linz Napisano 7 Październik 2005 Autor Share Napisano 7 Październik 2005 Witam.Zwracałem sie już z ta prośbą na innym forum.Pozwolę sobie powtórzyć moją prośbę.Jeżeli jest ktoś na tym forum z Przemyśla (mniemam ,że tak ),to czy nie mógłby zrobić zdjęcia schronu bojowego Linii Mołotowa znajdującego się obok hotelu''Gromada'',najlepiej w takiej perspektywie jak na zdjęciu zamieszczonym w dziale 2 RP i przesłania mi go mailem na adres jprzybylo@neostrada.pl. Będe bardzo, ale to bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 7 Październik 2005 Share Napisano 7 Październik 2005 Spróbuj nawiązać kontakt z Tomkiem Idzikowskim z Towarzystwa Przyjaciół Fortyfikacji z Przemyśla. Chyba najlepiej siedzi w temacie, możliwe że takie zdjęcia ma zrobione.Każda wyszukiwarka poda Ci na niego namiar.Powodzeniapająk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 7 Październik 2005 Share Napisano 7 Październik 2005 Posiadam 4 współczesne (wykonane przed trzema laty) zdjęcia tego schronu plus jedno zdjęcie jego kopuły z baaardzo bliska. Problem polega na tym, że nie mam skanera, a mój kolega, który dotąd robił mi skany, chodził dziś obrażony na cały świat (w tym na mnie) i wolę go nawet nie pytać, czy by nie użył skanera...Jeśli Ci się nie pali z tymi zdjęciami, to poczekaj kilka dni, może ktoś inny mi to zeskanuje i Ci podeślę.Tak gwoli informacji, to 2 spośród 4 w/w zdjęć są robione ormalnie", a 2 z lotu ptaka" (czytaj - z któregoś tam piętra sąsiedniego budynku :-)) Uprzedzam że na tych ormalnych" niewiele widać, bo te 3 lata temu zielsko wokół schronu miało jakiś 1-1,5 m wysokości. PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 7 Październik 2005 Share Napisano 7 Październik 2005 a to nie jest przypadkiem ten bunkier nad Sanem niedaleko stadionu Polonii i swojego czasu były na nim położone płytki) coś jak podłoga np:w resteuracji lub do potańcówek)2 lata temu byłem tam przejazdem i widziałem właśnie na nim resztki tych płytek!Jeśli to ten to dzisiaj napisałem meila do kolegi z Przemyśla, który obiecał zrobić fotki cyfrówką i mi podesłać.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linz Napisano 7 Październik 2005 Autor Share Napisano 7 Październik 2005 Do Leuthena.Jak bedziesz miał zeskanowane te zdjecia to bardzo proszę prześlij mi je na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 7 Październik 2005 Share Napisano 7 Październik 2005 OK, postaram się podesłać jak najszybciej. Paweł80, zgadza się, ten schron bojowy jest niedaleko Sanu i są na nim płytki, a nawet zrobiono specjalnie schodki na dach :-)PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MG-34 Napisano 10 Październik 2005 Share Napisano 10 Październik 2005 Witam a wiec jestem w tej chwili dzierzawca tego bunkra jest on odkopany prawi w calosci posadzka na gorze skut itp. Posiadam zdjecia aktualnego stanu. jak i stanu przed rozpoczeciem prac. Moge podeslac na maila pod warunkiem ze sie do mnie Odezwiesz na maila. Aha po co Ci te zdjcia jesli mozna wiedziec ??Pozdrawiam Grzegorz MG-34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 10 Październik 2005 Share Napisano 10 Październik 2005 Wstawcie tu chociaż jedno zdjęcie żeby było wiadomo o czym mowa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 11 Październik 2005 Share Napisano 11 Październik 2005 Romumiem Mg34, że schron jest/będzie remontowany??? Brawo, ale obawiam sie, że kosztem innych obiektów z których zniknie wyposażenie, hmm chciałem powiedzieć zostanie zabezpieczone dla dobra ogółu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MG-34 Napisano 11 Październik 2005 Share Napisano 11 Październik 2005 Witam Nie zostanie zabezpieczone bo juz nie ma co zabezpieczac złomiarze i tacy dwaj bracia z Przemysla byli szybsi. Wszystko zniknelo z bunkrow, przyczynila sie tez do tego ksiazka o Linii Mołotowa ktora dokladnie pokazala co gdzie mozna zdemontowac. Raczej wiekszosc rzeczy chcey zrekonstruowac i stworzyc w nim miejsce ekspozycji pamiatek po walkach o Przemyśl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 11 Październik 2005 Share Napisano 11 Październik 2005 MG-34, fajnie, że podjąłeś się takiej inicjatywy (sam czy ze znajomymi?). Może we Wrocławiu uda się kiedyś zrobić coś takiego z fortami Festung Breslau? Mam rodzinkę w Przemyślu, która mieszka w starych blokach na Sienkiewicza - akurat naprzeciwko tego schronu bojowego. Gdzieś czytałem, że w czerwcu 1941 r. kilku rosyjskich