Skocz do zawartości

Bandenkampfabzeichen

Vilkaloki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Za co naprawdę była przyznawana ta odznaka? Ogólnie wiadomo iż przepisy wykonawcze z dnia 30 stycznia 1944 roku mowią:
Brązowa za 20
Srebrna za 50
Złota za 150 dni walk z partyzantką
Oczywiście dla spadochroniarzy i dywizji polowych Luftwaffe liczba ta było podwojona.

Tylko że ustęp pisma ustanawiającego tą odznakę wydanego przez Hitlera 29 styczia 1944 roku brzmi: Jako odznaka dzielności i osiagnieć w walkach (...) w dolinach, na szczytach i w przesmykach gór Bałkanow."

Czy w związku z tym odznakę tę można było dostać tylko za walki z partyzantką jugosłowiańską czy tez rozszerzono to później na walki z inną partyzantką: włoską, polską, rosyjską, francuską etc.?
Napisano
Nadań było 1650. Najłatwiej jest poznać znaczniejszych odznaczonych i ustalić gdzie działali". Wśród rycerzy króla Adolfa odznaczono von dem Bach-Zelewski srebrną Bandenkampfabzeichen za działania" na Białorusi i w Generalnej Gubernii i taki Kamiński z Ostlegionu...
Napisano
http://www.axishistory.com/index.php?id=3814
Wyciąg z listy odznaczonych. Istotnie, jest wśród nich wielu obcokrajowców, ale wyłącznie o bałkańsko brzmiących stopniach i nazwiskach (bo czeskie to raczej nie są).

Z kolei strona http://www.wehrmacht-awards.com/war_badges/heer/anti_partisan_badge.htm nic nie wspomina o ograniczeniu terytorialnym. Trafiłem natomiast na fotokopię Soldbuch, w której odnotowywano dni walki z andami", i traf chciał, że okolice zwały się ewidentnie jak z regionu bałkańskiego...
Napisano
Grba, szedłem tropem ludzi, i wziąłem pierwszego z brzegu, którego kojarzyłem - Odilo Globocnika, oprawcy z regionu lubelskiego. Okazuje się, że i on potem został przerzucony na wybrzeże Adriatyku.

A nadań było 1650 + 510 + 47 = 2207 (Ty podałeś tylko brązowe).
Napisano
V., a jesteś pewien tego ustępu? Bo ja mam Klietmanna przed nosem z cytowanym w całości zarządzeniem z 29 stycznia 1944 i nie ma tam słowa o Bałkanach, podobnie zresztą, jak i w przepisach szczegółowych wydanych przez Himmlera 1 lutego...

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Hmmm, mój kolejny post, bo znalazłem to:
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=1718&highlight=bandenkampfabzeichen+balkans

(...)late January of 1944 that Himmler, Chief of the S. S., instituted a special war badge to recognize the service of the troops engaged in this type of combat. Most all recipients were recognized for their extremely dangerous service combating the partisans and guerrilla fighters, especially in the Balkans and behind the lines on the Eastern Front."

Czyli jednak nie tylko Bałkany. Być może, z racji późnego (styczeń 1944) ustanowienia odznaki, przebieg walk na frontach Europy umożliwił zasłużenie sobie na to odznaczenie w zdecydowanej większości członkom oddziałów stacjonujących na Bałkanach. Weźmy np. Polskę pd-wsch - tu Rosjanie weszli już w lipcu 1944, więc czasu na zarobienie" punktów do odznaki było mało. Nie co dzień przecież żołnierz uczestniczył w takich walkach. A do tego sytuacja frontowa w tym rejonie sprzyjała fluktuacji personelu.

pozdr, M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie