crazyazbest Napisano 10 Maj 2003 Autor Share Napisano 10 Maj 2003 Dziwne działo samobieżne na podwoziu czwórki , chyba zbrojne w armatę 105 mm . Ktoś wie jak się to fachowo nazywa? Azbest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazyazbest Napisano 10 Maj 2003 Autor Share Napisano 10 Maj 2003 Naprawdę nikt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 10 Maj 2003 Share Napisano 10 Maj 2003 Zobacz ten link:http://www.achtungpanzer.com/sel105.htm#pzjag10.5cm K18 auf Panzer Selbstfahrlafette IVaDickermax"Może być to?Originally, two prototypes were assigned to Panzerjager Abteilung 521 in preparations for upcoming attack on Gibraltar. At the beginning of Operation Barbarossa, both were assigned to 3rd Panzer Division and were troop tested. One of them was lost when its ammunition exploded (as reported it was then captured the Soviets) and the second one was brought back to the factory in October of 1941. The further fate of the surviving vehicle is unknown. Both prototypes proved to be very effective against Soviet KV-I, KV-II and T-34 tanks."pozdr,M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 10 Maj 2003 Share Napisano 10 Maj 2003 Witam!Trochę to przypomina Hummela (Trzmiel), ale ma inną lufę i nie ma kilku części".Pozdrowieniabartekl23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Maj 2003 Share Napisano 10 Maj 2003 Bartek, a zadałeś sobie trud kliknięcia w podany przeze mnie link i porównania dwóch fotek, zanim napisałeś, że trochę przypomina to jakiś tam zupełnie niepodobny pojazd?Po co wprowadzać pytającemu mętlik?Ja dalej czekam na kogoś, kto porówna fotke pierwotną z tą przytoczoną przeze mnie. Zwróćcie uwagę na lufę, jej osadzenie, kształt załamań wieży", jej spływ. Wg mnie to jest to. pozdrawiam,M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 10 Maj 2003 Share Napisano 10 Maj 2003 Dickermax" bez dwóch zdań, to jedno z najbardziej zdjęć tego pojazdu. To i Sturer Emil" to najmniej znane niemieckie działa samobieżne.BTW w ostatnich miesiącach na e-bay było kilka zdjęć wraka Dickermax" który eksplodował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 10 Maj 2003 Share Napisano 10 Maj 2003 Spokojnie, spokojnie, nikomu nie chciałem robić mętliku w głowie. Sorki Azbest za tą informację... a tak poza tym po co te nerwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazyazbest Napisano 11 Maj 2003 Autor Share Napisano 11 Maj 2003 Dzieńki za pomoc . A tak w ogóle to tak się składa , że wiem jak wygląda Hummel ... .Tak w ogóle to się zastanawiam dlaczego mimo skuteczności w zwalczaniu sowieckich czołgów nie uruchomiono produkcji seryjnej tego wozu np. zamiast StuG-a IV. Azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 11 Maj 2003 Share Napisano 11 Maj 2003 ja slyszalem jeszcze o jednym dizale, ktore mialo mozliwosc zdejmowania wierzy i umieszczania jej na trwalej fortyfikacji, jeden egzemplaz zdaje sie jest w stanach, ma ktos moze zdjecia tego cacka albo wie jak to sie nawywalo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 11 Maj 2003 Share Napisano 11 Maj 2003 [Frozzer:]Polecam oczywiście stronkę http://www.achtungpanzer.comJest tam też o tym pojeździe, o który się pytasz - z demontowalną wieżą, którą można było osadzić na stałym stanowisku, a podwozia używać np. jako wóz amunicyjny.http://www.achtungpanzer.com/wafft.htm#heuZwało się toto: 10.5cm leFH 18/1 L/28 auf Waffenträger GW IVb Heuschrecke 10"[Bartek:]Tak myślałem, że odbierzesz ten komentarz jako nerwowy. Nie, nie o to chodziło - ja jestem pokojowy człowiek :) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Maj 2003 Share Napisano 11 Maj 2003 Dla scislosci - bylo jeszcze kilka innych prototypow lub planow Waffentrager'a - na chyba wszelkich mozliwych podwoziach:od PzKpfw 38(t) po PzKpfw V (w tym takze na Pz Sf IVc).Niektore tylko wyszly poza sfere projektowa.Najciekawsze byly chyba 10.5 cm leFH43(K) Waffentrager auf Pz Sf IVc konstrukcji Krupp'a(jeden prototyp), 10.5cm leFH auf Leopard Waffentrager(projekt), co najmniej dwa prototypy na podwoziach PzKpfw V(Krupp oraz Rheinmetall), Leichte PzH 18/40/2 auf Geschutzwagen III/IV (Sf)(prototyp - Deutsche-Eisenwerke), 10.5 leFH18/1(Sf) auf Geschutzwagen IVb (seria eksperymentalna bodajze osmiu pojazdow pod koniec 1942 wyprodukowana przez Krupp'a).Mozna te liste wydluzyc...PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
crazyazbest
Dziwne działo samobieżne na podwoziu czwórki , chyba zbrojne w armatę 105 mm . Ktoś wie jak się to fachowo nazywa? Azbest.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.