Skocz do zawartości
  • 0

Moja pierwsza klamra, co to?

yasioo

Pytanie

Napisano
Wczoraj wykopałem moją pierwszą klamrę. Niestety nie wiem co to jest. Z przodu ma cyfrę 1 i dwie ruskie litery HY. Kolega nie sfotografował tyłu więc go opiszę: tył jak klamry sowieckiej - zapięcie mniejsze niż w carskich z biciem(gwiazda w kółku ruskich liter) i dwa miedziane druty po drugiej stronie. Mam zdjęcia o lepszej rozdzielczości dostępne na mail. Proszę o identyfikację.
Yasioo
yasiooxx@wp.pl
GG:6924434

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
yasioo, jesteś WIELKI!!!
Nie tylko ją znalazłeś, ale dopilnowałeś, aby mogli się i inni z nią zapoznać poprzez tę rosyjską witrynę!

HU13ERT - pracę w dochodzeniówce powinieneś dostać od razu. O ile nie podkupi Cię FBI. Dziękuję za wyprowadzenie z błędu!

sopel69 - Ciebie i pozostałych przepraszam za wprowadzenie w błąd!

Mam nadzieję że to moja ostatnia gafa... teraz mnie smutno.
Przepraszam i pozdrawiam!
E.
Napisano
Hubert ma rację,
jest to klamra szkoły przed gimnazjum czyli taka chyba nasza podstawówka numer 1, ale również nie mam słownika niestety odpowiedniego:/
pzdr
Jadzia
Napisano
Dziękuję wam wszystkim za znakomite wypowiedzi, czas spędzony na poszukiwaniach odpowiedzi, naprawdę super. Jeśli o tych klamrach tak mało wiadomo to sygnał że trzeba zacząć je zbierać he he. Mam pytanie - czy w porewolucyjnej rzeczywistości Rosji było miejsce na to że uczniowie śmigali jeszcze mundurach? Może ktoś w was ma fotki takowego munduru lub ucznia w takowym stroju?
Yasioo
Napisano
no i znowu zostałem wywołany do tablicy, co z ludźmi się dzieje gdy zima nie pozwala kopać - rozpowszechniają niesprawdzone informacje bez zastanowienia, wstyd. Klamrę sprzedałem koledze w zeszłym tygodniu, ale raczej on jej nie umieścił na rosyjskiej stronie, był przypadek gdy ktoś z tej rosyjskiej strony kopiował już bez zgody autora guziki z polskich stron, może to coś wyjaśni. Podobnych klamer na tym polu wyszło wiele - widziałem ciekawy egzemplarz z białostockiego gimnazjum.
Wielki wstyd że zamiast szukać informacji na nowy sezon ludzie z forum oczerniają innych. Dobrze że znalazł się człowiek który sprawę wyjaśnił - dziękuję Hubert.
Yasioo
Napisano
To jest na 100% rosyjska klamra szkolna, a z tymi klamrami jest taki problem, że kompletnie brak na ich temat literatury, wszystko, co zbieracze na ich temat wiedzą, opiera się na znaleziskach i w dużym stpniu jest tylko domniemywaniem. Tych klamer było mnóstwo rodzajów, przeważnie z kodami literowymi, są sasadnicze 2 typy - z ostatnią literą y", czyli łacińskie u", lub literą g" pisaną cyrylicą. Pierwszy typ znaczył uczienie", co mogło oznaczać wiele rodzajów szkół, np. ż.d.u. - żelaznodorożnyje uczienie; zaś klamry z ostatnia literą g" to klamry gimnazjalne - np. g.g. - grodnieńskie gimnazjum itp. Rodzajów było tak wiele, jak wiele było szkół. Podobnie rodzajów wykonania - od solidnych mosiężnych klamer na wzór wojskowych, po tandetne cienkie blaszki. Dodatkowo sytuacje komplikuje fakt, ze większość tych klamer była noszona również po rewolucji, nawet do lat 30-ych, jeżeli szkoła nie zmieniła nazwy. Dlatego określenie, że są to klamry carskie" nie zawsze jest prawdziwe. Ogólnie carskie klamry szkolne to wciąż niezbadany temat.
Pzdr.
Daniel
Napisano

Cześć Yasioo
Wczoraj wszedłem w posiadanie identycznej klamerki.
Niestety ja też nie mogę ustalić, w której szkole ich używano.

P.S. Podobno moja pochodzi z tego samego pola, na którym znalazłeś swoją :-))
Może, więc szkoła mieściła się gdzieś w okolicy?? np. w Supraślu??

