MOLA Napisano 25 Październik 2005 Autor Share Napisano 25 Październik 2005 Witam. Szukam info ( stronki poswiecone renowacji, forum kolekcjonerskie itp.) a także ludzi zajumujacych sie renowacja mebli i kolekcjonowaniem . Z góry dziekuje pozdrow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 25 Październik 2005 Share Napisano 25 Październik 2005 Ja się zajmuję renowacją mebli i ich kolekcjonowaniem. Nie znam jednak stronek ani forów na ten temat. Wiedzę zdobywam od ojca, dziadka oraz z fachowych książek. W razie jakichkolwiek pytań odpowiem bardzo chętnie i wyczerpująco, trochę wiedzy w temacie mam. Yasioo yasiooxx@wp.pl gg:6924434 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 2 Listopad 2005 Share Napisano 2 Listopad 2005 Sam mam nikłe doświadczeni w walce z drewnem. Na szczęście mam zaprzyjaźnionego lutnika co czuje" temat. Miałem nadzieje w tym wątku dowiem się czegoś ciekawego. Wygląda na to że w charaterze moderatora przyjdzie mi tu wystąpić to jest wyciąć.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 2 Listopad 2005 Share Napisano 2 Listopad 2005 Ja także mam nadzieję na rzeczową dyskusję wolną od epitetów, wątki o dawnych technikach w meblarstwie, wymianę tytułów książek,technikach zdobniczych. Jest tyle ciekawych tematów w sprawie dawnych mebli. Może znajdą się pasjonaci, może będzie można ocalić chociaż o jeden stary mebel więcej. Yasioo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redigor Napisano 14 Grudzień 2005 Share Napisano 14 Grudzień 2005 Mam Kolegę ,który zajmuję sie tym zawodowo/Wyższa szkoła jazdy/jeżeli macie jakieś pytania to napiszcie co i jak ,koleś niestety nie siedzi na forum ale może coś doradzi.Redigor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZUKAM. Napisano 15 Grudzień 2005 Share Napisano 15 Grudzień 2005 mam dwa stoły kredens i szafę, jakies kuferki itd. jeszcze może sofka będziemam kilka pytań:dziurki po drewnojadach zalepiac czy niech zostaną? jak sztuka renowacji mówi na ten temat. Nie mówię o facjatach bo tu sprawa jest oczywista jak dla mnie - zalepiac. a boki? spód .. itd? słyszałem że sa dwie szkoły .. jedna z nich mówi, że dziurki dodają splendoru i świadczą i wieku mebla, ale .. jakośmi to tak .. nie bardzo.i pytanie drugioe tyczy się ram od obrazów. wpadła mi w ręce rama, która ma .. plastik to może nei jest. wygląda dość wiekowo ogólne, a tu pod drugą warstwą farby olejnej wyszły złocenia .. a tam gdzie tych złoceńbrak jest jakiś biały materiał .. plastik to raczej nei jest, co to może być? i czy to znaczy że ta rama nie jest taka stara na jaką wygląda? coś mi się kiedyś obiło o uszy że poczatkiem XX w. uzywano .. no łaśnie nie pamiętam czego co wygląda jak plastik. I może znacie jakiś cydowny sposób na zbieranie z ram farby olejnej ... bo opalanie to chyba zbyt barbarzyńskie podejście do ram akurat.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redigor Napisano 15 Grudzień 2005 Share Napisano 15 Grudzień 2005 Co do białej powłoki to może być gips z czyms zmieszany ,dopytam kolegi i napiszę ,co do usunięcia starej olejnej farby to są w handlu skuteczne środki chemiczne ,powinieneś bez problemu kupić w sklepie z farbami lub chemią.Dziurki po drewnojadach to najpierw zalej terpentyną/przy pomocy strzykaweczki z iglą/ nie dość ,że utopi dziadostwo to jest nieszkodliwa dla drewna.Pozdrawiam.Redigor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob Napisano 17 Grudzień 2005 Share Napisano 17 Grudzień 2005 w polsce nie ma konserwatorów mebli z prostej przyczyny - nie ma takiego kierunku na studiach. jest technikum konserwacji bodaj w Tarnowie ale to tylko technikum w którym uczy się technologii a nie uczy się historii technik i historii mebla co jest podstawą szkolenia konserwatorów malarstwa, rzeźby itd.Oczywiscie jest cała masa rzemieślników zajmujących sie konserwacją mebla i robią to całkiem dobrze ale są przypadki gdzie nie poradzą sobie z renowacją . Tak jest na przykład z konserwacją intarsji barwionych gdzie dla zwykłego majstra wszystko się ogranicza do zeszlifowania. a jak przszlifujesz tak 10 restauratoró to co zostanie po kilkudziesięciu latach z takiej intarsji?BTW-podręczników jako takich też nie ma. Sa podręczniki o technologii (np Swaczyna - Konserwacja mebli)ale tam z kolei nie ma własnie tego o co ktoś się tu pyta - metodologii i historii konserwacji. Bo z dziurami po spuszczelach i kołatkach to rzeczywiscie jest różnie. Zależy od klasy mebla, jego historii i przeznaczenia. Albo sie zostawia albo i nie. W 99% nie zostawia. A jak zakleić? Najpierw to trzeba zdezynfekować drewno a dopiero myśłeć o zaklejaniu. Normalnie to trzeba jeszcze e kanały jak najgłebiej powypełniać a kituje się albo dobrej jakosci kitem, albo wciska sie w te kanały wykałaczki które później trzeba wypunktować. Co lepsze? Chyba wykałaczka bo to drewno.Terpentyn jest przede wzystkim tłusa - będzie penetrować drewno i w większych ilościać moga wyjść plamyCo do tej ramy - to trzeba by zobaczyć co to za złocenia , jak wygladają te wszystkie przemalowania" i czy przypadkiem to nie jest zamierzony efekt. Jeśli jest jakaś gładka powierzchna jak mówisz pod złoceniem to jeśłi złocenie nie jest zwykłym złotolem" to jest to podkład pod płatki złota/szlagmetalu. Nie wiem jaki. Nie chce mis ie wierzyć ze tam jest szipolę" czyli podkałd z kredy sampańskiej wyszlifowany na glanz". Pulment z kolei jest czerwonawy, rudy. Po konserwatorsku to musiałbyś wszystko zostawic a zdjąć tylko przemalowania (nie wiem jakie tam są) i po wyczyszczeniu dopier brać sie za konserwację/restaurację.A używanie scansolu to ostateczność bo zniszczy wszystko. Jest szansa że ta olejna jest położona na jakiejś politurze która jak wiadomo najczęściej jest spirytusowa i ma tę właściwość że schodzi po namoczeniu alkoholem. po wielokrotnym, żmudnym moczeniu i olejna zejdzie, ale niestety z dużym prawdopodobieństwem zdejmiesz też resztę warstw - czyli złoto (jeśłi było z płatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 19 Grudzień 2005 Share Napisano 19 Grudzień 2005 Przeniosłem ten wątek do działu konserwacja, bardziej tu pasuje niż na Towarzyskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bel Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 Witam.Jak najbardziej najpierw trzeba się się czegoś dowiedzieć w temacie.Książka opisująca restauracji zabytkowych mebli http://www.semper.istore.pl/sklep,432,3026108,39833343990996,03,,pl,58672,0.htmlTrochę kosztuje, cóż trudno.Sklep z materiałami do konserwacji i też literatura.http://www.reno-art.pl/?menu=materialy&wybgrupa=3Pozdrawiam Bel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.