jasradocha7 Napisano 6 Październik 2005 Autor Napisano 6 Październik 2005 Witam dobrzy ludzie.Ostatnio kopałem w fajnym miejscu i wyszła z ziemi łyżka.Na zewnątrz miedź ale pod nią mosiądz.Czy ktoś może mi podać przybliżony okres z jakiego może być ten fancik?
jacenty2004 Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 pistolet nie skałkowy ale kapiszonowy.
jacenty2004 Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 łyżka to posrebrzane cudo dla ubogich- wszędzie tego pełno
jasradocha7 Napisano 8 Październik 2005 Autor Napisano 8 Październik 2005 Dzięki wielkie wszystkim.No to już coś mniej więcej wiem.Pozdrawiam
jasradocha7 Napisano 6 Październik 2005 Autor Napisano 6 Październik 2005 Łyżka jest nie posrebrzana tylko miedziowana.Pod spodem jest mosiądz.
Boruta Napisano 7 Październik 2005 Napisano 7 Październik 2005 Też może byc w sumie współczesna.Pozdrawiam
von Neumarkt Napisano 7 Październik 2005 Napisano 7 Październik 2005 Łyżka była na 100% posrebrzana,ale w ziemi cieniutka warstwa srebra zanikła,a miedż to podkład pod srebrzenie.
danieloff Napisano 7 Październik 2005 Napisano 7 Październik 2005 Łyżki o takim kształcie często wychodzą na carskich pozycjach, co nie znaczy jednak, że były a wyposażeniu". Chyba po prostu były popularne w domach w tamtym czasie i trafiły również do okopów.
jasradocha7 Napisano 6 Październik 2005 Autor Napisano 6 Październik 2005 Witam dobrzy ludzie.Ostatnio kopałem w fajnym miejscu i wyszła z ziemi łyżka.Na zewnątrz miedź ale pod nią mosiądz.Czy ktoś może mi podać przybliżony okres z jakiego może być ten fancik?
jasradocha7 Napisano 6 Październik 2005 Autor Napisano 6 Październik 2005 A to następne fanty.Wygląda jak kawałek pistoletu-skałkowy?Ale to drugie nie co to jest?
jasradocha7 Napisano 6 Październik 2005 Autor Napisano 6 Październik 2005 i podkowa,może ktoś się na nich zna.Jak może być stara?
Boruta Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 Łyżka może być i powojenna, naomiast to coś nieznane, to kawałek pedału.pozdrawiam
jasradocha7 Napisano 6 Październik 2005 Autor Napisano 6 Październik 2005 A to kulki ale nie wiem czy kartacz,szrapnel czy muszkiet?Te czubki to chyba mosin?Wszystko wykopane na I wojennych pozycjach.Jeśli ktoś chce mi podpowiedzieć coś na ten temat bardzo będę wdzięczny.Niedawno zacząłem się bawić z piszczałką" i dlatego opinia bardziej doświadczonych kolegów będzie dla mnie pomocna.Dzięki wielkie i pozdrawiam
jasradocha7 Napisano 6 Październik 2005 Autor Napisano 6 Październik 2005 Dzięki Boruta.Faktycznie teraz to i ja widzę ten pedał od jakiejś Ukrainy" lub czegoś w tym stylu.Cha,cha niezły fant!!
mietek Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 Pociski (nie czubki) to owszem mosin, kulki z uwagi na charakterystyczne wgniecenia to szrapnelowe.
Pytanie
jasradocha7
Witam dobrzy ludzie.Ostatnio kopałem w fajnym miejscu i wyszła z ziemi łyżka.Na zewnątrz miedź ale pod nią mosiądz.Czy ktoś może mi podać przybliżony okres z jakiego może być ten fancik?
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.