finucha Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 hejmojego dziadka brat zginal pod Huminem.Mam jego zdjecia.Niestety nie wiem w jakim carskim pulku sluzyl.Na cmentarzu w miejscowosci zktorej pochodzil rodzina wystawila mu symboliczny grob.Jak ktos jest zainteresowany moge wkleic fotki pozdr
pongo Napisano 16 Luty 2009 Autor Napisano 16 Luty 2009 dawaj. wszystko co zwiazane z walkami w Puszczy Bolimowskiej mile widziane :)
jeremiahjohnson Napisano 18 Luty 2009 Napisano 18 Luty 2009 Właściwie to chyba w każdym okopie i w każdej ziemiance ktoś już szukał ,ale nie wszędzie dokładnie . Sam w zrytych okopach miałem duże nie kopane sygnały , po mnie poprawiali i zdarzało się że sam po sobie poprawiałem z jeszcze lepszym skutkiem niż za pierwszym razem . Tak , niektóre okolice są bardzo skotłowane , ale jest jeszcze coś takiego jak ziemia niczyja . Są takie miejsca gdzie okopy wrogich armii oddalone są od siebie po 100 - 150 m . i między nimi czasem trafia się na ślady po poległych ( kości , klamry ,amunicja ,krzyże prawosławne i inne przedmioty osobiste ). Ale niestety nie trafia się tego tak często jak by to wynikało z tego tekstu . Na pewno najmniej przeszukanym terenem są najbliższe okolice Bartnik , życzę szczęścia ale tam chyba każdy wykrywacz zwariuje , im bliżej wieży telewizyjnej tym gorzej . Tak więc żeby trafić na jakieś możliwe miejsca , trzeba zjechać całą puszczę wzdłuż i wszerz i wykonać wiele , wiele wypraw często wracając na pusto .Nie załamuj się pongo , mi to zajęło parę lat i itak jeszcze wszystkiego nie zwiedziłem i nie poznałem.
cyp Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 i wy się dziwicie, że poszukiwania są w tym kraju nielegalne? ech... jak się czyta takie rzeczy, jak powyżej, to człowieka szlag trafia: pazerność, niefrasobliwość, brak szacunku dla otoczenia. Myślałem, że to jest hobby, a nie obsesja...Mam nadzieję, że chociaż jak znajdujecie ludzki szkielet, to go nie ograbiacie ze wszystkiego, co ma na sobie.
jeremiahjohnson Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Kolego cyp .Wiem że twój komentaż dotyczył dwóch usuniętych postów ale chciałem ci powiedzieć że chodzę ze sprzętem prawie 20 lat , widziałem już rozkopane groby jak również nie zasypane doły i jestem na tym punkcie bardzo uczulony .
jeremiahjohnson Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Powinno być komentarz a nie ...taż . To przez te emocje .
feld Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 W zasadzie kazde hobby jest swego rodzaju obsesją..
elpasys Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Do postu z dnia 2003-05-12 09:28:00 kol. Jazlowiak'a dokładam współczesne zdjęcie obelisku znajdującego się na cmentarzu 1-wojennym w miejscowości Humin. Dziwi mnie, że przy drodze nie ma żadnej tablicy informacyjnej.
elpasys Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 U podnórza obelisku znajduje się płyta (prawdopodobnie nagrobna) z nazwiskiem ochotnika D. Buchwald, który tutaj zginął.
brodaamor Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 To też jest Puszcza Bolimowska i kilka metrów od tego dołka jest również obelisk. Zapracowany odkrywca" nawet baterii nie zdążył sprzątnąć. Niebawem na aukcji powinny pojawić się niemieckie klamry z I WŚ
jeremiahjohnson Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 Ty lepiej uważaj na takie komentarze , bo jak na tym forum zwróciłem komuś uwagę na zostawianie po sobie dołów ( nawet bez podania konkretnej osoby ) , to tak mi przys... że musiałam jak najszybciej wycofać posta .
obert8 Napisano 17 Kwiecień 2009 Napisano 17 Kwiecień 2009 jesli rozkopal mogile to jest FIUTEM nie poszukiwaczem
jeremiahjohnson Napisano 17 Kwiecień 2009 Napisano 17 Kwiecień 2009 Na szczęście nie była to mogiła tylko zwykłe doły w ziemiankach . Może po tej historii zostawia po sobie porządek .A jeśli chodzi o groby to szkoda że kiedyś jeszcze nie woziłem ze sobą aparatu fot. ale np. w Kurdwanowie , w zarośniętym wtedy cmentarzu ( nie wiem jak teraz ) centralnie w mogile , był idealnie prostokątny dół , długości niskiego człowieka i głębokości do pasa .Z kolei niedawno , doszły mnie słuchy , że w tymże lesie , w dołach po ekshumacyjnych ktoś zrobił bydło , zostawiając duże , nie zasypane doły . Podejrzewam ( jestem pewien ) że takie rzeczy będą działy się cały czas . Dzieją się zresztą już od czasów starożytnych .
rysio Napisano 2 Lipiec 2009 Napisano 2 Lipiec 2009 Jest jeszcze zapomniany cmentarz pochodzący z tamtego okresu , o którym mało kto wie w okolicach klasztoru w Miedniewicach, Między klasztorem, a niedokończoną trasą na olimpiadę w Moskwie w 80' roku jest teren zarastający krzakami, ale widać jeszcze krzyż. Bracia w klasztorze zgromadzili wszystko co znalezione zostało przez miejscowych ludzi w katakumbach.
Marcin_21_2009 Napisano 28 Styczeń 2013 Napisano 28 Styczeń 2013 Trochę odświrzę wątek minowice rok temu na cmentarzu w Kurdwanowie (ten w lesie)jakiś niemiec wziął żulków spod sklepu dał im łopady. Z relacji jednego wynikało,że na środku pod kamieniem wykopali skrzynie, lecz co w środku bylo to nie wiadomo po tym wszystkim odjechał. Odwiedziłem to miejsce nawet dół nie był zasypany widać było prostokątne odciśnięcie w ziemi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.