haupttman Napisano 2 Listopad 2005 Autor Napisano 2 Listopad 2005 Witam, i mam prośbę do znawców blaszek. Jnf.Btl - to oczywiście wiem co oznacza, ale Aserb? Czy jest tak jak myślę i nosił go skośnooki ochotnik? Czy ktoś ma jakąś podobną blaszkę, lub wie coś na temat tego batalionu?pełny skrót:Aserb.Jnf.Btl.818
haupttman Napisano 5 Listopad 2005 Autor Napisano 5 Listopad 2005 Wielkie dzięki kolego, nie spodziewałem się tak wyczerpujących wypowiedzi na temat tej blaszki!PS:Jest z miejsca gdzie trzymano właśnie jeńców z powstania! Ciekawa historia
haupttman Napisano 6 Listopad 2005 Autor Napisano 6 Listopad 2005 Wracając do 818 batalionu, i mojej połówki neśmiertelnika, to mam na jej temat ciekawą hipotezę! W związku z tym że została znaleziona na schaberplatz w stalag 344, gdzie właśnie przebywali jeńcy z powstania Warszawskiego, to według mnie blaszke miał któryś z powstańców jako swoje trofeum! I w trakcie grzebania po kieszeniach" wylądowała w ziemi!? Co wy na to?
coriolan Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 --->bjar_1Da się powiązać nieśmiertelnik Azera batalionu 817 z kotła" Ruski Bród z użyciem tam przez Niemców tej jednostki.Batalion 817 nie stacjonował po zakończeniu szkolenia w Jedlni w Krakowie,jak było to z batalionami 818 i 819 http://149.156.142.12/rudawa/krakau/zestawienie.htmJedlnia leży w ówcz. Dystrykcie Radomskim GG,którego dowództwo SS i Policji często korzystało z batalionów Legionu Kaukaskiego - w tym azerskich w antypartyzanckich akcjach.Bataliony kaukaskie" stacjonowały też w Puławach.Jestem pewny,że w okresie walk z ACz w rejonie Ruskiego Brodu użyto wszystkiech dostępnych jednostek,w tym batalionu azerskiego 817,skoro znalazłeś w kotle" nieśmiertelnik z tej jednostki.Przydatne mapy : http://mapa.szukacz.pl
bjar_1 Napisano 4 Listopad 2005 Napisano 4 Listopad 2005 Corolian - masz super informacje! Wiesz może coś o 817 Azerbejdżańskim? Proszę o pomoc!pozdrawiam!
bjar_1 Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 Corolian - wielkie dzięki za informacje! Na Ruskim Brodzie rzeczywiście była niezła mieszanka jednostek ,pojedynczy nieśmiertelnik z 817 Azerb. świadczy albo o udziale tego batalionu w walkach w kotle" albo był to poprostu pojedynczy ,zabłąkany żołnierz... Dla sprostowania - niesmiertelnik z 817 Azerb. nie jest mój :)Dzięki jeszcze raz za informacje!pozdrawiam!
haupttman Napisano 2 Listopad 2005 Autor Napisano 2 Listopad 2005 Witam, i mam prośbę do znawców blaszek. Jnf.Btl - to oczywiście wiem co oznacza, ale Aserb? Czy jest tak jak myślę i nosił go skośnooki ochotnik? Czy ktoś ma jakąś podobną blaszkę, lub wie coś na temat tego batalionu?pełny skrót:Aserb.Jnf.Btl.818
Domino(*) Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 Aser. = aserbeidschanischAserbeidschanisch Infanterie Bataillon 818czyli 818 azerbejdzański batalion piechoty.numer żołnierza 973Pzdr
DTH Napisano 5 Listopad 2005 Napisano 5 Listopad 2005 Wymienione pulki zaczynaja sie od cyfry 8. A co wobec tego ze 111 pulkiem azerskim, ktorego czesc pod dowodztwem Wernera Scharrenberga walczyla w Powstaniu Warszawskim?
acer Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 Tak to Azer. Wsławili się wyjątkowo krwawymi mordami w czasie powstania. Wyjątkowo dzika horda.
Pytanie
haupttman
Witam, i mam prośbę do znawców blaszek. Jnf.Btl - to oczywiście wiem co oznacza, ale Aserb? Czy jest tak jak myślę i nosił go skośnooki ochotnik? Czy ktoś ma jakąś podobną blaszkę, lub wie coś na temat tego batalionu?
pełny skrót:Aserb.Jnf.Btl.818
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.