je do pistoletów okupacyjnych"? Jeśli tak, to czy były produkowane z mosiężnego pręta jak przedwojenne?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.