oldman Napisano 3 Listopad 2005 Autor Share Napisano 3 Listopad 2005 Spokojnie, chodzi o mundury współczesne...Dnia 02.11.2005 weszło w zycie Rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej (tzn. byłego ministra, nie obecnego) z dnia 19.10.2005 w sprawie zakazu używania munduru wojskowego lub jego części (Dziennik Ustaw Nr 216 poz. 1827) Rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej. Generalnie, jak sama nazwa wskazuje, osoby nieuprawnione (czyli nie żołnierze) nie mogą zgodnie z prawem nosic pasa wojskowego, sznura galowego - o mundurze polowym nie wpominając.Pełny tekst rozporządzenia tu: http://www.infor.pl/dzienniki_ustaw Taka ciekawostka prawna - ku przestrodze rekonstruktorow, poszukiwaczy oraz innych milosnikow militariow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hans85 Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 czy ich (piiiiiiiiiii)Jak za komuny,pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Fajne...Pamiętam jak za komuny" w 1987 na dworcu w Gorzowie przyczepili się do mnie SOK-iści o górę od mora. Spisali i kazali oddać na WSW... Wtedy się tym nie przejełem to i teraz w demokracji" nie mam zamiaru.Pozdrawiam wszystkich mających w d...e Ministra Obrony Narodowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Z jednej strony to debilizm a z drugiej...jak czasem widze pajaca całego ubranego w mundur polowy WP -Buty,pasek itd..(niewiadomo czy żołnierz czy nie) do tego 100 naszywek wszelkiego rodzaju...idzie taki po mieście i robi kiche.A mundur to mundur ,gwałcić go niemożna.Ale czy ta ustawa zakazuje noszenia mundurów WP czy ogólnie wojskowych(USA,Bundeswehra,itp) bo ja juz niewiem...ciekawe jak będzie z egzekwowaniem prawa :].Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldman Napisano 3 Listopad 2005 Autor Share Napisano 3 Listopad 2005 WP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 prawda jest taka, współczesne krowy" są poprostu buraczane!!! wole paradować w KBW-u:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 hehe przeciez wiekszac polskich poszukiwaczy posiada polskie mundurki :) no niezle sie narobilo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 po zapoznaniu się z w.w ustawą mam wrażenie że jedyne co ewentualnie można się przyczepić np. do rekonstrukcji WP 1939 to do rogatywek garnionowych bo są b. podobne do obecnych i ew. oznak stopni ... nic więcej raczej nie pasuje do ustawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 no nie koniecznie Bolek, mowa jest ogólnie o rogatywce- nawet bez rozróżnienia czy z orłem czy bez, inaczej niż przy beretach ;), a wz. zdaje się 82? jakiś taki podobny do wz. 37 :)- ale o furażerkach zapomnieli ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 cholera, to juz moraczy nie mozna uzywac, a tak fajnie sie w nich cioralo" :( Ja jak chodzilem do wojskowej, to mialem zgode dowodcy jednostki w T. G na noszenia munduru WP wraz z insygniami... aLe tylko z legitka szkolna... szkoda ze to bylo 3 lata temu :(Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Bzdura! Nie jest to nowy przepis, nic nie zmienili. Taki same prawo odnośnie umundurowania(choć może inaczej zapisane) obowiązywało od upadku komuny, wcześniej też nie można było nosić żadnego elementu munduru! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 mozna bylo nosic, ale bez insygni panstwowych i wojskowych (stopni, naszywek etc) (przynajmniej ja tam mysle) teraz to juz chyba calkowity zakaz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Teoretycznie nadal nie można - stanowił o tym kodeks wykroczeń i nadal stanowi, tylko że przepis nieco zmartwiał. Nie wiem jaką sankcję przewiduje ta ustawa z 1978 na podstawie, której wydano to rozporządzenie- jeśli nie ma innej sankcji to wracamy do kodeksu wykroczeń i nihil novi.. ale coś podejrzanie dziwne poruszenie to rozporządzenie wywołało, np. u handlarzy na allegro piszących, że mają US-y na słonia, ale poza allegro to mogą sprzedać normalne rozmiary --- dziwne ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike Kovalski Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Myślę, że może to w małym stopniu utrudnić zabawę reenactorom polskim, gdyż nie które elementy umundurowania są podobne, ale myślę też że żaden patriota nie zabronił by nosić orzełka na berecie, czy rogatywce. Była władza niestety rzuciła kłody pod nogi, ale głównie rekonstruktorom polskim, których powinna wspierać. Ta ustawa jest nowa bo podpisał ją Jerzy Szmajdziński. Rozporządzenie z dnia 19 października 2005 roku! Tak samo post komuna Millera zrobiła nam z bronią hukową i dekowaną. O poszukiwaczach nie wspomnąc. Myślę, że wszystko wróci kiedyś do normy. Chociaż PiS nie jest wzorowy. Wreszcie skończył się koszmar tamtej władzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Mike, choć nie wierzę w żadną spiskową teorie ;) - to tu mam jakieś wrażenie, że możesz mieć rację- skąd np. tu rogatywka polowa, skoro nie ma jej o ile się nie mylę w regulaminowym zestawie munduru wz. 93? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 ha to ja przegapiłem furażerki- przeczytałem jeszcze raz i są i garnizonowe i polowe ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Istniejące w tej chwili przepisy nie zabraniają noszenia mundurów historycznych - wałkujemy to w kawalerii od wielu lat. Jeżeli ktos nosi mundur zgodnie z przepisamy z lat które odtwarza, to nikt mu niczego nie może zarzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 4 Listopad 2005 Share Napisano 4 Listopad 2005 Faktyczna kapa z tym rozporządzeniem. genralnei to mam to gdzieś...dalej będe chodził w uesach :Pd007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 5 Listopad 2005 Share Napisano 5 Listopad 2005 A ja od zawsze chodze w polskim moro (bez pasa, naszywek i innych dystynkcji) i nie mam zamiaru tego zaprzestać. Nie raz na ulicy mijałem policjanta czy wojskowego, oraz niejednokrotnie przychodziłem koło jednostki wojskowej i nigdy nikt nie miał nic do mnie... Tak samo dzisiaj przez calutki dzień łaziłem po mieście w pełnym mundurze (kurtka, spodnie - buty zostały w domu :)) i nikt się nie czepiał. Tak więc teoretyczna ustawa to jedno, praktyczne noszenie to drugie. Zresztą wyobrażacie sobie survivalowców w lesie w czymś innym niż moro? bo ja nie...Eh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanW Napisano 5 Listopad 2005 Share Napisano 5 Listopad 2005 Przepisy mundurowe o ochronie munduru" itp zawsze były. Teraz istnieje on w zmienionej formie. W czsie stanu wojennego baczniej zwracano na to uwagę , mojemu koledze zimą zabrano panterkę" na ulicy. A kto teraz ma sie tym zajmować? Policja? Mało to mają zajęcia . No chyba że pod nowymi rządami nowego Komendanta Głównego :) :) :) Kolejny martwy przepis. Agencja Mienia Wojkowego jeździła po kraju i handlowała sortami mundurowymi , wojacy chodzili w łatanych ciuchach a nowe szły do ludzi. A teraz znowu zmieniaja rozporzadzenie ? Paranoja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werning Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 Znowu jakas g... ustawa. Tego pana co się pod tym podpisał powinni zakazać za to co zrobił z WP. A jeśli tak mu zależy na mundurach to powinien zakazać ich uzywania ale przez armię. Jakość mundurów polowych jest żałosna kto za to odpowiada? Kto odpowiada za wyrzucanie pieniędzy w błoto na niemal coroczne drobne zmiany w mundurach wyjściowych które pociągają zmiany całych sortów przez kadrę. Ktoś na tym zarabia przecież. Tego pan minister nie widzi? A jeśli już to zwróćcie uwagę teraz 11 listopada jak szef sztabu pan gen. P.... przestrzega przepisów mundurowych i nosi jedną rękawiczkę na a drugą w ręce. Co z tego że prezydentowi ręke podaje? Nawet dla niego nie powinien jej sciągac wojsko to nie salony. Ale wiadomo że górne stołki obsadza się marionetkami. Mam w d.... tą ustawę jak i coraz bardziej ten kraj i przestaje mnie ruszać orzeł w koronie. A to kolejny martwy przepis niestety świadczący o inteligencji tej bandy sejmowej. Zgadzam się co do uzywania całych kompletów i robienia z siebie pseudożołnierzy jak wspomniał Maćko. A teraz wszyscy uważajcie bo żandarmeria napewno będzie sprawdzać nawet skarpetki :P Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 22:51 06-11-2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 6 Listopad 2005 Share Napisano 6 Listopad 2005 Hehehe, dobrze powiedziane. Czyzby kolega mundurowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopi Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 Witam.Dla mnie nie ma bólu. Wolę chodzić w US albo BW bo polskie kamo po kilku wypadach wygląda jak wór. A co do rekonstrukcji to nie ma się przejmować bo ostawa dotyczy aktualnego zatwierdzonego przez MON wzoru munduru uzywanego przez WP. Stere typy i wzory umundurowania można nosić bez przeszkód.PozdrawiamKopi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werning Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 Proszę o wyjaśnienie dlaczego mój post został zmieniony przez moderatora polsmol?? Tylko jakieś sensowne proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grhszwadron Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 Teraz jeszcze to no jak tak można?! czy nie mogli by pomyśleć o czymś innym w tym rządzie o tym że niektórym brakuje jedzenia. Mam nadzieję że nowy minister chociaż uchyli niektóre punkty bo w tej chwili odpadają nam 1 oficerki są używane przez kompanie reprezentacyjną2 płaszcze używane przez w/w3 furażerki4 rogatywkiale nie zabraniają nosić pasa żołnierskiego WP wymienili tylko pas MW. To jest debilizm Szajdziniski chciał jeszcze na koniec dobić nas po poprzednich ustawach mam nadzieję że go popieści i to porządnie.A co najlepsze Agencja Mienia Wojskowego sprzedaje teraz ze zdwojoną siłą robią promocje żeby się pozbyć mundurów które im zalegają a zdrugiej strony ta ustawa. Szkoda że nie mamy kogoś kto krzyknie Veto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.