żołnierzy broniło się w tym schronie przez parę dni, dopóki Niemcy nie użyli miotaczy płomieni...PozdrawiamLeuthenPS Linz, jeszcze nie udało mi się zeskanować tych zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MG-34 Napisano 12 Październik 2005 Share Napisano 12 Październik 2005 WitajcieWiec tak bronili soie w nim do konca wszystkie inne bunkry padły, a w nim sie bronili do końca. Co do tego z kim robie to robilem z kumplem ale niestety on wyjechal do Irlandii i juz nie wrocil :/ Teraz troche brak mi czassu i kasy by samemu podjac temat ale mam nadzieje ze jakos mi sie uda i ze znajdzie sie ktos kto zechce pomoc bez oczekiwan na zarobek z tej inicjatywy. Niestety takich ludzi mało wiekszosc chetnie pomoże (ale ile na tym mozna zarobic??"), niestety takie realia Przemyskie. Miejmy nadzieje, jaos sie uda to doprowadzic do konca i zrealizowac moje plany. Dzieki za podjecie tematu. Co do zdjec to trzeba poczekac jeszcze z dzien jak bed w domu na kompie i wtedy wysle i spróbuje zaladowac jakies na forum.Pozdrawiam MG-34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 12 Październik 2005 Share Napisano 12 Październik 2005 To czekamy na fotki i powodzenia w tej akcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 16 Październik 2005 Share Napisano 16 Październik 2005 bunkier Przemyski-dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 16 Październik 2005 Share Napisano 16 Październik 2005 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 16 Październik 2005 Share Napisano 16 Październik 2005 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 16 Październik 2005 Share Napisano 16 Październik 2005 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 16 Październik 2005 Share Napisano 16 Październik 2005 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 16 Październik 2005 Share Napisano 16 Październik 2005 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 16 Październik 2005 Share Napisano 16 Październik 2005 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 16 Październik 2005 Share Napisano 16 Październik 2005 Witam.kolega nie zrobił lepszych zdjęc ponieważ jak sam mi napisał: Jeśli chodzi o zdjęcia, to w żadnym wypadku nie można zrobić podobnego do pierwowzoru. Za dużo rzeczy się zmieniło, za wiele zmian zaszło w krajobrazie. Począwszy od postawienia nowych budynków na miejscu już wyburzonych widocznych na zdjęciu, wyrosło wiele drzew, przez co wieża zegrowa nie może być widoczna. Park znajdujący się pod drugiej stronie ulicy trochę się powiekszył i wiele obiektów widocznych w oddali na zdjęciu jest teraz niewidocznych. Pośrodku znajduje się ulica, wybudowano hotel i część fortu, a zwłaszcza tę ścianę, która jest widoczna na zdjęciu poprostu zasypano ziemią, dzięki czemu ujęcie z dołu również było niemożlwe". Może MG-34 ma lepsze i wklei. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 10 Wrzesień 2009 Share Napisano 10 Wrzesień 2009 Linia Mołotowa: Kaponiera nr.8813 (Bunkier w Przemyślu).Zdjęcia bunkra radzieckiego z Linii Mołotowa koło hotelu Gromada w Przemyślu (Przemyski RU)http://czolg.blox.pl/2009/09/Linia-Molotowa-Bunkier-nr8813-Przemysl.htmlFoto: Skala72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molnar Napisano 16 Wrzesień 2009 Share Napisano 16 Wrzesień 2009 dorzucę tylko ,żę numer 8813 jest to numer nadany podczas inwentaryzacji schronów w latach 50 przez L.W.P. a nie w latach 1940- 1941 przez sowietow.Schodki na góre schronu fot. Paweł80 zostaly dobudowane przez niiemcow po zdobyciu schronu,ponieważ na jego stropie znajdowały sie stanowiskoa obrony przeciwlotniczj.No i zapraszam do wewnatrz mozna ogladac sobota - niedziela:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MG-34 Napisano 30 Październik 2009 Share Napisano 30 Październik 2009 Molnar z tymi schodami to tak jak mowisz faktycznie ale to nie te ze zdjecia, te ze zdjecia to schody po knajpie ktora stala obok oryginalne schody dobudowane przez niemcow sa po 2 stronie schronu. Dodam ze schron został juz pomalowany w maskowanie ochronne. Postaram sie wkleic zdjecia z zewnatrz i wewnatrz ponieważ wiele sie zmieniło, w schronie urzadzona jest ekspozycja II wojenna. Jest masa oryginalnych elementow wyposażenia . Poniżej link do starych zdjec. Strona internetowa jest w budowie wiec niedługo tez podesle link.http://www.przemysl.pl/turystyka/linia_molotowa/733/10945.htmlPozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.