Skocz do zawartości

jakie to mundury?

piters

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Kolejne pytanie do znawców tematu.
Wpadło w moje ręce takie oto zdjęcie. Jakie to mundury (zwłaszcza ten z lewej; ten z prawej - piechota?) i z jakiego okresu mogą pochodzić? czy może to być wojna 1920 czy raczej później?
Pozdrawiam

Napisano
Ten z prawej ma chyba austryjackie sztylpy - tak to się chyba nazywa. Co do okresu, to nie jestem pewien, ciekawe są te ciemne oznaki stopni.
Pozdrawiam
Napisano
No pięknie... czyli rozumiem że mamy datowanie.
Pani, która przyniosła mi to zdjęcie mówiła, że jest z wojny bolszewickiej". Niestety cały podpis na odwrocie był zamazany - jej rodzina należała do konspiracji i po wojnie często nachodziło ich NKWD i UB... Wolałem się upewnic.
Może jeszcze jakieś uwagi do umundurowania?
Dzięki i pozdrawiam
Napisano
Dla mnie całe zdjęcie jest b. ciekawe, bo jeśli jest ono z początków Niepodległej to: podoficer z prawej ma - moim zdaniem - zmodyfikowany mundur wz. 19 tj. z doszytymi kieszeniami na piersiach. O tym, że jest to wz. 19 świadczy wysoki kołnierzyk i pięć guzików. Ponadto ma pas na dwa bolce, co sugerowałoby oficerski element umundurowania, ale z kolei jest bez koalicyjki. A jakiz to mundur ma podoficer z lewej? Czy też wz 19? To jakie są guziki do niego przyszyte, bo jakieś dziwnie duże. No i ma dwa guziki na mankiecie. Hmmm...
pozdr
w
Napisano
Sztylpy były równiez noszone w jednostkach saperów np. 1 Pułk Saperów Kolejowych (później 1 Bat. Mostów Kol.)z Krakowa. Na zdjęciach z tej jednostki widziałem również, że bluzy polowe w wersji rozpinanej tylko do pasa były uzywane z wysokim kołnierzykiem z łapkami z wężykiem jako mundur garnizonowy, a właśnie te bluzy miały 2 guziki na rękawie. Może to było częściej stosowane ?
Napisano

skoro takie zainteresowanie tymi guzikami to daję gościa z lewej w skali 1:1. teraz widać na nich jakiś wzór.
niestety za bardzo nie mam możlwości powiększyć jeszcze bardziej bo zdjęcie zeskanowałem i oddałem wlaścicielce - niestety oryginał był nieco uszkodzony co widać.

Napisano
Jhaken - te bluzy polowe to tzw. gimnastiorki, ale w niczym nie przypominają munduru ze zdjęć pitersa bo i z drelichu są i kieszeń na zakładkę przez środek mają, ale na mankietach faktycznie guziki dwa. Muszę poszukać w chacie bodaj 2 nr ,,Do Broni!'' w którym Paweł Sajewski opisał odmiany munduru wz.19, m.in. z sześcioma guzikami. Może wspominał też o dodatkowych kieszeniach?
Bron biała była obowiązkowo noszona przy mundurze wyjściowym - oficerowie szabla, podoficerowie/szeregowi bagnet. Ale ten temblak? Do bagnetu? hmmm... coraz to ciekawsze te zdjęcie :-)
Napisano
To raczej nie jest odmiana wz. 19 tylko jakiś mundur z demobilu alianckiego. Wtedy była wielka bieda w wojsku i jest wysoce wątpliwe, aby ktoś przerabiał mundur. Choć oczywiście byli i tacy, którzy dla fasonu zrobiliby dużo i mieli na to pieniądze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie