piters Napisano 4 Listopad 2005 Autor Napisano 4 Listopad 2005 Witam!Kolejne pytanie do znawców tematu.Wpadło w moje ręce takie oto zdjęcie. Jakie to mundury (zwłaszcza ten z lewej; ten z prawej - piechota?) i z jakiego okresu mogą pochodzić? czy może to być wojna 1920 czy raczej później?Pozdrawiam
Boruta Napisano 4 Listopad 2005 Napisano 4 Listopad 2005 Ten z prawej ma chyba austryjackie sztylpy - tak to się chyba nazywa. Co do okresu, to nie jestem pewien, ciekawe są te ciemne oznaki stopni.Pozdrawiam
Lokomotywa Napisano 4 Listopad 2005 Napisano 4 Listopad 2005 prawdopodobnie podchorązy kawalerii(w sztylpach) i podchorązy piechoty
polsmol Napisano 4 Listopad 2005 Napisano 4 Listopad 2005 Ciemne oznaki stopni (karmazynowe) obowiązywały podczas wojny Polsko-Sowieckiej.
piters Napisano 5 Listopad 2005 Autor Napisano 5 Listopad 2005 No pięknie... czyli rozumiem że mamy datowanie.Pani, która przyniosła mi to zdjęcie mówiła, że jest z wojny bolszewickiej". Niestety cały podpis na odwrocie był zamazany - jej rodzina należała do konspiracji i po wojnie często nachodziło ich NKWD i UB... Wolałem się upewnic. Może jeszcze jakieś uwagi do umundurowania?Dzięki i pozdrawiam
wędrowiec39 Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Dla mnie całe zdjęcie jest b. ciekawe, bo jeśli jest ono z początków Niepodległej to: podoficer z prawej ma - moim zdaniem - zmodyfikowany mundur wz. 19 tj. z doszytymi kieszeniami na piersiach. O tym, że jest to wz. 19 świadczy wysoki kołnierzyk i pięć guzików. Ponadto ma pas na dwa bolce, co sugerowałoby oficerski element umundurowania, ale z kolei jest bez koalicyjki. A jakiz to mundur ma podoficer z lewej? Czy też wz 19? To jakie są guziki do niego przyszyte, bo jakieś dziwnie duże. No i ma dwa guziki na mankiecie. Hmmm...pozdrw
Jhaken Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Sztylpy były równiez noszone w jednostkach saperów np. 1 Pułk Saperów Kolejowych (później 1 Bat. Mostów Kol.)z Krakowa. Na zdjęciach z tej jednostki widziałem również, że bluzy polowe w wersji rozpinanej tylko do pasa były uzywane z wysokim kołnierzykiem z łapkami z wężykiem jako mundur garnizonowy, a właśnie te bluzy miały 2 guziki na rękawie. Może to było częściej stosowane ?
Jhaken Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 O na tym zdjęciu to widać : http://www.odkrywca-online.pl/picsforum12/hq7.jpg
piters Napisano 7 Listopad 2005 Autor Napisano 7 Listopad 2005 skoro takie zainteresowanie tymi guzikami to daję gościa z lewej w skali 1:1. teraz widać na nich jakiś wzór.niestety za bardzo nie mam możlwości powiększyć jeszcze bardziej bo zdjęcie zeskanowałem i oddałem wlaścicielce - niestety oryginał był nieco uszkodzony co widać.
piters Napisano 7 Listopad 2005 Autor Napisano 7 Listopad 2005 ...i gość z prawej do kompletu. pozdrawiam Kolegów!
piters Napisano 7 Listopad 2005 Autor Napisano 7 Listopad 2005 ej, a co temu z prawej zwisa z boku? szabla? bagnet? kordzik?
piters Napisano 7 Listopad 2005 Autor Napisano 7 Listopad 2005 no... dałem właściwy fragment i widzę że szabla odpada :)))
wędrowiec39 Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Jhaken - te bluzy polowe to tzw. gimnastiorki, ale w niczym nie przypominają munduru ze zdjęć pitersa bo i z drelichu są i kieszeń na zakładkę przez środek mają, ale na mankietach faktycznie guziki dwa. Muszę poszukać w chacie bodaj 2 nr ,,Do Broni!'' w którym Paweł Sajewski opisał odmiany munduru wz.19, m.in. z sześcioma guzikami. Może wspominał też o dodatkowych kieszeniach? Bron biała była obowiązkowo noszona przy mundurze wyjściowym - oficerowie szabla, podoficerowie/szeregowi bagnet. Ale ten temblak? Do bagnetu? hmmm... coraz to ciekawsze te zdjęcie :-)
wędrowiec39 Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 miało być: kieszeni na zakładkę przez środek NIE mają :-)pozdrw
polsmol Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 To raczej nie jest odmiana wz. 19 tylko jakiś mundur z demobilu alianckiego. Wtedy była wielka bieda w wojsku i jest wysoce wątpliwe, aby ktoś przerabiał mundur. Choć oczywiście byli i tacy, którzy dla fasonu zrobiliby dużo i mieli na to pieniądze.
Boruta Napisano 15 Listopad 2005 Napisano 15 Listopad 2005 Ten bagnet z boku, to pewnie mannlicher podoficerski.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.