militarny Napisano 26 Październik 2005 Autor Napisano 26 Październik 2005 Ju za kilka dni mamy 1 listopada.Czas na chwilę wspomnien i zadumę. W ten dzień będziemy odwiedzać swoich bliskich na cmentarzu.Dużo jest takich miejsc na cmentarzu czy w innych miejscach gdzie leżą obrońcy Polskiego narodu, którzy walczyli za Polskę i gineli za nią.Warto też zostawic zapalonego znicza pod pomnikiem,tam gdzie leża ofiary hitlerowskich mordów.Z racji tego święta można pomyśleć również o tych, którym nie ma kto zapalić tego sumbolicznego znicza. A poniekąt jest to nasze patriotyczne zadanie, pokarzmy że nie jest to nam obojętne i umiemy o to zadbać. Taki mały gest a znaczy tak dużo. Pozd
woytas Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 ja zapale kapitanowi Kotuczowi i innym obronca Rybnika
1AIR1 Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 Na Cmentarzu Poległych w 1920 roku w Radzyminie spoczywa większość osób z mojej Rodziny.Od kilkudziesięciu lat zawsze zapalam lampki na grobach poległych żołnierzy w 1920i 1939 roku.Uczcijmy pamięć tych którzy polegli za Naszą Wolność i zapalmy ognie" pamięci.
wons Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 Witam. My od kilku lat stawiamy znicze na grobach poległych Czerwonoarmistów w Białogardzie i Bornym Sulinowie oraz na przyoflagowych cmentarzach leśnych koło Nadarzyc i Bornego. Dziwne uczucie, gdy na tak licznych mogiłach płoną nieliczne znicze. Mogiły zapomniane, często nieuporządkowane... Tylko w polu biały krzyż, nie pamięta już - kto pod nim śpi..."pozdro :)Grzesiek i Szymon
kocur Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 Ja tradycyjnie już zapalę znicz na cmentarzu fortecznym w Modlinie. Mam nawet pomysł żeby okleić wkład od znicza wystrzelonymi łuskami - to będzie mój znak rozpoznawczy. A może nasz ? - przecież każdy ma w domu masę niepotrzebnych łusek ?co Wy na to ?pozdrawiam - kocur !
revolt Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 ja w lasku aleksandrowskim-1939, na cmentarzy Panny Marii w Iłży 1939 i na grobach oficerów na cmentarzu komunalnym w Iłzy 1939. nie zapominam też o powstańcach 1863
wojna1939 Napisano 28 Październik 2005 Napisano 28 Październik 2005 Chwała,co roku jestem kilka razy na cmentarzu w małej zach. pomorskiej miejscowości. Obok dzisiejszego cmentarza istnieją jeszcze resztki cmentarza poprzednich mieszkańców tamtych terenów. Tam również światełek prawie nie ma (w ubiegłym roku dwa)... ile jest takich miejsc - prawie każda miejscowość na pomorzu zachodnim (i nie tylko) ma taki swój cmentarz - mniej lub bardziej zniszczony, mniej lub bardziej odwiedzany...Bywajcie - Mariusz.
stedke Napisano 28 Październik 2005 Napisano 28 Październik 2005 Witam a ja w ten dzien jako ze wolny od uczelni i pracy pojade pokopac.swieczke tez postawie na lesnych niemieckich mogilach.
Peter 1 Napisano 28 Październik 2005 Napisano 28 Październik 2005 Ja zapalę świeczki na mogiłach żołnierzy 21 DPG Gen. Józefa Kustronia i 6 DP Gen . Bernarda Monda. Dużo ich w okolicy....
J23 Napisano 28 Październik 2005 Napisano 28 Październik 2005 A ja zapalę świeczkę za Wszystkich co zgineli za ojczyznę (z AK,BCH,GL,AL,LWP,MO,KBW,WOP,UB,marynarz,lotników).Pamiętajcie o nich .I o kolegach których niema z nami!!!!!!!!!
bjar_1 Napisano 28 Październik 2005 Napisano 28 Październik 2005 Jak co roku - żołnierze z 77 pp (19 DP) w Smogorzowie k/Przysuchy oraz Rosjanie i Austriacy w Końskich[']
wons Napisano 28 Październik 2005 Napisano 28 Październik 2005 J23 - święte słowa -za Wszystkich co zgineli za ojczyznę!! Święte słowa!! pozdrawiamy wonsY
MAB Napisano 28 Październik 2005 Napisano 28 Październik 2005 Na cmentarzu wojskowym w mojej okolicy w czasie okupacji istniał zwyczaj dekorowania krzyży poległych żołnierzy polskich w 1939 roku.Co za to można było wtedy dostać od okupanta chyba nie muszę tłumaczyć.W tym roku wraz z moją grupą historyczną nawiązując do wojennej tradycji również udekorujemy cmentarz i jak co roku już zapalimy świeczki.Pamiętajcie o tych, dzięki którym dzisiaj możecie być wolnymi!!!Pozdrawiam, Mariusz, GH Patria"
efes Napisano 29 Październik 2005 Napisano 29 Październik 2005 Też jestem za.Pamięci nigdy nie za wiele .pozdr efes
Łukasz Napisano 29 Październik 2005 Napisano 29 Październik 2005 Witam! My z Herwolfem zamierzamy postawić znicz w miejscu, gdzie spoczywa sowiecki żołnierz. Osobiście, jak każdego roku zapalę lampkę przy pomniku na cmentarzu wojskowym w Białymstoku. [*] Pozdrawiam, Łukasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.