Napisano
Wczoraj wykopałem moją pierwszą klamrę. Niestety nie wiem co to jest. Z przodu ma cyfrę 1 i dwie ruskie litery HY. Kolega nie sfotografował tyłu więc go opiszę: tył jak klamry sowieckiej - zapięcie mniejsze niż w carskich z biciem(gwiazda w kółku ruskich liter) i dwa miedziane druty po drugiej stronie. Mam zdjęcia o lepszej rozdzielczości dostępne na mail. Proszę o identyfikację.
Yasioo
yasiooxx@wp.pl
GG:6924434
Napisano
No dobrze, a jak wyglądał taki mundur? Jakie miał guziki - wskazówka przy przyszłym kopaniu. Może ktoś posiada jakoweś fotki, lub namiary na literaturę, przypadkowo trafione informacje?
Yasioo
Napisano
Witam.
Jest to klamra:
1 начальное училище"
Niestety nie mam odpowiedniego słownika i jestem w stanie dokładnie przetłumaczyć(początkowe nauczanie??).
Może ktoś z Kolegów dysponuje takim słownikiem i pomoże.
Pozdrawiam. Hubert.
Napisano
Klamra z identycznym napisem jest na rosyjskiej stronie:
http://www.pugoviza.ru/files2/class_buckl_cat.shtml?d=9&n=ГРАЖДАНСКИЕ%20УЧЕБНЫЕ%20ЗАВЕДЕНИЯ&fn=gimn
(piewsza po lewej, napis jest identyczny, tylko klamra wygląda na nieco szerszą)

znajduje się ona w dziale:
Армия, организации и ведомства Российской империи"
nie bardzo wiem jak przetłumaczyć организации и ведомства" - organizacje i resorty????
Napisano
Gdzie są ci spece od klamer których tak wielu na tym forum, którzy potrafią rozszyforwać wszelakie napisy, wiedzą nawet gdzie miesciły się te szkoły. Proszę ujawnijcie się.
Yasioo
Napisano
Heh, yasioo, chyba swoją klamerkę znalazłeś, ale właśnie na tej stronce co podał dorek :-))))

Zapisałam to zdjęcie ze stronki, poddałam obróbce (m.in. zmniejszenie kontrastu, zwężenie zdjęcia, zmniejszenie nasycenia koloru zielonego) i zgadnij co wyszło... dokładnie twoja klamerka, nawet tło się zgadza!
To tłumaczy dlaczego kolega nie sfotografował tyłu" :-)

Po co takie kombinacje? Komu chcesz zaimponować?
Że też Ci się chciało.....
Ewelina
Napisano
Dziękuję bardzo za cenną wskazówkę. Według mojej mamy tłumaczenie brzmi początkowa szkoła (numer jeden?). Czyżbym trafił klamrę jakowegoś bolszewickiego ucznia którego wysłano na Warszawę? Kto pomoże rozwikłać tę tajemnicę?
Yasioo
Napisano
Dostałem jednak bardzo wyrażny sygnał że jest to klamra carska.Dostałem też sygnaturę która zgadza się z moją - *sława*moskwa-w środku gwiazda pięcioramienna - bicia na haku zapięcia - po drugiej stronie dwa druty.
Yasioo
Napisano
Witam.
Do Muszkieterki:
Oczywiście dociekliwość może być cnotą ale w tym przypadku było jej za mało...
Jest pare ALE w Twoim dochodzeniu a mianowicie:
1.Kiedy te zdjęcia pojawiły się na forum Odkrywcy" zdjęć tej klamry nie było na www.pugowiza.ru. Wiem to bo jak się w tym wątku wypowiadałem to czerpałem informacje m.in. z tej właśnie strony (strona stale jest aktualizowana).
2.Kol. Yasioo opisał szczególowo rewers tej klamry a to nie jego wina,że nie dysponuje aparatem i musi zdać się na łaskę innych (poza tym tył nie różnił się niczym od reszty klamer także nie wnosił nic do wątku).
3.Wiem, że na komputerze można zrobić wszystko ale bardzo chciałbym zobaczyć zdjęcie klamry na tle kartki w kratkę (zdjęcie 2) na tej lub innej stronie.
Klamra widoczna na stronie www.pugoviza.ru jest tą samą klamrą ale wydaje mi się że poszła" TAM a nie STAMTĄD przyszła".
A komu chce kol.Yasioo zaimponować? Pewnie jak my wszyscy-całej reszcie!
Pozdrawiam. Hubert.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie