Skocz do zawartości
  • 0

co to ?...pomocy

crazyazbest

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Zobacz ten link:
http://www.achtungpanzer.com/sel105.htm#pzjag
10.5cm K18 auf Panzer Selbstfahrlafette IVa
Dickermax"
Może być to?

Originally, two prototypes were assigned to Panzerjager Abteilung 521 in preparations for upcoming attack on Gibraltar. At the beginning of Operation Barbarossa, both were assigned to 3rd Panzer Division and were troop tested. One of them was lost when its ammunition exploded (as reported it was then captured the Soviets) and the second one was brought back to the factory in October of 1941. The further fate of the surviving vehicle is unknown. Both prototypes proved to be very effective against Soviet KV-I, KV-II and T-34 tanks."

pozdr,M

Bartek, a zadałeś sobie trud kliknięcia w podany przeze mnie link i porównania dwóch fotek, zanim napisałeś, że trochę przypomina to jakiś tam zupełnie niepodobny pojazd?
Po co wprowadzać pytającemu mętlik?

Ja dalej czekam na kogoś, kto porówna fotke pierwotną z tą przytoczoną przeze mnie. Zwróćcie uwagę na lufę, jej osadzenie, kształt załamań wieży", jej spływ. Wg mnie to jest to.

pozdrawiam,
M

Dzieńki za pomoc . A tak w ogóle to tak się składa , że wiem jak wygląda Hummel ... .Tak w ogóle to się zastanawiam dlaczego mimo skuteczności w zwalczaniu sowieckich czołgów nie uruchomiono produkcji seryjnej tego wozu np. zamiast StuG-a IV. Azbest

ja slyszalem jeszcze o jednym dizale, ktore mialo mozliwosc zdejmowania wierzy i umieszczania jej na trwalej fortyfikacji, jeden egzemplaz zdaje sie jest w stanach, ma ktos moze zdjecia tego cacka albo wie jak to sie nawywalo?

[Frozzer:]
Polecam oczywiście stronkę http://www.achtungpanzer.com
Jest tam też o tym pojeździe, o który się pytasz - z demontowalną wieżą, którą można było osadzić na stałym stanowisku, a podwozia używać np. jako wóz amunicyjny.
http://www.achtungpanzer.com/wafft.htm#heu
Zwało się toto: 10.5cm leFH 18/1 L/28 auf Waffenträger GW IVb Heuschrecke 10"

[Bartek:]
Tak myślałem, że odbierzesz ten komentarz jako nerwowy. Nie, nie o to chodziło - ja jestem pokojowy człowiek :) Pozdrawiam!

Dla scislosci - bylo jeszcze kilka innych prototypow lub planow Waffentrager'a - na chyba wszelkich mozliwych podwoziach:od PzKpfw 38(t) po PzKpfw V (w tym takze na Pz Sf IVc).Niektore tylko wyszly poza sfere projektowa.Najciekawsze byly chyba 10.5 cm leFH43(K) Waffentrager auf Pz Sf IVc konstrukcji Krupp'a(jeden prototyp), 10.5cm leFH auf Leopard Waffentrager(projekt), co najmniej dwa prototypy na podwoziach PzKpfw V(Krupp oraz Rheinmetall), Leichte PzH 18/40/2 auf Geschutzwagen III/IV (Sf)(prototyp - Deutsche-Eisenwerke), 10.5 leFH18/1(Sf) auf Geschutzwagen IVb (seria eksperymentalna bodajze osmiu pojazdow pod koniec 1942 wyprodukowana przez Krupp'a).Mozna te liste wydluzyc...
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie